Σερβία: Εξελέγη πρόεδρος Δημοκρατίας ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς με 59,3%

Βελιγράδι, Ανταπόκριση: Νίκος Πέλπας

Την επανεκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας της Σερβίας εξασφάλισε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρία δημοσκοπήσεων IPSOS/Cesid, η οποία είχε παρατηρητές σε εκλογικά τμήματα, με καταμετρημένο το 60,9% των ψήφων ο Αλεξανταρ Βούτσιτς έλαβε το 59,3% και εκλέγεται από τον πρώτο γύρο.

Δεύτερος φέρεται ο υποψήφιος του συνασπισμού «Ενωμένοι για την Σερβία» Ζντράβκο Πόνος με 17,4%.

Για την βουλή, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Βούτσιτς έλαβε το 43,2%. Ακολουθεί ο συνασπισμός  «Ενωμένοι για την Σερβία» με 17,4% και τρίτο έρχεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) με 11,6%.

Άλλα τέσσερα κόμματα έλαβαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3% και θα εκπροσωπηθούν στην βουλή. Ανάλογα ποσοστά με πολύ μικρή διαφορά ανακοίνωσε και ο νικητής των προεδρικών εκλογών Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας σχολιάζοντας την είσοδο τριών ακραίων εθνικιστικών κομμάτων στην βουλή εκτίμησε ότι οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία εννοώντας προφανώς ότι κάποιοι ψηφοφόροι έδωσαν την ψήφο τους σε κόμματα που υποστήριζαν ανοιχτά την Ρωσία.

 Εντύπωση προκάλεσε στη Σερβία το γεγονός ότι η  Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή μία ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει συνεντεύξεις Τύπου για το αποτέλεσμα μέχρι αύριο το βράδυ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή ως κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών.

Χαρακτηριστικό των χθεσινών εκλογών στη Σερβία ήταν η σχετικά μεγάλη προσέλευση στις κάλπες που ξεπέρασε το 60% ενώ σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία εφτά χρόνια η συμμετοχή δεν ξεπερνούσε το 57%.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος