Σαμποτάζ στον Nord Stream: Νέες διαδρομές, πολλά ερωτηματικά

Η υπόθεση των μυστηριωδών εκρήξεων που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου "Nord Stream 1" και "2" το φθινόπωρο του περασμένου έτους αποκτά και πάλι κάποια κινητικότητα - αλλά εγείρουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις


Σύμφωνα με τους “New York” Times, πίσω από την επίθεση στους αγωγούς “Nord Stream” θα μπορούσε να βρίσκεται μια φιλοουκρανική ομάδα. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται μάλιστα ότι έχουν εντοπίσει μια ομάδα υπεύθυνων, ενώ οι γερμανικές αρχές έχουν πλέον αναγνωρίσει την έρευνα στο πλοίο. Ωστόσο, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία το αρνούνται.

Η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε ήδη ερευνήσει τον Ιανουάριο ένα ύποπτο πλοίο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επίθεση στους αγωγούς τον Σεπτέμβριο του 2022. Η αξιολόγηση των κατασχεθέντων ιχνών και αντικειμένων συνεχίζεται, δήλωσε εκπρόσωπος στην Καρλσρούη κατόπιν έρευνας.

«Η ταυτότητα των δραστών και τα κίνητρά τους για τη διάπραξη του εγκλήματος αποτελούν αντικείμενο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προς το παρόν δεν μπορούν να γίνουν αξιόπιστες δηλώσεις σχετικά με αυτό, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα του κρατικού ελέγχου». Το τι ακριβώς βρέθηκε, δεν το μοιράστηκε.

Ασαφή ίχνη στην Ουκρανία

Λίγο νωρίτερα, το ARD, το SWR και η “Zeit” είχαν μεταδώσει ότι οι ερευνητές είχαν ανακαλύψει ίχνη εκρηκτικών στο τραπέζι της καμπίνας του πλοίου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το γιοτ είχε νοικιαστεί από εταιρεία με έδρα την Πολωνία, η οποία «ανήκει σε δύο Ουκρανούς». Μια ομάδα έξι ατόμων, αποτελούμενη από έναν καπετάνιο, δύο δύτες, δύο βοηθούς καταδύσεων και μια γυναίκα γιατρό, το είχε χρησιμοποιήσει για να παραδώσει τα εκρηκτικά στους τόπους των εγκλημάτων. Τι εθνικότητα είχαν αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν σαφές, είπε. Προφανώς θα είχαν χρησιμοποιήσει πλαστά διαβατήρια.

Περαιτέρω, οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης καταγράφουν ότι η ομάδα απέπλευσε από το Ροστόκ στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. Ο εξοπλισμός είχε προηγουμένως μεταφερθεί στο λιμάνι με ένα φορτηγάκι. Οι ερευνητές είχαν καταφέρει να εντοπίσουν το σκάφος ξανά την επόμενη ημέρα στο Wieck am Darß στην περιοχή Vorpommern-Rügen και αργότερα στο δανέζικο νησί Christiansö βορειοανατολικά της Bornholm. Μετά την επιχείρηση, το σκάφος είχε επιστραφεί ακάθαρτο.

Παρόμοια με τους “New York Times”, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης υπέθεσαν ότι μια φιλοουκρανική ομάδα θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για τις εκρήξεις. Ωστόσο, δεν είχαν βρεθεί στοιχεία για το ποιος διέταξε την καταστροφή των αγωγών.

Ουκρανία: «Δεν έχει καμία σχέση με εμάς»

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξη Ρεσνίκοφ αρνήθηκε την εμπλοκή του υπουργείου του στο σαμποτάζ. Το γεγονός ότι οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις θεωρούνται ικανές για μια τέτοια αποστολή είναι «ένα είδος φιλοφρόνησης», δήλωσε ο Ρεσνίκοφ την Τετάρτη στο περιθώριο μιας άτυπης συνάντησης με υπουργούς Άμυνας χωρών της ΕΕ στη Σουηδία.

«Όμως, δεν είναι αυτό που κάνουμε εμείς». Η ιστορία είναι ιδιότυπη, είπε, επειδή δεν έχει καμία σχέση «με εμάς». Σε ερώτηση αν ανησυχεί ότι οι αναφορές για πιθανή ουκρανική εμπλοκή στο σαμποτάζ μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υποστήριξη προς τη χώρα του στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ο Ρεσνίκοφ είπε: «Όχι, δεν ανησυχώ». Ούτε το Κίεβο είχε καμία σχέση με το «περιστατικό», ούτε έχουν πληροφορίες για μια «φιλοουκρανική» τρομοκρατική ομάδα», δήλωσε επίσης ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαίλο Πόντολιακ.

Η Ρωσία ανιχνεύει τακτικές αντιπερισπασμού

Η Ρωσία αξιολόγησε τις τελευταίες αναφορές των μέσων ενημέρωσης ως μια προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η προσοχή από τους πραγματικούς εγκέφαλους. Τέτοιες πληροφορίες θα διαδίδονταν από εκείνους «που δεν θέλουν να διεξάγουν έρευνες εντός του νομικού πλαισίου και προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης με κάθε μέσο», έγραψε το βράδυ της Τρίτης η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο κανάλι της στο Telegram.

«Είναι απλώς ένα μέσο για να εκτρέψουν τις υποψίες από εκείνους που κατέχουν επίσημες κυβερνητικές θέσεις και διέταξαν και συντόνισαν τις επιθέσεις στη Βαλτική Θάλασσα σε οποιαδήποτε αφηρημένα άτομα», ανέφερε επίσης η ρωσική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Telegram. «Δεν μπορούμε και δεν θα πιστέψουμε στην αμεροληψία των συμπερασμάτων της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η Ρωσία απαιτεί από τα κράτη των εταιρειών που συμμετέχουν στους αγωγούς “Nord Stream” να πιέσουν για γρήγορες και διαφανείς έρευνες σχετικά με τις εκρήξεις. Η Ρωσία εξακολουθεί να μην επιτρέπεται να συμμετάσχει στην έρευνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Προεδρικού Γραφείου Ντμίτρι Πεσκόφ. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Ρωσία είχε λάβει αντίστοιχες ανακοινώσεις από τη Δανία και τη Σουηδία. «Δεν είναι απλώς περίεργο. Αυτό μυρίζει σαν ένα γιγαντιαίο έγκλημα».

Οι Γερμανοί πολιτικοί θέλουν να περιμένουν τις έρευνες

Οι Γερμανοί πολιτικοί δεν θέλουν επίσης να υπερεκτιμήσουν τις αναφορές. Η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ ήταν προσεκτική: «Φυσικά παρακολουθούμε όλες τις εκθέσεις και όλα τα πορίσματα από τους διάφορους φορείς πολύ, πολύ στενά», δήλωσε. Πρώτα, όμως, θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να ολοκληρώσουν τις έρευνές τους.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι έχει σημειώσει την έρευνα με μεγάλο ενδιαφέρον. Ωστόσο, μένει να δούμε τι θα επιβεβαιωθεί στην πραγματικότητα. Εξάλλου, θα μπορούσε κάλλιστα να πρόκειται για μια “ενέργεια με ψεύτικη σημαία” για να ενοχοποιηθούν φιλοουκρανικές ομάδες. «Η πιθανότητα του ενός ή του άλλου είναι εξίσου υψηλή», δήλωσε ο Πιστόριους.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζον Κίρμπι, αναφέρθηκε επίσης στις έρευνες στη Γερμανία και τη Σκανδιναβία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι γνώριζαν ότι επρόκειτο για επίθεση, για σαμποτάζ. Θα ήταν λάθος να κάνουμε εικασίες για το ποιος κρύβεται πίσω από αυτό πριν ολοκληρωθεί η έρευνα.

Αμφιλεγόμενη έκθεση Χερς

Τα πράγματα ήταν μάλλον ήσυχα γύρω από τις εκρήξεις τους τελευταίους μήνες. Τότε, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο γνωστός Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς προκάλεσε αναστάτωση με μια αναφορά ότι οι ΗΠΑ είχαν ανατινάξει τους αγωγούς. Οι δύτες του αμερικανικού ναυτικού θα είχαν τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς σε αγωγούς φυσικού αερίου τον Ιούνιο σε μια μυστική επιχείρηση που διατάχθηκε από τον Λευκό Οίκο και σχεδιάστηκε από την αμερικανική υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών, τη CIA, με τη βοήθεια της Νορβηγίας. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν πυροδοτηθεί εξ αποστάσεως τον Σεπτέμβριο.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε απορρίψει κατηγορηματικά το ρεπορτάζ αυτό. «Αυτό είναι εντελώς ψευδές και ένα πλήρες κατασκεύασμα,» δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Αντριέν Γουάτσον. Ανεξάρτητοι ελεγκτές γεγονότων επισήμαναν τις ασυνέπειες στην έκθεση του Χερς. Ο δημοσιογράφος είχε δημοσιεύσει το ρεπορτάζ όχι σε κάποιο μεγάλο μέσο ενημέρωσης, αλλά στο ιστολόγιό του. Ο 85χρονος αναφέρεται επίσης μόνο σε μια ανώνυμη πηγή.

Πηγή: ORF

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος