Σε λίγες εβδομάδες η Ομικρον θα είναι κυρίαρχη παραλλαγή και στην Ισπανία – Σαράντα τώρα τα κρούσματα

Η παραλλαγή Όμικρον, θα καταστεί κυρίαρχη και στην Ισπανία σε λίγες εβδομάδες, επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες. Μέχρι στιγμής, η παραλλαγή αυτή στην Αυτονομία της Μαδρίτης αντιπροσωπεύει το 30% των αποτελεσμάτων των τεστ PCR που διενεργούνται σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας.

Τα συνολικά κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί από την υπουργό Υγείας, Καρολίνα Ντάριας, είναι μόνο 40 μέχρι τώρα με τα μισά από αυτά να μην έχουν καμία σχέση με πολίτες που ταξίδεψαν στην Νότιο Αφρική. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η παραλλαγή Όμικρον κυκλοφορεί στην Ισπανία πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής της στην Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα. Η Ισπανία όμως στα επίσημα στοιχεία που έστειλε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ECDC, αναφέρει την ύπαρξη 51 κρουσμάτων.

Η νέα παραλλαγή εντοπίζεται σε μικρότερο ποσοστό που κυμαίνεται από 7-13% σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας της Καταλονίας ή της Ανδαλουσίας αλλά είναι θέμα μικρού χρόνου η εξάπλωσή της.

«Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η παραλλαγή όμικρον είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ανιχνεύεται με την Δέλτα ή την Αλφα», εξηγεί, ο Χουάν Κάρλος Γκαλάν, επικεφαλής του τμήματος Ιολογίας στο νοσοκομείο Ramón y Cajal, στη Μαδρίτη.

Το ECDC προειδοποίησε ότι η μετάδοση της Ομικρον εμφανίζεται ήδη σε όλες τις χώρες και αναμένει έκρηξη κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες. Για αυτόν τον λόγο, ο οργανισμός προτρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού —που συνεχίζει να είναι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση των σοβαρών περιπτώσεων—διατήρηση ή ανάκτηση μέτρων όπως η ευρεία χρήση μάσκας και ο περιορισμός των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και τέλος να προετοιμάσουν τα νοσοκομεία για την προβλέψιμη σημαντική αύξηση της πίεσης της υγειονομικής περίθαλψης.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή, Μαδρίτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος