Σε ρυθμούς Χριστουγέννων ο πλανήτης: Γέμισαν οι εκκλησίες αλλά και… οι παραλίες – Το ταξίδι του Άγιου Βασίλη συνεχίζεται

Χριστούγεννα σήμερα και ο Άγιος Βασίλης συνεχίζει το ταξίδι του από τη μία άκρη της Γης στην άλλη. Στα γραφεία της υπηρεσίας NORAD της Διοίκησης Αεροπορικής Άμυνας των ΗΠΑ οι υπάλληλοι φροντίζουν έτσι ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά.

Η παράδοση της παρακολούθησης του ταξιδιού του Άγιου Βασίλη κρατά εδώ και 68 χρόνια. Η υπηρεσία δημιουργήθηκε από λάθος ενός τοπικού καταστήματος στο Κολοράντο και από τότε κάθε χρόνο όλοι μπορούν να δουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται ο Άγιος Βασίλης.

«Η υπηρεσία NORAD ακολουθεί τον Άγιο Βασίλη εδώ και 68 χρόνια. Άρχισε το 1955 όταν ένα λάθος καταστήματος που έγραψε διαφορετικό αριθμό τηλεφώνου για να παίρνουν τα παιδιά να μιλήσουν με τον Άγιο Βασίλη την Παραμονή των Χριστουγέννων», λέει η Ελίζαμπεθ Ματίας, διευθύντρια δημοσίων σχέσεων.

Ο πλανήτης κινείται χριστουγεννιάτικους ρυθμούς με τους πολίτες να απολαμβάνει στιγμές στο σπίτι με τις οικογένειές τους αλλά και διάσημους προορισμούς. Στο Παρίσι ο πύργος του Άιφελ είναι φωταγωγημένος, στο βροχερό Λονδίνο ο κόσμος έχει κατακλύσει τους δρόμους με τους τουρίστες να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, ενώ στην Ιταλία, 9 εκατομμύρια πολίτες αναχώρησαν για χριστουγεννιάτικους προορισμούς.

Χριστούγεννα στην παραλία

Η μέρα των Χριστουγέννων βρίσκει τους κατοίκους της Φλόριντα στην… παραλία, όπου κατά παράδοση κάνουν μπάνιο, σερφ και διασκεδάζουν με τις οικογένειές τους.

Φυσικά και από εκεί, δεν λείπει ο Άγιος Βασίλης, στην περίπτωση αυτή όμως είναι ντυμένος, με τα κατάλληλα πιο καλοκαιρινά, ρούχα.

Στην Αυστραλία από την άλλη το καλοκαίρι συνεχίζεται και όπως κάθε χρόνο οι κάτοικοι του Σίδνεϊ κατακλύζουν τις παραλίες για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.

Σε ρυθμούς Χριστουγέννων ο πλανήτης: Γέμισαν οι εκκλησίες αλλά και… οι παραλίες – Το ταξίδι του Άγιου Βασίλη συνεχίζεται
(AP Photo/Rick Rycroft)

Οι προγνώσεις για κακοκαιρία δεν επιβεβαιώθηκαν και όλοι διασκέδασαν, όπως συνηθίζουν.

Γερμανία

Μπάνιο αλλά σε πιο παγωμένα νερά κάνουν κατά παράδοση χειμερινοί κολυμβητές στο Βερολίνο.

Σε ρυθμούς Χριστουγέννων ο πλανήτης: Γέμισαν οι εκκλησίες αλλά και… οι παραλίες – Το ταξίδι του Άγιου Βασίλη συνεχίζεται
(AP Photo/Markus Schreiber)

Άνθρωποι όλων των ηλικιών αψηφούν το κρύο και φορώντας σκουφάκια του Άγιου Βασίλη, διασκεδάζουν μέσα στο νερό. Μάλιστα κάποιοι βρήκαν λίγο πιο ζεστά τα νερά της λίμνης φέτος απ’ ότι συνήθως.

Βρετανία

Tο Λονδίνο παρουσία γνωστών καλλιτεχνών έγινε το βράδυ της Παραμονής, η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που διοργανώνει η Βασιλική οικογένεια.

Σε ρυθμούς Χριστουγέννων ο πλανήτης: Γέμισαν οι εκκλησίες αλλά και… οι παραλίες – Το ταξίδι του Άγιου Βασίλη συνεχίζεται
(AP Photo/Kin Cheung)

Φέτος οικοδέσποινα ήταν η Πριγκίπισσα της Ουαλίας. Μαζί με τον Πρίγκιπα Γουίλλιαμ και τα παιδιά τους έδωσαν το παρών στην συναυλία.

Το πρωί των Χριστουγέννων σύσσωμη η βασιλική οικογένεια παραβρέθηκε στην λειτουργία στην εκκλησία του Σάντριγκχαμ.

Ρουμανία

Στην Κοστάντζα , παιδιά όλων των ηλικιών παρακολούθησαν την κάθοδο του Άγιου Βασίλη από την ταράτσα ξενοδοχείου στο κέντρο της ρουμανικής πόλης. Ενθουσιασμένα περίμεναν να παραλάβουν τα δώρα τους.

Ακολούθησε γεύμα για όλους στην πόλη που παραδοσιακά είναι δημοφιλής προορισμός για Ρουμάνους αλλά και τουρίστες.

Σλοβενία

Ντυμένο γιορτινά ήταν το Μάριμπορ στη Σλοβενία, όπου εκατοντάδες πιστοί παρακολούθησαν το βράδυ της παραμονής της λειτουργία. Το ίδιο και στη Λουμπλιάνα, όπου ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην εκκλησία με τους περισσότερους να εύχονται καλύτερες μέρες.

Πορτογαλία

Ένα ξεχωριστό έθιμο κρατά εδώ και πολλά χρόνια στο Πεναμάκορ, πόλη της Πορτογαλίας. Το κάψιμο του ξύλου ή όπως το ονομάζουν το «Madeiro».

Μεγάλοι κορμοί δέντρων συγκεντρώνονται στο κέντρο της πόλης. Οι κάτοικοι τους ανάβουν από τα μεσάνυχτα της Παραμονής και  τους αφήνουν να καίνε μέχρι το βράδυ των Χριστουγέννων. Μετά το δείπνο συγκεντρώνονται μπροστά στη φωτιά.

Πυροσβέστες ελέγχουν συνεχώς, ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα, ενώ οι αρχές της πόλης σκοπεύουν να κάνουν αίτηση η παράδοση αυτή να μπει στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Μεξικό

Το ραπανάκι έχει την τιμητική του στην Οαχάκα στο Μεξικό. Γλυπτά φτιαγμένα με το γνωστό λαχανικό δημιουργούν μια απίστευτη ατμόσφαιρα. Η δημιουργία τους χρειάζεται αρκετό διάστημα ενώ υπάρχουν ειδική κανόνες.

Τα θέματα ποικίλλουν, με απεικονίσεις χριστουγεννιάτικες αλλά και από την καθημερινότητα των ανθρώπων του Μεξικού.

Πολεμικά Χριστούγεννα

Aπό την πρώτη γραμμή στα μέτωπα της Ουκρανία και της Γάζας έως τον ιερό τόπο του χριστιανισμού, τη Βηθλέεμ, η μέρα τη Χριστουγέννων εορτάζεται υπό τη σκιά του πολέμου και με την προσευχή όλων για ειρήνευση και τερματισμό των αιματηρών συγκρούσεων.

Θλιμμένα τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ, αψηφώντας τους βομβαρδισμούς, Παλαστίνιοι χριστιανοί παρακολούθησαν τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Συγκίνηση και κατάνυξη και στη μεταμεσονύκτια χριστουγεννιάτικη λειτουργία στον Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όπου ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στον παλαιστινιακό λαό.

Χωρίς στολισμούς και εορταστικές εκδηλώσεις και με ελάχιστους προσκυνητές, η ατμόσφαιρα είναι βαριά στη γενέτειρα του Χριστού, ενώ έντονοι είναι οι συμβολισμοί για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Γάζα. Όπως το θείο βρέφος μέσα σε θερμοκοιτίδα, που συμβολίζει όλα τα βρέφη που πέθαναν στα νοσοκομεία εξαιτίας των βομβαρδισμών. Αλλά και η φάτνη πάνω στα συντρίμμια με τη Μαρία και τον Ιωσήφ να αναπαριστώνται με γκρίζα αγάλματα.

Στα παιδιά που σκοτώνονται στους πολέμους, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, τονίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.

Η Ουκρανία γιορτάζει στις 25 Δεκεμβρίου

Θέλοντας να απαλλαγούν από κάθε ίχνος ρωσικής επιρροής, ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου, οι Ουκρανοί ορθόδοξοι είτε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είτε στους ναούς της χώρας, γιορτάζουν για πρώτη φορά στην ιστορία του τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, εναρμονισμένοι με τη Δύση.

Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος Ζελένσκι διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του ότι θα νικήσουν το ρωσικό στρατό.

Στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, στρατιώτες στρώνουν το τραπέζι των Χριστουγέννων σε μία προσπάθεια να ξεχάσουν για λίγο τον εφιάλτη του πολέμου και να έρθουν νοητά κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αντιόχεια: Χριστούγεννα στα συντρίμμια

Δίπλα στα συντρίμμια της ορθόδοξης εκκλησίας στην Αντιόχεια πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία.

Ένα τεράστιο πεύκο είναι το μόνο που απέμεινε όρθιο γύρω από τον ναό μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, στις 6 Φεβρουαρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος