Βράζει η Μ. Ανατολή: Αναφορές ότι το Ιράν εκτόξευσε drones και εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ

Σύνοψη
  • Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού
  • Ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες τους να αποφεύγουν επισκέψεις σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανο και Ιράν, εξέδωσαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ αεροπορικές εταιρείες τροποποιούν προσωρινά τις πτήσεις τους στην περιοχή

Η κατάληψη πλοίου ισραηλινών συμφερόντων από τους Φρουρούς της Επανάστασης στα Στενά του Ορμούζ εκτιμάται ως το νέο επεισόδιο ιρανικών αντιποίνων για την επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει ιδιαιτέρως τεταμένη.

Ο Νετανιάχου τονίζει ότι το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για «άμεση επίθεση από το Ιράν».

Mάλιστα, τέσσερις αμερικανικές και ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι το Ιράν εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ, που αναχαιτίστηκαν απο την ισραηλινή αεράμυνα, ενώ κατά πληροφορίες, το Ιράν έχει σε ετοιμότητα έως και 100 πυραύλους. Το ερώτημα είναι αν το κάνει για να απαντήσει σε ενδεχόμενη πρόκληση στο εσωτερικό της χώρας ή για να προετοιμάσει μία ευρεία επίθεση. «Μην το κάνετε» ήταν η δραματική προειδοποίηση του προέδρου Μπάιντεν στην Τεχεράνη.

Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση» εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, χωρίς να δώσει στοιχεία για την απειλή.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ δηλώνει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού (Homefront Command), η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα από τηλεοράσεως, ο Χαγκάρι δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιστρέψει εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον το απόγευμα του Σαββάτου, διακόπτοντας το σαββατοκύριακό του στο Ντελαγουέρ, για να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή.

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν το πλοίο στον Κόλπο του Ομάν

Το κλίμα δυναμιτίστηκε σήμερα όταν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν πλοίο ισραηλινών συμφερόντων στα Στενά του Ορμούζ.

Πρόκειται για «το MSC Aries, ιδιοκτησίας της Gortal Shipping Inc, η οποία είναι θυγατρική της Zodiac Maritime, και ναυλώθηκε από την MSC, κατελήφθη από τις ιρανικές αρχές (που επιβιβάστηκαν) με ελικόπτερο και υπάρχουν 25 μέλη πληρώματος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Mediterranean Shipping Company (MSC), που έχει την έδρα της στη Γενεύη.

Η MSC είναι ο διαχειριστής και ο εμπορικός φορέας εκμετάλλευσης πλοίου που κατελήφθη σήμερα από τις ιρανικές αρχές, ανακοίνωσε η διεθνής ναυτιλιακή εταιρία Zodiac Maritime “Η MSC είναι υπεύθυνη για όλες τις δραστηριότητες του πλοίου, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών φορτίου και συντήρησης”.

Βράζει η Μ. Ανατολή: Αναφορές ότι το Ιράν εκτόξευσε drones και εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ
(Photo by AFP)

Η Zodiac ανήκει εν μέρει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Εγιάλ Οφέρ.

Νωρίτερα, οι εταιρίες ναυτιλιακής ασφάλειας Maritime Trade Operations και Ambrey είχαν αναφέρει ότι πλοίο κατελήφθη και κατασχέθηκε από «περιφερειακές αρχές» στο Στενό του Ορμούζ μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράν.

Το περιστατικό αυτό λαμβάνει χώρα εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων από την έναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Το Ιράν έχει απειλήσει με αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές που φέρεται να έκανε το Ισραήλ στο προξενείο του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου στις οποίες σκοτώθηκαν επτά αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, ανάμεσά τους δύο ανώτεροι διοικητές.

To περιστατικό ίσως είναι ένα από τα αντίποινα των Ιρανών για την επίθεση στο προξενείο τους στη Δαμασκό και δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. Όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές το Ιράν θα απαντήσει στρατιωτικά στο Ισραήλ, όχι, όμως, ανοιχτά αλλά μέσω των proxy δυνάμεων που διατηρεί στη Μέση Ανατολή. Το πιο ακραίο σενάριο είναι το ίδιο το Ιράν να πλήξει το Ισραήλ.

Οι αντιδράσεις

Στην πρώτη του αντίδραση, το Ισραήλ σχολίασε ότι ήταν μια πειρατεία του καθεστώτος του Ιράν. «Το καθεστώς του Αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι ένα εγκληματικό καθεστώς που υποστηρίζει τα εγκλήματα της Χαμάς και τώρα διεξάγει επιχείρηση πειρατείας παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ και κάλεσε την «την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο κόσμο να ανακηρύξουν αμέσως το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν τώρα».

Το Ιράν «θα υποστεί τις συνέπειες της επιλογής του να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση», προειδοποίησε σήμερα ο ισραηλινός στρατός καθώς η χώρα βρίσκεται σε συναγερμό απέναντι στις απειλές για αντίποινα από την Τεχεράνη, σύμμαχο της παλαιστινιακής Χαμάς.

«Ενισχύσαμε την ετοιμότητά μας για να προστατεύσουμε το Ισραήλ από μια νέα ιρανική επίθεση. Είμαστε επίσης έτοιμοι να απαντήσουμε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι κατέλαβε πλοίο «που συνδέεται» με το Ισραήλ στον Κόλπο.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» το φορτηγό πλοίο που κατέλαβε σήμερα κοντά στα Στενά του Χορμούζ και καταδίκασε αυτήν την «πράξη πειρατείας».

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουότσον. «Η απρόκλητη κατάληψη εμπορικού πλοίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη πειρατείας».

Περιορισμός μετακινήσεων

Ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες τους να αποφεύγουν επισκέψεις σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανο και Ιράν, εξέδωσαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ αεροπορικές εταιρείες τροποποιούν προσωρινά τις πτήσεις τους στην περιοχή. 

Η Ολλανδία κλείνει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη αύριο για λόγους ασφαλείας και ίσως παρατείνει το κλείσιμό της και τη Δευτέρα, ενώ εμπορικές εταιρείες τροποποιούν τις πτήσεις τους ώστε να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από τη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανανεώνει την οδηγία που έχει δώσει προς τους Έλληνες πολίτες, ζητώντας τους να αποφεύγουν τις επισκέψεις στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη, το Ιράν και τον Λίβανο, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο να ταξιδέψουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος