Ουκρανία: Για σκληρές επιθέσεις στο Κίεβο προειδοποιεί η Ρωσία – Κατελήφθη ουκρανικός θύλακας στη Μαριούπολη

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως στη διάρκεια της νύκτας έπληξε ένα στρατιωτικό στόχο στις παρυφές του Κιέβου με πυραύλους κρούζ και υποσχέθηκε περισσότερες επιθέσεις εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Πρόκειται για ένα εργοστάσιο στην περιοχή του Κιέβου, που κατασκευάζει πυραύλους Neptune τους οποίους ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως χρησιμοποίησε για να πλήξει το ρωσικό καταδρομικό Moskva. Ένα εργαστήριο του εργοστασίου και ένα γειτονικό κτίριο με γραφεία διοίκησης, που βρίσκονται στην τοποθεσία Βίσνεβε, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ έσπασαν οι υαλοπίνακες περίπου 50 οχημάτων που ήταν σταθμευμένα σε γειτονικό χώρο στάθμευσης.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της Χαλυβουργίας Ίλιτς στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει την Τετάρτη πως 1.026 στρατιώτες της 36ης ουκρανικής ταξιαρχίας πεζοναυτών, περιλαμβανομένων 162 αξιωματικών, παραδόθηκαν κοντά στο χαλυβουργικό εργοστάσιο. «Ο αριθμός και η έκταση των πυραυλικών πληγμάτων εναντίον θέσεων στο Κίεβο θα αυξηθούν σε απάντηση για τις τρομοκρατικού τύπου επιθέσεις και τα σαμποτάζ που πραγματοποιούνται σε ρωσικό έδαφος από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώνοντας την καταστροφή ενός εργαστηρίου παραγωγής πυραύλων εδάφους-αέρος στο εργοστάσιο Βιζάρ.

Το ρωσικό υπουργείο υποστήριξε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 30 «πολωνούς μισθοφόρους» με πλήγμα που πραγματοποίησαν στη βορειοανατολική Ουκρανία. «Ως συνέπεια του πλήγματος, ένα απόσπασμα μισθοφόρων μιας ιδιωτικής πολωνικής στρατιωτικής εταιρείας (…) εξοντώθηκε στο χωριό Ιζιούμσκε, στην περιφέρεια του Χάρκοβο. Μέχρι 30 πολωνοί μισθοφόροι σκοτώθηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ουκρανία: Για σκληρές επιθέσεις στο Κίεβο προειδοποιεί η Ρωσία – Κατελήφθη ουκρανικός θύλακας στη Μαριούπολη
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Πολιορκούνται Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, ενώ εκρήξεις ακούγονταν στη διάρκεια της νύκτας νοτίως του Κιέβου χωρίς να προκληθούν ζημιές ούτε τραυματίες, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια του Ντονμπάς, αυτή του Ντονέτσκ, όπου μάχες διεξάγονται σε όλη τη γραμμή του μετώπου, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με την προεδρία. Η άλλη περιφέρεια αυτής της ανθρακοφόρου λεκάνης, αυτή του Λουχάνσκ, έγινε στόχος 24 βομβαρδισμών που στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ τραυματίσθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

Εξάλλου ο κυβερνήτης της ουκρανικής επαρχίας του Λουχάνσκ, ο Σέρχιι Γκαϊντάι, κάλεσε σήμερα τους κατοίκους έξι πόλεων να απομακρυνθούν από την περιοχή, προσθέτοντας ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίσθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Κρεμίνα. Ο Γκαϊντάι έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram: «Μην διστάζετε και φύγετε όσο εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα. … Επιλέξτε τη ζωή, λεωφορεία σας περιμένουν στα σημεία συγκέντρωσης. Το ίδιο και τρένα, από τα οποία υπάρχουν αρκετά». Το Ρόιτερς μεταδίδει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τις δηλώσεις του Γκαϊντάι.

Ουκρανία: Για σκληρές επιθέσεις στο Κίεβο προειδοποιεί η Ρωσία – Κατελήφθη ουκρανικός θύλακας στη Μαριούπολη
(AP Photo/Alexei Alexandrov, File)

Επίσης, επτά άμαχοι σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν χθες, Πέμπτη, από ρωσικά πυρά σε λεωφορεία απομάκρυνσης αμάχων στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική γενική εισαγγελία. “Στις 14 Απριλίου, Ρώσοι στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ σε λεωφορεία απομάκρυνσης με αμάχους στην περιοχή Μπορόβα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν“, αναφέρει η ουκρανική εισαγγελία σε μήνυμά της στην εφαρμογή Telegram. Έρευνα άρχισε για “παραβίαση των νόμων και των εθίμων του πολέμου, σε σχέση με φόνο εκ προμελέτης“, προσθέτει.

Περισσότεροι από 500 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 24 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στο Χάρκοβο και τα περίχωρά του, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής αυτής στην ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά της πόλης Βασίλιβκα, στην οποία σπίτια, ένα χασάπικο και εγκατάσταση του σιδηροδρομικού σταθμού του Ταβρίισκ υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με μήνυμα της ουκρανικής περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης στην εφαρμογή Telegram.

Στη Ρωσία περισσότερα από 20 κτίρια και ένα σχολείο υπέστησαν χθες ζημιές από τον ουκρανικό βομβαρδισμό ρωσικού χωριού στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, στη δυτική Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τις ρωσικές περιφερειακές αρχές.

Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ ανακοίνωσε πως εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκαν για σήμερα για την απομάκρυνση αμάχων, μεταξύ άλλων και με ιδιωτικά αυτοκίνητα από την πολιορκημένη Μαριούπολη. Άλλοι διάδρομοι απομάκρυνσης αμάχων συμφωνήθηκαν στο Μπερντιάνσκ, το Ενερχοντάρ και το Σιεβιεροντονέτσκ.

Εξάλλου, οι φροντιστές των ζώων στον ζωολογικό κήπο στο Μικολάγιεφ αρνούνται να φύγουν και να εγκαταλείψουν τα ζώα.

Ρωσικές προετοιμασίες για επίθεση στα ανατολικά

Την ίδια ώρα οι ρωσικές προετοιμασίες συνεχίζονται στα ανατολικά για την επόμενη φάση των πολεμικών επιχειρήσεων, με εκπαίδευση πρόσθετων μονάδων και συγκέντρωση αεροπορικών δυνάμεων, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Στόχος να  κυριεύσουν όλο το Ντονμπάς, το ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκονται οι αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ».

Οι επιθέσεις στο Χάρκοβο έχουν ενταθεί δηλώνουν οι Ουκρανοί, που χτύπησαν γέφυρα έξω από την πόλη ενώ ετοιμάζονταν να περάσουν ρωσικά άρματα.

Από πλευράς του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον ουκρανικό λαό για τις 50 ημέρες αντίστασης στην εισβολή του στρατού της Ρωσίας. «Δόξα τω Θεώ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ο λαός μας — υπερασπιστήκαμε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

“Πλήγμα κύρους” η βύθιση του Moskva

Tεράστιο πλήγμα για το ρωσικό πολεμικό ναυτικό, αλλά και την εθνική υπερηφάνεια των Ρώσων αποτελεί η βύθιση του Μάσκβα, της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι το καταδρομικό βυθίστηκε ύστερα από έκρηξη και πυρκαγιά κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ρυμούλκησή του εν μέσω θαλασσοταραχής. Για νίκη των ουκρανικών δυνάμεων κάνει λόγο το Κίεβο, ενώ για ισχυρότατο πλήγμα κάνει λόγο το Πεντάγωνο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ουκρανική πυραυλική επίθεση στο Μάσκβα.

Το Μάσκβα είναι το μεγαλύτερο πλοίο που βυθίζεται μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναλυτές εκτιμούν ότι η απώλειά του θα δυσχεράνει τις επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην Αζοφική.

Οι στρατιωτικές ήττες της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, προειδοποίησε ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς.

Ουκρανία: Για σκληρές επιθέσεις στο Κίεβο προειδοποιεί η Ρωσία – Κατελήφθη ουκρανικός θύλακας στη Μαριούπολη
(AP Αρχείο/Darko Vojinovic)

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο BBC o πρόεδρος Ζελένσκι καταφέρθηκε κατά της Γερμανίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες όπως είπε, μπλοκάρουν τις προσπάθειες για επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές ενέργειας της. “Δεν μπορώ να καταλάβω πώς βγάζουν χρήματα με το αίμα ανθρώπων. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιες χώρες που το κάνουν. Ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα και για να είμαι ειλικρινής- το πετρελαϊκό εμπάργκο είναι ένα από τα θέματα-κλειδιά, που μπλοκάρουν η Γερμανία και η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων χωρών” είπε χαρακτηριστικά.

Διπλωματικός “πυρετός”

Η Ρωσία προειδοποίησε για άλλη μια φορά τη Φινλανδία και τη Σουηδία για τις «συνέπειες» της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβαεκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η επιλογή είναι στο “χέρι” της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά η ένταξή τους θα έχει «συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις και τη συνολική εικόνα της ευρωπαϊκής ασφάλειας». Η Ζαχάροβα δεν διευκρίνισε ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες.

Επίσης, η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας παρεμπόδισε την πρόσβαση στη ρωσόφωνη ιστοσελίδα της ‘The Moscow Times’, της εφημερίδας που καλύπτει τη Ρωσία εδώ και τρεις δεκαετίες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι πάροχοι του Ίντερνετ στη Ρωσία είχαν αρχίσει ήδη να παρεμποδίζουν την πρόσβαση στην ρωσόφωνη ιστοσελίδα της. Δημοσίευσε ειδοποίηση από τη ρωσική αρχή τηλεπικοινωνιών, που ανέφερε ότι μπλοκάρεται πλέον η ιστοσελίδα της.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν υποσχεθεί συνολικά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία. Την ίδια ώρα, αρκετές χώρες μεταφέρουν διπλωματικό προσωπικό πίσω στην ουκρανική πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας. Οι ΗΠΑ είπαν ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους μόλις είναι ασφαλές να το κάνουν.

«Η Ιταλία δεν έχει στοιχεία για να εξακριβώσει αν στην Ουκρανία διαπράττεται γενοκτονία, αλλά όλοι μπορούν να δούνε τις φρικαλεότητες, τους πολίτες και τα παιδιά που δολοφονούνται», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου χαρακτήρισε την Ουκρανία «σκηνή εγκλήματος» αφού επισκέφθηκε τη ρημαγμένη πόλη Μπούκα. Παράλληλα και το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε ψήφισμα που κηρύσσει τις ενέργειες της Ρωσίας «γενοκτονία».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος