Σχοινάς: Ευρωφοβική ακροδεξιά και ευρωφοβική αριστερά οι αντίπαλοι στην πρόταση της Κομισιόν για νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό

Οι πιο ξεκάθαροι αντίπαλοι στην πρόταση της Κομισιόν για μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο η ευρωφοβική ακροδεξιά αλλά εξίσου και η ευρωφοβική αριστερά, δήλωσε σε συνέντευξή του στο EURACTIV.gr ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Τα δυο άκρα του πολιτικού φάσματος στην ΕΕ θέλουν να χρησιμοποιήσουν την μετανάστευση για να πουν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να καταφέρει να δώσει λύσεις στα προβλήματα του κόσμου», σημείωσε ο κ. Σχοινάς. Πρόσθεσε ότι «οι ευρωφοβικοί δεξιοί λένε δεν θέλουν συμφωνία διότι θέλουν μόνο σύνορα, οι ευρωφοβικοί αριστεροί γιατί θέλουν ελεύθερα σύνορα. Εμείς βάζουμε στο τραπέζι μια πρόταση που απαντά σε όλα τα προβλήματα του μεταναστευτικού».

Υπογράμμισε ότι η πρόταση της Κομισιόν συνιστά μια ολιστική προσέγγιση που έχει το σωστό μίγμα ελέγχου και προστασίας των συνόρων αλλά και ανθρωπισμού και ασύλου.

«Δεν είναι τυχαίο ότι στη Γαλλία, τις επιθέσεις κατά του Συμφώνου τις δεχόμαστε από την Λεπέν αλλά και τον Μελανσόν. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στον ευρωπαϊκό νότο, όπου υπάρχουν φωνές λαϊκισμού στα δεξιά και αριστερά, που απαξιώνουν την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας. Υπάρχουν τέτοιες φωνές κυρίως στην Ιταλία αλλά όχι μόνο, και στην Ελλάδα, και στην Ιταλία και στην Ισπανία», είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σημείωσε ότι οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς, οι οποίες έχουν συμφέρον να αποδείξουν το αντίθετο, πρέπει να κινηθούν προς αυτή τη συμφωνία.

Αυτό το μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε την πρότασή της για ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Όπως παραδέχτηκε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις είναι αργή, όχι μόνο της πολυπλοκότητας του θέματος αλλά και των πρακτικών δυσκολιών που προέκυψαν από την πανδημία.

Για τις επαναπροωθήσεις, ο Μ. Σχοινάς είπε ότι μέσα στο νέο μεταναστευτικό σύμφωνο υπάρχουν ήδη προβλέψεις για έναν μόνιμο μηχανισμό παρακολούθησης του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Βρισκόμαστε σε εποικοδομητικές επαφές με την ελληνική και κροατική κυβέρνηση για να δούμε πώς κάποιες από αυτές τις ρυθμίσεις να μπορούν να εφαρμόζονται από τώρα».

Συμφωνία μετά τις εκλογές στη Γαλλία

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτή μια συμφωνία για το μεταναστευτικό κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενόψει και των εκλογών σε Γερμανία και Γαλλία, απάντησε ότι μετά τις γαλλικές εκλογές θα υπάρξει φως στο τούνελ.

«Φθάσαμε πολύ κοντά στις γερμανικές εκλογές, αμέσως μετά θα έχουμε μια διαδικασία μηνών για σχηματισμό κυβέρνησης που ουσιαστικά θα συμπέσει με την προεκλογική εκστρατεία για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές».

«Αντιλαμβάνομαι ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για την τελική συμφωνία, αλλά πιστεύω, και είμαι αισιόδοξος, ότι αμέσως μετά τις γαλλικές εκλογές θα μπούμε σε μια διαδικασία πολύ γρήγορη σύγκλισης και τελικής συμφωνίας», είπε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η ώρα, η πολιτική στιγμή για αυτή τη συμφωνία, είναι τώρα».

Σε ερώτημα για τις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν και τον ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Σχοινάς είπε ότι η Άγκυρα δείχνει διατεθειμένη να διαχειριστεί τα εξωτερικά της σύνορα με τρόπο που θα ελαχιστοποιήσει ή θα μειώσει τις ροές προς την Ευρώπη.

«Πρέπει να δούμε εάν αυτό από δέσμευση θα γίνει πράξη, αλλά σε αυτή τη φάση, όντως η Τουρκία εκπέμπει τα σωστά μηνύματα στη διαχείριση τυχόν ροών», είπε. Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση του Αφγανιστάν, η Ευρώπη έχει αποφασίσει με τη διεθνή κοινότητα να δουλέψουν «εγγύτερα στο πρόβλημα».

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών αποφάσισαν στις 31 Αυγούστου να υποστηρίξουν οικονομικά τις γειτονικές χώρες, όπως το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Τατζικιστάν, ώστε οι Αφγανοί να παραμείνουν στην Κεντρική Ασία.

Πηγή: EURACTIV.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος