Ρωσο-ουκρανική κρίση: Ετοιμάζονται για πόλεμο αλλά δίνουν χώρο και στη διπλωματία (video)

Ετοιμάζονται για πόλεμο αλλά δίνουν χώρο και στη διπλωματία οι αντιμαχόμενες πλευρές στη ρωσο-ουκρανική κρίση, χωρίς να λείπουν οι εκατέρωθεν απειλές για σκληρές συνέπειες και ανάλογες κυρώσεις. Η πρώτη «μάχη» δόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να μοιάζει όλο και πιο πιθανή, ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζουν την απάντησή τους, με κυρώσεις χωρίς προηγούμενο. O Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για ακόμη μία φορά ότι «εάν η Ρωσία επιλέξει να αποχωρήσει από τη διπλωματία και να επιτεθεί στην Ουκρανία, θα φέρει την ευθύνη και θα αντιμετωπίσει άμεσα σοβαρές συνέπειες».

Η πρώτη μάχη δόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Έχουμε αποδείξεις πως η Ρωσία σκοπεύει να αυξήσει την παρουσία της με πάνω από 30.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας, λιγότερο από δύο ώρες απόσταση από το Κίεβο, τον Φεβρουάριο» σημείωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφελντ.

«Καταλαβαίνουμε απόλυτα την επιθυμία των Αμερικανών συναδέλφων μας να προκαλέσουν υστερία με την λεγόμενη ρωσική επιθετικότητα» σημείωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια.

Ρωσο-ουκρανική κρίση: Ετοιμάζονται για πόλεμο αλλά δίνουν χώρο και στη διπλωματία (video)
AP Photo/Richard Drew

Ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ θα έχουν άλλη μία επικοινωνία καθώς το Κογκρέσο ετοιμάζει βαριές οικονομικές κυρώσεις, όπως και οι Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση νέας επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, θα υπάρχουν σοβαρές πολιτικές συνέπειες και τεράστιο οικονομικό κόστος για τον επιτιθέμενο».

Η Βρετανία έχει ήδη ανακοινώσει τη λίστα με τους Ρώσους ολιγάρχες που ανήκουν στο στενό κύκλο του Πούτιν.

«Οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία πέρα από την περιοχή που η Ρωσία ήδη κατέλαβε το 2014, θα είναι μια απόλυτη καταστροφή για όλο τον κόσμο. Και θα είναι καταστροφική και για τη Ρωσία» υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι οι κυρώσεις της Βρετανίας θα της γυρίσουν μπούμερανγκ.

«Πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητικές δηλώσεις από το Λονδίνο. Δεν είναι ανησυχητικές μόνο για εμάς, αλλά και για τις ρωσικές επιχειρήσεις. Και δείχνουν ότι το Λονδίνο είναι απρόβλεπτο» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Λονδίνο έχει το παρατσούκλι «η Μόσχα στον Τάμεση» λόγω της εισροής δισεκατομμυριούχων ολιγαρχών και εκατοντάδων Ρώσων εκατομμυριούχων στους οποίους η κυβέρνηση έδωσε τις λεγόμενες «χρυσές βίζες» τις 2 τελευταίες δεκαετίες. Αυτοί έχουν συγκεντρώσει περιουσιακά στοιχεία στη Βρετανία αξίας άνω των 70 δισεκατομμυρίων λιρών.

Υπάρχουν τώρα 57 κυρίως ρωσικές εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, περισσότερες από οπουδήποτε αλλού εκτός Μόσχας. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η κυβέρνηση είναι σε θέση να επιβάλει κυρώσεις σε «οποιοδήποτε άτομο και επιχείρηση οικονομικής ή στρατηγικής σημασίας για το Κρεμλίνο».

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι Ουκρανοί για να αποκρούσουν ρωσική εισβολή

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη και υψηλό φρόνημα, οι Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη ρωσική πολεμική μηχανή που βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Αλλά και Ουκρανοί πολίτες περνούν τη βασική στρατιωτική εκπαίδευση, ενώ χιλιάδες εθελόντριες είναι έτοιμες να συνδράμουν.

Η εκπαίδευση των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου εντείνεται, όπως εντείνονται και οι φόβοι ρωσικής εισβολής. Αν και μειονεκτούν σε επιχειρησιακές δυνατότητες, οι Ουκρανοί στρατιώτες δηλώνουν έτοιμοι ν’ αντιμετωπίσουν ή ακόμη και να κατατροπώσουν τους Ρώσους.

Ρωσο-ουκρανική κρίση: Ετοιμάζονται για πόλεμο αλλά δίνουν χώρο και στη διπλωματία (video)
AP Photo/Vadim Ghirda

Άλλοι είναι πιο ρεαλιστές αλλά εξίσου έτοιμοι να υπερασπιστούν το ουκρανικό έδαφος.
«Κύριος στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να κρατήσουμε τις θέσεις μας και να μην τους αφήσουμε να προελάσουν. Και να χάσουμε όσους λιγότερους άνδρες γίνεται» δήλωσε Ουκρανός στρατιώτης.

Την ώρα που οι προετοιμασίες στα χαρακώματα συνεχίζονται, Ουκρανοί πολίτες εκπαιδεύονται σε τεχνικές επιβίωσης και χτίζουν καταφύγια σε δάσος στα περίχωρα του Κιέβου.

«Αντιμετωπίζουμε την απειλή επίθεσης, ο κόσμος στις μεγάλες πόλεις είχε συνηθίσει τις συγκρούσεις μακριά, 750 χιλιόμετρα από το Κίεβο. Αλλά τώρα συνειδητοποιούν ότι ο πόλεμος μπορεί να φτάσει δίπλα τους και δεν είναι έτοιμοι» είπε ο εκπαιδευτής Σεργκέι Βιτσνέφσκι.

Αλλά και στην ίδια την πρωτεύουσα, βετεράνοι εκπαιδεύουν κατοίκους του Κιέβου στη χρήση όπλων για την περίπτωση, όπως λένε, που θα χρειαστεί να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τα σπίτια τους.

Ρωσο-ουκρανική κρίση: Ετοιμάζονται για πόλεμο αλλά δίνουν χώρο και στη διπλωματία (video)
AP Photo/Efrem Lukatsky

Σε πολεμική ετοιμότητα βρίσκονται και γυναίκες εθελόντριες στο Χάρκοβο, που εκπαιδεύονται για να υπερασπιστούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, 40 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.

Όμως δεν έχουν όλοι τη δύναμη να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Για τους ελάχιστους κατοίκους των εγκαταλελειμμένων χωριών του Ντονέτσκ, που βρίσκονται στα χέρια ρωσόφιλων αυτονομιστών, υπάρχουν μόνο τα καταφύγια.

Στήριξη στον ελληνισμό της Ουκρανίας – Ο Ν. Δένδιας επισκέφθηκε τον Σαρτανά και τη Μαριούπολη

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τις πόλεις του Σαρτανά και της Μαριούπολης, όπου κατοικούν περισσότεροι από 100.000 Έλληνες, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το σημείο της έντασης Ουκρανίας- Ρωσίας. Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ελληνική θέση για διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και επισκέφθηκε τα τοπικά γραφεία της Ειδικής Αποστολής Επιτήρησης του ΟΑΣΕ.

«Κρίνουμε ότι σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή για την περιοχή η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα πρέπει να δηλώσουμε την παρουσία στήριξης αυτής της περιοχής» σημείωσε ο κ. Δένδιας από το δημαρχείο της Μαριούπολης.

Ο υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ένταση στην περιοχή θα αποκλιμακωθεί, με τον Ντμίτρι Κουλέμπα να ευχαριστεί τον Νίκο Δένδια για τη διατήρηση της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο σε λειτουργία.

«Η Ελλάδα, για λόγους αρχής, είναι πάντοτε υποστηρίκτρια της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Ρωσο-ουκρανική κρίση: Ετοιμάζονται για πόλεμο αλλά δίνουν χώρο και στη διπλωματία (video)

Με την επίσκεψή του στο ιστορικό κέντρο του ελληνισμού της Αζοφικής στη Μαριούπολη, ο Νίκος Δένδιας θέλησε να στείλει έμπρακτο μήνυμα στήριξης στους Έλληνες της Ουκρανίας, που στην πλειοψηφία τους ζουν δίπλα στη γραμμή αντιπαράθεσης, μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το σχολείο της Μαριούπολης όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, ενώ νωρίτερα στο Σαρτανά κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης του 2014, όπου σκοτώθηκαν 7 Έλληνες.

Την επίσκεψη Δένδια στην Ουκρανία και την παρουσία του Έλληνα υπουργού στην Ειδική Αποστολή του ΟΑΣΕ χαιρέτισε ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Πηγή: ΕΡΤ/ Ζέτα Κονταξή, Λήδα Παπαδοπούλου, Πιέρρος Τζανετάκος
Αποστολή στην Ουκρανία: Νίκος Μελέτης
Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος