Σ. Λαβρόφ: Η Δύση δεν θέλει να γίνει ο ΟΑΣΕ γέφυρα με τη Ρωσία

Array

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι έχουν συσσωρευτεί μεγάλα προβλήματα στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Κατηγόρησε τη Δύση ότι απορρίπτει την ευκαιρία να γίνει ο ΟΑΣΕ πραγματική γέφυρα με τη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αναφέρει το Reuters.

Η Πολωνία αρνήθηκε τη χορήγηση βίζας στη ρωσική αντιπροσωπεία για να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στο Lodz την Πέμπτη και την Παρασκευή και είπε ότι η Μόσχα θα εκπροσωπηθεί από τον μόνιμο αντιπρόσωπό της στον ΟΑΣΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου που προγραμματίστηκε να συμπέσει με τη συνάντηση, ο Λαβρόφ απαρίθμησε μια λίστα με τα ιστορικά παράπονα της Ρωσίας με τη Δύση, λέγοντας ότι η «αλόγιστη επέκταση» του ΝΑΤΟ έχει υπονομεύσει τις βασικές αρχές του ΟΑΣΕ, του 57μελούς οργανισμού που είναι η πιο σημαντική ασφάλεια και φύλακας δικαιωμάτων στην Ευρώπη.
«Εκμεταλλευόμενη την αριθμητική της υπεροχή σε αυτόν τον οργανισμό, η Δύση προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να την ιδιωτικοποιήσει, αν θέλετε. Ή ίσως είναι πιο σωστό να πούμε ότι προσπαθούν να αναλάβουν τον ΟΑΣΕ, να υποτάξουν αυτήν την τελευταία πλατφόρμα περιφερειακού διαλόγου», είπε ο Λαβρόφ.
Αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε εάν η Ρωσία θα μπορούσε να αποχωρήσει από το πανευρωπαϊκό σώμα.
«Δυνάμει της θέσης που υιοθέτησε ο ΟΑΣΕ, ο οργανισμός χάνει αυτόματα την αποτελεσματικότητά του. Και ο οργανισμός χάνει την ευκαιρία του, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, να αντιμετωπίσει ζητήματα ασφάλειας και συνεργασίας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία Τύπου.

Η Ουκρανία ζήτησε να αποκλειστεί η Ρωσία από τον ΟΑΣΕ επειδή εισέβαλε στη γείτονά της χώρα. Το Κίεβο εξέφρασε επίσης αντίρρηση για τον τίτλο μιας εκδήλωσης στη συνάντηση του Lodz, η οποία αναφερόταν στο ότι ο ΟΑΣΕ βρίσκεται σε σταυροδρόμι.
«Τόλμησα να διαφωνήσω με τον τίτλο. Ο ΟΑΣΕ βρίσκεται σε έναν αυτοκινητόδρομο προς την κόλαση γιατί η Ρωσία καταχράται τους κανόνες και τις αρχές της…» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Όλα έχουν δοκιμαστεί σε σχέση με τη Ρωσία: να ευχαριστήσουμε, να κατευνάσουμε, να είμαστε ευγενικοί, να είμαστε ουδέτεροι, να εμπλακούμε, να μην αποκαλούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το συμπέρασμα: θα ήταν καλύτερο για τον ΟΑΣΕ να συνεχίσει χωρίς τη Ρωσία»

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος