Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν το πλοίο στον Κόλπο του Ομάν – «Συνδέεται με το Ισραήλ», λένε

Οι ιρανικές ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κατέλαβαν σήμερα στην περιοχή του Κόλπου του Ομάν, πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που, όπως αναφέρουν, «συνδέεται με το Ισραήλ», μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ονομάζεται MCS Aries κατασχέθηκε από τις ναυτικές ειδικές δυνάμεις» κατά τη διάρκεια «επιχείρησης που διεξήχθη με ελικόπτερο (των ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού των Φρουρών) κοντά στο Στενό του Ορμούζ», μετέδωσε το IRNA, διευκρινίζοντας ότι το πλοίο «φέρει σημαία Πορτογαλίας, το διαχειρίζεται η εταιρία Zodiac, η οποία ανήκει στον σιωνιστή καπιταλιστή Εγιάλ Οφέρ» και «κατευθυνόταν προς τα χωρικά ύδατα» του Ιράν.

Το πλοίο μεταφέρεται στα χωρικά ύδατα του Ιράν, σύμφωνα με το IRNA.

Η Zodiac Maritime είναι μέρος του ομίλου Zodiac του ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Eyal Ofer. Η Zodiac αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε τις ερωτήσεις στην MSC, η οποία δεν απάντησε.

Νωρίτερα, ένας αξιωματούχος άμυνας της Μέσης Ανατολής, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, παραχώρησε στο Associated Press το παρακάτω βίντεο της κατάληψης από Ιρανούς κομάντος.

Σε αυτό, οι κομάντος κατεβαίνουν με σχοινί πάνω σε μια στοίβα κοντέινερ που βρίσκονται στο κατάστρωμα του πλοίου.

Ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου ακούγεται να λέει: “Μην βγείτε έξω”. Στη συνέχεια λέει στους συναδέλφους του να πάνε στη γέφυρα του πλοίου, καθώς περισσότεροι κομάντος κατεβαίνουν στο κατάστρωμα. Ένας καταδρομέας φαίνεται να γονατίζει πάνω από τους άλλους για να τους παρέχει πιθανή κάλυψη.

Οι δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης καταλαμβάνουν το εμπορικό πλοίο εν μέσω εντάσεων με τη Δύση

Τα στοιχεία του MSC Aries αντιστοιχούν με αυτά του βίντεο. Το ελικόπτερο που χρησιμοποιήθηκε φάνηκε επίσης να είναι ένα ελικόπτερο Mil Mi-17 της σοβιετικής εποχής, το οποίο τόσο η Φρουρά όσο και οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για επιδρομές κομάντος σε πλοία.

Το MSC Aries είχε εντοπιστεί για τελευταία φορά στα ανοικτά του Ντουμπάι με κατεύθυνση προς τα Στενά του Ορμούζ την Παρασκευή. Το πλοίο είχε απενεργοποιήσει τα δεδομένα εντοπισμού του, κάτι που είναι σύνηθες για τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και κινούνται στην περιοχή.

Το Ιράν από το 2019 έχει εμπλακεί σε μια σειρά από καταλήψεις πλοίων και του έχουν αποδοθεί επιθέσεις σε πλοία εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων με τη Δύση για το ραγδαία εξελισσόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος