Σε τηλεμαχία καλεί ο Βλ. Πούτιν τον Τζο Μπάιντεν – Παρέμβαση Ερντογάν (video)

Ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι δεν παίρνει πίσω τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του προέδρου Πούτιν, τον οποίο και αποκάλεσε “δολοφόνο”,  ενώ στην κλιμακούμενη ένταση προστέθηκαν και η αποδοκιμασία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μίλησε για «φρικτή διπλωματία». Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, τόνισε πως οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του είναι έτοιμος για τηλεδιάσκεψη σε ζωντανή μετάδοση με τον Αμερικανό ομόλογό του.,  “αύριο ή εστω τη Δευτέρα”.

Μάλιστα μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επανέλαβε την πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για τηλεοπτική συζήτηση με τον Τζο Μπάιντεν, κάτι που από την πρώτη στιγμή απορρίφθηκε από τον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρκέστηκε να απαντήσει πως κάποια στιγμή οι δυο τους θα μιλήσουν.

Θέση υπέρ της Ρωσίας πήρε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικρίνοντας την επίμαχη δήλωση του Τζο Μπάιντεν, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει ότι “ακόμη περιμένει τηλεφώνημα” από τον Αμερικανό πρόεδρο.

“Ένας ηγέτης να χρησιμοποιεί τέτοιες κουβέντες για τον ηγέτη της Ρωσίας, είναι απαράδεκτο και δύσκολο να το χωνέψει κανείς”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ανοικτά ζητήματα με τη Ρωσία, κυρίως σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι “ακολουθεί έναν όλο και περισσότερο αυταρχικό δρόμο, απομακρύνεται από την Ευρώπη και δεν δέχεται να συζητήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες”.

Στο μεταξύ, το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις ενέργειες του αμερικανικού καταδρομικού  Μοντερέι,τ ο οποίο εισήλθε στην Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία είναι από τα βασικά ζητήματα που θα συζητήσει στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την ερχόμενη εβδομάδα, όπου εκτός από τους ομόλογούς του, του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί και με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή
Ουάσιγκτον -Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη
Μόσχα- Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος