Σε προεκλογικούς ρυθμούς η Γερμανία – “Ψήφος εμπιστοσύνης” στον Άρμιν Λάσετ από τη Μέρκελ (video)

Σε ιστορικά χαμηλά ο Συνασπισμός των Συντηρητικών στη Γερμανία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών με τους πρασίνους. Είναι χαρακτηριστική η τελευταία δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι συντηρητικοί καταγράφουν ιστορικό χαμηλό με ποσοστό 19%, σπάζοντας το φράγμα των είκοσι μονάδων. Η ίδια δημοσκόπηση παρουσιάζει ενισχυμένο το σοσιαλδημοκρατικό SPD που προηγείται με 25% και ακολουθούν οι Πράσινοι με 17%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες με 13%, ενώ τα κόμματα της άκρας δεξιάς, AfD, και της άκρας αριστεράς, Die Linke, με 11% και 6% αντίστοιχα.

Το θέμα ήταν η κατάσταση της χώρας, αλλά η τελευταία συνεδρίαση του Μπούντεσταγκ εξελίχτηκε σε προεκλογική πασαρέλα για τους τρεις μνηστήρες της Καγκελαρίας. Η Άνγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά βγήκε από το ρόλο της καγκελαρίου σε ανοιχτό προεκλογικό αγώνα υπέρ του κομματικού υποψήφιου Άρμιν Λάσετ.

Η Μέρκελ θυμήθηκε και την σκωπτική αναφορά του Όλαφ Σολτς, αντικαγκελάριου και υποψήφιου καγκελαρίας για το SPD, στους εμβολιασμένους που κάποιοι θεωρούν πειραματόζωα για να πάρει την αιχμηρή απάντησή του.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τους πείσουμε με ηρεμία ακόμη και με αστεία που φέρνουν γέλιο. Αν κάποιοι δεν θέλουν να γελάσουν και εκνευρίζονται, μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν έχουν πολλά να γελάσουν όταν κοιτάζουν τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις».

Για τον χριστιανοδημοκράτη Λάσετ ήταν ευκαιρία να επιτεθεί στο SPD του Σολτς. «Φοβάμαι ότι αν η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) δεν είναι πια εκεί, αν δεν έχετε πια καγκελάριο που θα σας ελέγχει, θα δανειστείτε και μετά θα αυξήσετε ξανά τους φόρους»

Και για την Αναλένα Μπέρμποκ, υποψήφια των πρασίνων για την καγκελαρία, να βάλει στο επίκεντρο την κλιματική αλλαγή. “Αυτές οι εκλογές είναι εκλογές που πηγαίνουν προς μία κατεύθυνση. Θα αποφασίσει εάν η επόμενη κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να επηρεάζει ενεργά την κλιματική κρίση ή όχι”

Η ομοσπονδιακή Βουλή ως προεκλογική σκηνή, με τις δημοσκοπήσεις να επιφυλάσσουν συνεχώς εκπλήξεις.

Ανταπόκριση-Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος