Σε κλοιό κορονοϊού η Κίνα – Νέα μέτρα στην ΕΕ – Άκρως μεταδοτική η νέα μετάλλαξη (video)

Array

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στην Κίνα με την έξαρση του κορονοϊού. Το σύστημα Υγείας αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αμφισβήτησε ευθέως τα στοιχεία που δίνει το Πεκίνο για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, με τις κινεζικές αρχές να περνούν στην αντεπίθεση καλώντας τον να τηρήσει μια δίκαιη στάση απέναντι στο πρόβλημα.

«Πιστεύουμε ότι τα μέτρα όλων των χωρών για την αντιμετώπιση της covid-19 πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη και στα γεγονότα και να είναι αναλογικά» λέει ο εκπρόσωπος του κινεζικου Υπουργείου Εξωτερικών, Μάον Νινγκ.

Ενδεικτικά, στα ανατολικά της χώρας οι αρχές της επαρχίας Τζιανγκσού στέλνουν χιλιάδες οξύμετρα στις τοπικές κλινικές για να βοηθήσουν τους ασθενείς με «πυρετό» όπως συνεχίζουν ν’ αποκαλούν συχνά την covid-19.

«Για να τα βγάλουμε πέρα με το μεγάλο αριθμό ασθενών που έρχονται με πυρετό, έχουμε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο άφιξης 1.000 ασθενών την ημέρα» λέει η νοσηλεύτρια Γιανγκ Τζουνσέγκ.

Περιοριστικά μέτρα από την Ευρώπη

Ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων της Κομισιόν απηύθυνε ισχυρή σύσταση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζητούν από τους ταξιδιώτες που φθάνουν από την Κίνα, να κάνουν τεστ κορονοϊού 48 ωρών και να φορούν στα αεροπλάνα μάσκα υψηλής προστασίας.

Ειδικότερα, τα μέτρα αφορούν σε:

  • Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους επιβάτες στις πτήσεις από και προς την Κίνα
  • Απαίτηση αρνητικού τεστ για όλους τους επιβάτες από την Κίνα όχι αργότερα από 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους
  • Τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος επιβατών (test) από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη
  • Γονιδιωματική ανάλυση των δειγμάτων των θετικών τεστ για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης
  • Έλεγχος λυμάτων από διεθνή αεροδρόμια με πτήσεις από την Κίνα

Η υιοθέτηση των μέτρων είναι στη δικαιοδοσία των κρατών μελών, με το Βέλγιο και τη Γερμανία να προστίθενται στις χώρες που θα ζητούν προσεχώς αρνητικό τεστ.

Νέα έκκληση συνεργασίας απηύθυνε προς το Πεκίνο η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας: «Η Κίνα πρέπει να μοιράζεται δεδομένα για την τρέχουσα κατάστασή της με διαφάνεια. Μπορούμε ν` αντιμετωπίσουμε την πανδημία μόνο εάν συνεργαστούμε σε στενά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο».

Επικριτικός για τους χειρισμούς της Κίνας εμφανίστηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Νομίζω ότι πρέπει να εφαρμόσουμε το πρωτόκολλο που δημιουργήσαμε, δηλαδή αν κάποιος έρχεται από την Κίνα θα πρέπει να κάνει τεστ, κ.λ.π. Η Κίνα δεν υπήρξε…γνωρίζω ότι στο Πεκίνο είναι πολύ ευαίσθητοι όταν λέμε ότι δεν υπήρξαν πολύ ανοιχτοί», ανέφερε.

Πάντως η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από το Πεκίνο δεν έχει θορυβήσει μόνο τη Δύση αλλά και τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ που σπεύδουν να εμβολιαστούν εν όψει του ανοίγματος των συνόρων με την ηπειρωτική Κίνα και των τουριστών της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Η Ευρώπη «θωρακίζεται» – Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, έξι ώρες διήρκησε το θρίλερ μέχρι να υπάρξει η ανακοίνωση από τη σουηδική προεδρία για κοινή γραμμή.

Υπήρχαν λεπτομέρειες, λεκτικές κυρίως, εξαιτίας των οποίων υπήρχε κατάληξη σε μία συνεδρίαση που διήρκησε σχεδόν έξι ώρες.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι υπήρξε ισχυρό ρεύμα υπέρ των τεστ πριν από την αναχώρηση των ταξιδιωτών από την Κίνα, ωστόσο κανένα κράτος μέλος δεν ήθελε να επωμιστεί το βάρος του να εγκαταστήσει και πάλι κέντρα για τεστ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κιόλας συνεργασία από την Κίνα. Ή, για παράδειγμα, το εάν θα πρέπει να υπάρξει αναφορά στις μάσκες.

Επίσης, υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το εάν θα έπρεπε να αναφερθεί στην ανακοίνωση η φράση “αναμένεται” από τα κράτη-μέλη να ζητούν τεστ ή αναφορά περί “ισχυρής σύστασης”. Στην ουσία, κατέληξαν στις προτάσεις της Κομισιόν.

Επίσης, κοινοτική πηγή αναφέρει ότι τα μέτρα είναι υπό συνεχή αξιολόγηση και δεν αποκλείουν περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ η επόμενη συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεως πιθανότατα θα λάβει χώρα στις 19 Ιανουαρίου.

Tέλος, τονίζεται ότι υπάρχει πάντα το “φρένο” έκτακτης ανάγκης που σημαίνει ότι εάν κριθεί αναγκαίο, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις πτήσεις από την Κίνα προς την ΕΕ.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για COVID

Στο μεταξύ, τις συστάσεις της ΕΕ για τους ταξιδιώτες από Κίνα ακολουθεί και η Ελλάδα. Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο ΕΟΔΥ προτείνει υποχρεωτικό αρνητικό τεστ 48 ωρών πριν την αναχώρηση και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας. Επίσης γίνεται σύσταση για χρήση μάσκας σε όλες τις πτήσεις και στους χώρους των αεροδρομίων.

«Τα μέτρα έχουν καθαρά προληπτικό χαρακτήρα προκειμένου να περιορίσουμε εν μέρει την διασπορά ή εν μέρει τον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων στην Ε.Ε. και επίσης έχουν χαρακτήρα ενισχυμένης επιτήρησης όσον αφορά τα πιθανά στελέχη που μπορεί να κυκλοφορούν ή να αναδυθούν στην Κίνα έτσι ώστε αν βρεθεί κάτι, να είμαστε στην θέση να λάβουμε προληπτικά μέτρα ή να δράσουμε σε ό,τι αφορά το μέλλον» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής.

«Επιστημονικά, επιδημιολογικά δεν υπάρχει ανησυχία για αυτό που συμβαίνει στην Κίνα, να προκαλέσει δηλαδή ντόμινο στην Ευρώπη. Δεν το λέω εγώ, το λένε κι άλλοι επιστήμονες» επισήμανε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Είναι μία προσπάθεια τουλάχιστον να μπορέσουμε να εντοπίσουμε κάποια νέα στελέχη, τα οποία πιθανόν θα εισέλθουν από την Κίνα. Στην φάση που βρισκόμαστε νομίζω το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι για την Κίνα, όχι για τον υπόλοιπο πλανήτη» σημείωσε από την πλευρά του ο Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής.

Άκρως μεταδοτική η μετάλλαξη XBB.1.5.

Συναγερμό σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού, που έχει εντοπίσει μέχρι σήμερα. Πίσω από το 40% των νέων κρουσμάτων στις ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται το ΧΒΒ 1.5.

Στο νέο «παρακλάδι» της Όμικρον έχει ήδη δοθεί το παρατσούκλι του μυθικού τέρατος Κράκεν.

«Η XBB 1.5 είναι η πιο μεταδοτική από όλες τις άλλες υποπαραλλαγές έως τώρα. Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία για τη σοβαρότητα της νόσου ούτε για την κλινική εικόνα, αλλά δεν έχουμε και την ένδειξη ότι η σοβαρότητα της νόσου άλλαξε με την XBB 1.5» σημειώνει η επιδημιολόγος Μαρία Βαν Κερκοφέ.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα υποστέλεχος της παραλλαγής Όμικρον και είναι το πιο μεταδοτικό από τα γνωστά στελέχη.

Έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπτώματά του μοιάζουν με του κοινού κρυολογήματος, αλλά οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακόμη πόσο επικίνδυνο είναι το ΧΒΒ15.

Τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα στρέφει το βλέμμα της στην Κίνα, οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη ΧΒΒ15.

Ο γερμανός υπουργός Υγείας ήδη εξέφρασε την ανησυχία του ενώ και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ εκτίμησε ότι δε θα πρέπει να παραβλέψουμε τη δυναμική αυτού του νέου στελέχους.

«Δεν ξέρουμε πολλά γι’ αυτή αλλά δεν έχουμε βγάλει συστάσεις για πτήσεις από ΗΠΑ» επισήμανε ο κ. Μόσιαλος.

Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν πάντως ότι σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού αλλά και μολύνσεων δεν αναμένουν να υπάρξουν μεγάλα προβλήματα από την εξάπλωση της ΧΒΒ15.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου, Μαρία Αλεξάκη, Σοφία Πατραμάνη, Χαρά Γιαννοπούλου, Ειρήνη Βασάλου | Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος