Οι φόβοι για ένα καταστροφικό τσουνάμι στον Ειρηνικό υποχώρησαν την Τετάρτη, αφού ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ σημειώθηκε ανοιχτά μιας αραιοκατοικημένης χερσονήσου στη Ρωσία, αλλά κοινότητες κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού στη Νότια Αμερική προχώρησαν σε εκκενώσεις και έκλεισαν τις παραλίες.
Οι προειδοποιήσεις τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό μεγέθους 8,8 βαθμών έκαναν τους ανθρώπους στην Ιαπωνία να τρέχουν στις ταράτσες και ανάγκασαν τουρίστες να εκκενώσουν παραλιακά ξενοδοχεία στη Χαβάη, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος στα νησιά. Στην Ιαπωνία αναφέρθηκε ένας θάνατος, ενώ στη Ρωσία αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να βγουν από κτήρια, μεταξύ αυτών και ένας ασθενής που πήδηξε από παράθυρο νοσοκομείου.
Σε εκατομμύρια ανθρώπους δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν από την ακτή ή να αναζητήσουν υψηλότερο έδαφος, καθώς ενδέχεται να βρίσκονταν στην πορεία των κυμάτων του τσουνάμι, τα οποία έπληξαν παραθαλάσσιες περιοχές της Ιαπωνίας, της Χαβάης και της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, χωρίς όμως να φαίνεται ότι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές.
Οι δραματικές προειδοποιήσεις που ακολούθησαν τον ισχυρό σεισμό νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ανοιχτά της χερσονήσου Καμτσάτκα της Ρωσίας, ξύπνησαν μνήμες από τις καταστροφικές συνέπειες τσουνάμι που σημειώθηκαν μέσα στον αιώνα.
Στην Ιαπωνία, οι άνθρωποι κατέφευγαν σε κέντρα εκκένωσης, πάρκα, στις κορυφές λόφων και ταράτσες κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού, έχοντας φρέσκες αναμνήσεις από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011.
Τα αυτοκίνητα γέμισαν τους δρόμους και τους αυτοκινητόδρομους στο Χονόλουλου, με την κυκλοφορία να είναι ακινητοποιημένη ακόμα και μακριά από τη θάλασσα.
Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κρίστι Νοέμ, δήλωσε ότι ο χειρότερος κίνδυνος έχει περάσει. Αργότερα την Τετάρτη, οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι για τη Χαβάη, την Αλάσκα, το Όρεγκον και την πολιτεία της Ουάσινγκτον ακυρώθηκαν, αλλά παρέμειναν σε ισχύ για μέρη της βόρειας Καλιφόρνιας, όπου οι αρχές προειδοποίησαν να αποφεύγονται οι παραλίες και συνέστησαν ότι αναμένεται να υπάρξουν επικίνδυνες ροές μέχρι το πρωί της Πέμπτης.
Οι ειδικοί λένε ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε να αρθούν οι προειδοποιήσεις, οι οποίες σηματοδοτούν την πιθανότητα ισχυρών ρευμάτων, επικίνδυνων κυμάτων και πλημμυρών.
«Είναι κάπως δύσκολο να προβλεφθεί γιατί πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό γεγονός που έχει δημιουργήσει πολλά από αυτά τα κύματα που περνούν», είπε ο Ντέιβ Σνάιντερ, συντονιστής προειδοποιήσεων για τσουνάμι στο Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι στην Αλάσκα.
Μεταξύ των ισχυρότερων σεισμών που έχουν καταγραφεί στον κόσμο
Ο σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί από τότε που ο σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών ανοιχτά της Ιαπωνίας το 2011 προκάλεσε τεράστιο τσουνάμι και λιωσίματα σε πυρηνικό σταθμό. Οι πυρηνικοί σταθμοί της Ιαπωνίας αυτή τη φορά δεν ανέφεραν καμία ανωμαλία.
Ο σεισμός της Τετάρτης σημειώθηκε κατά μήκος του «Δακτυλίου της Φωτιάς», μιας σειράς σεισμικών ρηγμάτων γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Το επίκεντρο ήταν στη θάλασσα, περίπου 120 χιλιόμετρα (75 μίλια) από το Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι, την περιφερειακή πρωτεύουσα της Καμτσάτσκα. Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί με ισχύ έως και 6,9 βαθμούς.
Το Ινστιτούτο Ωκεανολογίας της Ρωσίας ανέφερε ότι καταγράφηκαν κύματα τσουνάμι μικρότερα των 6 μέτρων (20 ποδιών) κοντά σε κατοικημένες περιοχές της χερσονήσου.
Εντολές εκκένωσης στη Νότια Αμερική
Η Χιλή ανέβασε το επίπεδο προειδοποίησης στο υψηλότερο για το μεγαλύτερο μέρος της μακράς ακτής της στον Ειρηνικό και ξεκίνησε την εκκένωση εκατοντάδων ανθρώπων.
«Να θυμάστε ότι το πρώτο κύμα συνήθως δεν είναι το ισχυρότερο», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι κολομβιανές αρχές διέταξαν το πλήρες κλείσιμο και την εκκένωση των παραλιών και των περιοχών χαμηλής παλίρροιας, ενώ ο θαλάσσιος κυκλοφορία περιορίστηκε. Το Εκουαδόρ ακύρωσε τα μαθήματα στα σχολεία στα Νησιά Γκαλαπάγκος και στις παράκτιες κοινότητες.
Οι ακτές της Νέας Ζηλανδίας — περίπου 9.600 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού — είχαν ισχυρά ρεύματα και κύματα, και οι άνθρωποι προειδοποιήθηκαν να παραμείνουν έξω από το νερό και μακριά από τις ακτές και τα λιμάνια.
Η Χαβάη υποβαθμίζει την προειδοποίηση σε σύσταση για τσουνάμι
Οι αρχές στη Χαβάη υποβάθμισαν την κατάσταση σε σύσταση για τσουνάμι, και οι διαταγές εκκένωσης στο Μεγάλο Νησί και στο Οάχου, το πιο πυκνοκατοικημένο νησί, ανακλήθηκαν.
«Καθώς επιστρέφετε στα σπίτια σας, παραμείνετε μακριά από την παραλία και το νερό», δήλωσε ο Τζέιμς Μπάρος, διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών της Χαβάης.
Στη βόρεια Καλιφόρνια, καταγράφηκαν κύματα τσουνάμι ύψους 3,6 ποδιών (1,1 μέτρων) στην Κρέσεντ Σίτι, που έχει ιστορικό καταστροφών από τσουνάμι.
Ακόμη και κύματα μόλις μερικών ποδιών ύψος μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο.
Η Ρωσία αναφέρει περιορισμένες ζημιές
Στο Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι, ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε ένα νηπιαγωγείο που ήταν άδειο.
Ένα βίντεο που δημοσίευσε ρωσικό μέσο ενημέρωσης έδειχνε γιατρούς σε κλινική καρκίνου στην Καμτσάτκα να κρατούν έναν ασθενή και να κρατούν ιατρικό εξοπλισμό καθώς ο σεισμός συγκλόνιζε μια χειρουργική αίθουσα.
Οι αρχές στα αραιοκατοικημένα Νησιά Κουρίλ ανέφεραν ότι αρκετά κύματα πλημμύρισαν το αλιευτικό λιμάνι του Σεβέρο-Κουρίλσκ, την κύρια πόλη στα νησιά, και διέκοψαν την παροχή ρεύματος στην περιοχή. Ο δήμαρχος του λιμανιού είπε ότι δεν καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές.
Θ. Γκανάς στο ΕΡΤNews: 600 χλμ το ρήγμα – Φόβοι για ισχυρό μετασεισμό και τσουνάμι στον Ειρηνικό
Για έναν από τους δέκα ισχυρότερους σεισμούς παγκοσμίως από το 1900 έκανε λόγο ο σερισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς, αναφερόμενος στον σεισμό 8,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στα ανοικτά της Καμτσάτκα.
Όπως εξήγησε, το ρήγμα στην περιοχή είναι εξαιρετικά ενεργό, καθώς εκεί η πλάκα του Ειρηνικού βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική, δημιουργώντας ένα υποθαλάσσιο τόξο περίπου 2.000 χιλιομέτρων από την Καμτσάτκα μέχρι το Χοκάιντο της Ιαπωνίας.
«Η εκτίμησή μου είναι ότι έχουν σπάσει τουλάχιστον 600 χιλιόμετρα ρήγματος», ανέφερε.
Ο σεισμός προκάλεσε ανύψωση του θαλάσσιου πυθμένα, με αποτέλεσμα τη γέννηση τσουνάμι, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Γκανά, βρίσκεται σε εξέλιξη και ενδέχεται να επηρεάσει όλο τον Ειρηνικό: «Έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για τσουνάμι στη Χαβάη, τις Φιλιππίνες, την Αλάσκα, τις ΗΠΑ και μέχρι τη Χιλή».
Ο κ. Γκανάς προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσει ισχυρός μετασεισμός: «Συνήθως μετά από τέτοιο μέγεθος σεισμού, υπάρχει πιθανότητα για έναν μετασεισμό κοντά στα 7,5 – 7,6 Ρίχτερ, μέσα στα πρώτα 24ωρα».
Υπενθύμισε ότι στην ίδια περιοχή, το 1952 είχε καταγραφεί σεισμός 9 Ρίχτερ, ενώ δέκα ημέρες πριν (στις 20 Ιουλίου) είχε προηγηθεί σεισμός 7,4 Ρίχτερ με παρόμοιο μηχανισμό.
«Τότε θεώρησα ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Τελικά ήταν προσεισμός», σχολίασε.
Αναφερόμενος στις άμεσες συνέπειες, διευκρίνισε πως η ευρύτερη περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα κατοικημένη, αλλά: «Το κύριο πρόβλημα είναι το τσουνάμι που πλήττει όλη τη λεκάνη του Ειρηνικού. Τα κύματα θα συνεχίσουν να χτυπούν τις ακτές για αρκετές ώρες».
Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς νέους μεγάλους σεισμούς, ωστόσο τόνισε: «Η προσοχή τώρα στρέφεται στον ενδεχόμενο μετασεισμό και στα αποτελέσματα του τσουνάμι. Περιμένουμε μέσα στο απόγευμα (ώρα Ελλάδος) νέα στοιχεία από τους Αμερικανούς συναδέλφους».
Λέκκας στο ΕΡΤΝews για τον σεισμό των 8,8 Ρίχτερ: Ταυτόσημη περίπτωση με το 2011
Στον σεισμό 8,8 Ρίχτερ ανοικτά της Ρωσίας και ο οποίος προκάλεσε προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε αρκετές χώρες αναφέρθηκε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΕΡΤΝews, o καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως επεσήμανε ο κ. Λέκκας ο σεισμός των 8,8 Ρίχτερ βρίσκεται «στη δεκάδα των μεγαλύτερων σεισμών από το 1900 περίπου, όταν αρχίσαμε να μετράμε με όργανα τους σεισμούς, δηλαδή στην περίοδο της ενόργανης σεισμικότητας».
«Βεβαίως πριν το 1900 υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες σεισμοί στην ιστορία που είναι αρκετά μεγάλοι σεισμοί και βέβαια καταγράφονται πολλοί μέγα-σεισμοί, σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, οι οποίες θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ λεπτομερείς και αξιόπιστες», προσέθεσε.
Για το αν πρέπει να μας προβληματίσει ο συγκεκριμένος σεισμός ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, ανέφερε πως «ολόκληρος ο Ειρηνικός Ωκεανός φιλοξενεί τέτοιες εστίες σεισμών. Ειδικά το τμήμα που υπάρχει μεταξύ Ιαπωνίας και Καμτσάτκα».
Ακόμα εξήγησε πως ο «Ειρηνικός Ωκεανός ουσιαστικά αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη τεκτονική πλάκα που υπάρχει σε όλη τη Γη. Γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό έχουμε την πλάκα της Ευρασίας προς τα αριστερά. Νότια έχουμε τη πλάκα της Αυστραλίας, προς τα δεξιά έχουμε την πλάκα της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής. Όλες αυτές οι πλάκες ουσιαστικά συγκρούονται με την πλάκα του Ειρηνικού Ωκεανού, ο οποίος υποβυθίζεται κάτω από αυτές τις πλάκες και από την πλευρά της Αμερικής αλλά και από την πλευρά της Ευρασίας και της Αυστραλίας. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε την βύθιση του Ειρηνικού Ωκεανού κάτω από την πλάκα της Ευρασίας».
«Η Ασία μαζί με την Ευρώπη αντιστοιχούν σε μία τεκτονική πλάκα, η οποία ουσιαστικά συγκρούεται με την πλάκα του Ειρηνικού Ωκεανού και πάει πάνω από την πλάκα του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ η πλάκα του Ειρηνικού Ωκεανού υποβυθίζεται κάτω από την Ιαπωνία ουσιαστικά την Καμτσάτκα και τις άλλες περιοχές», προσέθεσε.
Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει μία συνέχεια σε «σεισμούς της τάξεως των 8 και των 9 Ρίχτερ προς τις κορυφές, στα νησιά δηλαδή που βρίσκονται προς τα βόρεια ανατολικά, αλλά και προς τα νότια ανατολικά, προς την πλευρά της Ιαπωνίας και της Ταϊβάν. Αυτές οι περιοχές είναι υποψήφιες για έναν μεγάλο σεισμό αυτής της κλίμακας».
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι «σε κάθε περίπτωση, εδώ στον ελληνικό χώρο δεν θα έχουμε επίδραση πάνω στις δικές μας τεκτονικές πλάκες, γιατί ουσιαστικά είμαστε πάρα πολύ μακριά και δεν επηρεάζονται άμεσα».
«Αλλά σίγουρα στις γειτονικές περιοχές θα έχουμε συνέχιση σεισμικότητας. Επίδραση πάνω σε όλη την σεισμικότητα σχεδόν του μισού Ειρηνικού ωκεανού. Συνεπώς θα έχουμε να περιμένουμε και άλλα γεγονότα», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά το τσουνάμι σημείωσε ότι επηρεάζονται ουσιαστικά οι χώρες γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό που είχαν βιώσει το τσουνάμι του 2011 και τον μεγάλο σεισμό των 9 βαθμών».
«Είναι ουσιαστικά ταυτόσημες περιπτώσεις. Ο σημερινός σεισμός με το σεισμό του 2011 είναι ακριβώς το ίδιο για τεκτονικό πλαίσιο, με μία όμως διαφορά. Στην Ιαπωνία το 2011 η εστία του σεισμού ήταν σε ένα βάθος της τάξεως των 11 χιλιομέτρων. Εδώ είναι σε ένα βάθος της τάξεως των 22 χιλιομέτρων, δηλαδή είναι πιο βαθιά η εστία, με αποτέλεσμα το ρήγμα να μη φτάνει. Αυτό το λες στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού. Συνεπώς έχουμε μικρότερα τσουνάμι και μικρότερες πιθανότητες αυτό το τσουνάμι να αποβεί καταστροφικό για τις γύρω χώρες», κατέληξε.
Σχετικές ειδήσεις:
Φάλαινες ξεβράστηκαν στις ακτές της Ιαπωνίας μετά το τσουνάμι – Βίντεο
Ιαπωνία: Άνθρωποι καταφεύγουν στις στέγες των κτιρίων μετά τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος