Σ. Λαβρόφ: Δεν είπε κάτι κατά λάθος ο Μακρόν – «Φροϋδικό ολίσθημα» του Όστιν

Σύνοψη
  • Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι είναι αυτή που παραβίασε τις συμφωνίες στην Ουκρανία και έκανε λόγο για πραξικόπημα για πραξικόπημα μετά το οποίο ανέλαβαν την εξουσία άτομα ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ.

Έσπευσε επίσης να απαντήσει και στην πρόσφατη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν πρέπει να αποκλείεται η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υποστήριξε ότι «μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία» άτομα ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ έγιναν υπουργοί και πως όλα αυτά τα γεγονότα οδήγησαν τις εξελίξεις στη σημερινή κατάσταση.

Αναφερόμενος στη δήλωση Μακρόν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι δεν νομίζει πως ο Μακρόν είπε κάτι κατά λάθος, αλλά όταν το είπε οι συνεργάτες έσπευσαν και προσπάθησαν να διορθώσουν τα λόγια του. Τα λόγια του είχαν μεγάλο αντίκτυο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο. «Όλοι απέρριψαν τα λόγια του. Οι συνεργάτες του προέδρου Μακρόν και του νέου υπουργού Εξωτερικών άρχισαν να λένε ότι “Δεν εννοούσαμε στην πραγματικότητα αυτό”, “μπορεί να σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά δεν θα πολεμήσουν, θα παρέχουν μόνο εκπαίδευση”. Έτσι όμως ομολόγησαν ότι θα στείλουν ή έχουν πρόθεση να στείλουν στρατεύματα» είπε, προσθέτοντας ότι ανεπίσημα «ήδη βρίσκονται εκεί». Υποστήριξε επίσης ότι ο Μακρόν δεν έκανε πίσω στη δήλωσή του.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «φροϋδικό ολίσθημα» τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ότι η ήττα της Ουκρανίας απειλεί με στρατιωτική αντιπαράθεση το ΝΑΤΟ  με τη Ρωσία. «Αυτό που είχαν στο μυαλό τους βγήκε με ένα φροϋδικό ολίσθημα. Εξάλλου, πριν από αυτό, όλοι έλεγαν πως “δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χάσει η Ουκρανία”, γιατί ο Πούτιν δεν θα σταματήσει εκεί και θα καταλάβει τις Βαλτικές χώρες, την Πολωνία, τη Φινλανδία» είπε για να καταλήξει ότι τελικά αποδείχθηκε το αντίθετο. «Δεν έχουμε και δεν μπορούμε να έχουμε τέτοια σχέδια. Οι Αμερικανοί όμως έχουν. Διότι αισθάνονται ότι η Ευρώπη απομακρύνεται από αυτούς. Η Ευρώπη ήταν το κύριο θύμα της πολιτικής να οδηγηθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε επίσης: «Πώς μπορεί η Ουάσινγκτον να ζητά σοβαρά άδεια για τις στρατηγικές μας εγκαταστάσεις, όταν πολλές επιθέσεις των Ουκρανών στις στρατηγικές αεροπορικές μας βάσεις με όπλα μεγάλου βεληνεκούς δεν θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή Αμερικανών εμπειρογνωμόνων και τον εκσυγχρονισμό των πυραύλων»;.

Μιλώντας για το Παλαιστινιακό, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ σαμποτάρουν τα ψηφίσματα για την Παλαιστίνη και ότι την μετέτρεψαν σε μια χώρα που δεν θα αποκτήσει ποτέ αυτονομία. «Οι ΗΠΑ οδηγούν τη διαδικασία σε ένα σημείο όπου οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να έχουν το δικό τους κράτος» υποστήριξε. «Θα γίνουν πολύ ωραίες δηλώσεις, για παράδειγμα ότι η Παλαιστίνη θα γίνει μέλος του ΟΗΕ, αλλά επί του εδάφους όλα θα παραμείνουν ως έχουν. Με άλλα λόγια, παρουσιάζουν μια όμορφη εικόνα, αλλά το status quo δεν αλλάζει» υποστήριξε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Απαντώντας, στην ερώτηση «ποιον θα θέλατε να δείτε στον Λευκό Οίκο;» ο ε[ικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απάντησε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός στη βάση των ίσων δικαιωμάτων και της ειλικρίνειας.

Τέλος, ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για καταγραφές από συνομιλίες Γερμανών αξιωματικών, που συζητούσαν για τις επιθέσεις στη γέφυρα της Κριμαίας. Σχολίασε δε ειρωνικά πως οι συνομιλίες αυτές «από τη μία πλευρά είναι εντυπωσιακές, από την άλλη όχι», λέγοντας: «Δεν ξέρω τι να πω, αλλά τα πρόσωπα των συναδέλφων μας στο ΝΑΤΟ έχουν πέσει. Δεν ξέρω πώς θα δώσουν εξηγήσεις στους λαούς τους».

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, προσερχόμενος στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, είχε συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Δηλώσεις μετά τη συνάντηση δεν έγιναν. Ωστόσο, ερωτηθείς για τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν πρέπει να αποκλείεται η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Σεργκέι Λαβρόφ απέφυγε να απαντήσει με ένα μειδίαμα και άφησε αναπάντητες και τις υπόλοιπες ερωτήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος