Η παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού μετά την αναστολή χρήσης του Johnson & Johnson στις ΗΠΑ

Αναστάτωση προκάλεσε η σύσταση του αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) για αναστολή της χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson, έως ότου γίνουν οι απαραίτητες έρευνες για έξι σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων σε σύνολο όμως 7 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζει αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στις θρομβώσεις και το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας.

Περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson έχουν ήδη χορηγηθεί στο αμερικανικό έδαφος και αυτός ο τύπος των σοβαρών παρενεργειών είναι επί του παρόντος “εξαιρετικά σπάνιος”, ανακοίνωσαν οι αρχές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν επίσης ότι η αναστολή των εμβολιασμών με το “J&J” “δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο” στην αμερικανική εκστρατεία εμβολιασμού, καθώς αυτές οι δόσεις αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% εκείνων που έχουν χορηγηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τώρα.
Ο δρ. Φάουτσι τόνισε ότι τα κρούσματα είναι λιγότερα από ένα στο εκατομμύριο και κάλεσε όσους έχουν βαριά συμπτώματα, όπως έντονο πονοκέφαλο, δύσπνοια ή επιληπτικές κρίσεις να μιλήσουν με το γιατρό τους. Στην Ουάσινγκτον, πολλοί άνθρωποι που επρόκειτο να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της “J&J” άρχισαν να λαμβάνουν από το πρωί μηνύματα ακύρωσης του ραντεβού τους. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), η κύρια ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας, θα συνεδριάσουν σήμερα, Τετάρτη για να αξιολογήσουν αυτά τα περιστατικά.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές χώρες τηρούν στάση αναμονής, ενώ η Κομισιόν ζήτησε εξηγήσεις από την Johnson & Johnson.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει παραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson, στην οποία προστίθεται η επιλογή για 200 επιπλέον εκατομμύρια. Ο όμιλος δεσμεύτηκε την Πέμπτη να παραδώσει 200 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Η εμφάνιση αυτών των επιπλοκών θυμίζει τις επιπλοκές που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, τις οποίες διερευνά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, προκαλώντας μεγάλη δυσπιστία για το εμβόλιο αυτό στον πληθυσμό και την αναστολή της χρήσης του σε πολλές χώρες, κυρίως στη Δανία. Τα δύο εμβόλια, της Johnson & Johnson και της AstraZeneca, υιοθετούν την ίδια τεχνολογία χρησιμοποιώντας έναν αδενοϊό ως φορέα των γενετικών οδηγιών.

Στην περίπτωση της AstraZeneca, υπήρχαν στις 4 Απριλίου 222 περιστατικά με αυτές τις άτυπες θρομβώσεις σε σύνολο 34 εκατομμυρίων εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ, Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν) και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον EMA. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 18 θανάτους (από τις 22 Μαρτίου).

Στάση αναμονής και από την Ελλάδα ενώ σήμερα παραλαμβάνονται οι πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της J&J. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η παράδοση θα γίνει σήμερα κανονικά και το μεσημέρι η πρώτη παρτίδα θα είναι στην Αθήνα, ενώ υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα. Πρόσθεσε ακόμη ότι περιμένουν τις επόμενες ώρες ή μέρες “τις ανακοινώσεις του EMA και του FDA σε σχέση με το εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός δεν αλλάζει παρά τη στάση αναμονής. Έτσι κι αλλιώς ο βασικός κορμός είναι των σχεδιασμών είναι με το σκεύασμα της Pfizer και τον Μάιο περιμένουμε 1,5 εκατ. δόσεις”, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Το Βέλγιο λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς με τις 36.000 δόσεις Johnson & Johnson που παρέλαβε, η συνεπικεφαλής της task force για τον εμβολιασμό Σαμπίν Στορντέρ ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει η χρήση τους προς το παρόν. Τα εμβόλια θα διατηρηθούν μέχρι να υπάρξει απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφέρει η “Libre”.

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος