Σε εφαρμογή τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Λευκορωσίας – Ενδεικτικό tweet του Σ. Μισέλ

Σε ισχύ τα μέτρα κατά της Λευκορωσίας που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Δεν θα ανεχθούμε να παίζουν ρουλέτα με τις ζωές αθώων πολιτών», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σχετικά με την «αεροπειρατεία», την εξαναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους.

Στις επιπλέον κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – ο  αποκλεισμός των λευκορωσικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο και τα αεροδρόμια της Ε.Ε. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν όλους τους αερομεταφορείς, που εδρεύουν στην Ε.Ε. να αποφεύγουν τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Ενδεικτικό είναι το tweet του Σαρλ Μισέλ που δείχνει μία φωτογραφία με αεροσκάφη πάνω από την Ε.Ε και τον εναέριο χώρο πάνω από την Λευκορωσία κενό.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν ομόφωνα το γεγονός και ζητούν την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ραμάν Πρατάσεβιτς και της συντρόφου του. Αποφάσισαν νέες κυρώσεις και πρόσθετα ισχυρά μέτρα σε βάρος αξιωματούχων της Λευκορωσίας, τα οποία – μεταξύ άλλων – στοχεύουν στον οικονομικό τομέα της χώρας, όπως είπε ο Σαρλ Μισέλ.

Σε εφαρμογή τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Λευκορωσίας – Ενδεικτικό tweet του Σ. Μισέλ

Για τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, ο κ. Μισέλ είπε ότι οι 27 επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στις πέντε αρχές της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσαν τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να παρουσιάσουν έκθεση με πολιτικές επιλογές για τις σχέσεις με τη Ρωσία, πριν από τη Σύνοδο του Ιουνίου.

Ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε επίσης ότι οι 27 αναφέρθηκαν συνοπτικά στο μεταναστευτικό, με αφορμή όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Θέουτα της Ισπανίας.

«Τα σύνορα της Ισπανίας είναι ευρωπαϊκά σύνορα», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ και πρόσθεσε ότι το μεταναστευτικό θα συζητηθεί σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ύστερα από αίτημα πολλών Ευρωπαίων ηγετών.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος