Τουρκία: Αγκυροβολημένο στα ανοιχτά το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Array

Βγήκε χθες από το λιμάνι Τασουκού της Τουρκίας το γεωτρύπανο “Αμπντουλχαμίτ Χαν“, το οποίο παραμένει νοτιοδυτικά, στο ίδιο σημείο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων μίλησε στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» εξηγώντας ότι το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μέρος της διαδικασίας, καθώς απαιτούνται δοκιμαστικά στις τουρκικές ακτές εν όψει του ταξιδιού του, στις 9 Αυγούστου. Παράλληλα, εξήγησε ότι για να ξεκινήσει την πορεία που έχει προγραμματίσει, θα πρέπει να εκδοθεί η σχετική Navtex.

Τουρκία: Αγκυροβολημένο στα ανοιχτά το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Εξάλλου, όπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ, επικαλούμενα τουρκικές πηγές, μία από τις κινήσεις που εξετάζει η Άγκυρα είναι να πραγματοποιήσει την πρώτη της γεώτρηση εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, πιθανότατα στον κόλπο της Αττάλειας. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η δεύτερη πιθανότητα είναι να σταλεί περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πάφου, ανοιχτά της χερσονήσου του Ακάμα.

Το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο είναι 7ης γενιάς και πήρε το όνομά του από τον «Αμπντουλχαμίτ Χαν», έναν αιμοσταγή σουλτάνο στον οποίον ο Ερντογάν βλέπει συμβολισμούς, ενώ ενδεικτικά η τουρκική ιστορία τον χαρακτηρίζει Πάπα του Ισλάμ.

Πηγή: ΕΡΤ, in-cyprus

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος