«Αντεπίθεση» των ουκρανικών δυνάμεων στη Χερσώνα μετά το ρωσικό κύμα βομβαρδισμών

Array

Η Ουκρανία αναμένει νέα επίθεση από ρωσικές χερσαίες δυνάμεις, μετά από εκτεταμένους βομβαρδισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 30 άνθρωποι.

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας είπε ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει ένα κύμα βομβαρδισμών καθώς προσπαθεί να καταλάβει το Ντόνετσκ, την άλλη επαρχία στην ανατολική βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε 34 αεροπορικές επιδρομές από το Σάββατο, εκ των οποίων η μία έπληξε ένα πενταόροφο κτίριο, σκοτώνοντας 31 ανθρώπους και παγιδεύοντας δεκάδες. Η Μόσχα αρνείται ωστόσο ότι στόχευσε αμάχους.

Παράλληλα, τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης. Ρουκέτες από πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών έπληξαν δύο ιατρικές εγκαταστάσεις και κτίρια κατοικιών, δήλωσε ο Βιτάλι Κιμ. «Έως τώρα υπάρχουν 12 τραυματισμένοι», δήλωσε ο Κιμ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Την ίδια ώρα πάντως, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων κατοχής στην περιφέρεια Χερσώνα (νότια) κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η λεγόμενη νότια διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε μέσω Facebook ότι επλήγη αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη Νοβά Καχόβκα. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, τουλάχιστον ένα πυροβόλο και πυρομαχικά καταστράφηκαν, ενώ οι Ρώσοι έχασαν περίπου πενήντα στρατιώτες.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής στην περιφέρεια έκαναν λόγο για επτά άμαχους νεκρούς και περίπου 60 τραυματίες στην πόλη. «Υπάρχουν ακόμη πολλοί παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Οι τραυματίες διακομίζονται σε νοσοκομεία, όμως πολλοί παγιδεύτηκαν στα διαμερίσματα και στα σπίτια τους», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, επικεφαλής της προσκείμενης στους Ρώσους πολιτικοστρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας της Χερσώνας.

Μίλησε για εκατοντάδες σπίτια που υπέστησαν ζημιές και για ισχυρή έκρηξη σε αποθήκη λιπασμάτων. Ο κ. Λεόντιεφ μίλησε για «φρικτή τραγωδία» και προειδοποίησε ότι «ο αριθμός (των θυμάτων) θα αυξηθεί, καθώς το εύρος των ζημιών είναι τεράστιο».

Σύμφωνα με την Γεκατερίνα Γκουμπάροβα, αξιωματούχο των αρχών κατοχής στη Χερσώνα, στην επίθεση στη Νοβά Καχόβκα χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον ένα από τα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS που παρέλαβαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πρόσφατα από τις ΗΠΑ.

Σε οπτικό υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές κατοχής, είναι ορατά πολλά κτίρια που έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια και στάχτες. «Είναι σαφές πως επρόκειτο για (σ.σ. επίθεση) εσκεμμένη, βίαιη, κυνική, με πυραύλους υψηλής ακρίβειας» παρότι «δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι εδώ (…). Επλήγησαν αποθήκες, καταστήματα, φαρμακείο, πρατήρια καυσίμων, ακόμα και μια εκκλησία», κατά τον κ. Λεόντιεφ, που μίλησε περί «τρομοκρατικής» ενέργειας.

Ο Σερχίι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος των περιφερειακών αρχών της Οδησσού, ανέφερε νωρίτερα μέσω Telegram πως η Νοβά Καχόβκα είναι πλέον «μείον» μια αποθήκη πυρομαχικών. Δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο οι ισχυρισμοί καμιάς πλευράς. Αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται συχνά πως βάζουν στο στόχαστρο άμαχους.

Η περιφέρεια της Χερσώνας, που γειτονεύει με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2015, έχει καταληφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τις ρωσικές δυνάμεις, που εισέβαλαν στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου. Εδώ και μερικές εβδομάδες, ο ουκρανικός στρατός διεξάγει αντεπίθεση στη Χερσώνα, εκμεταλλευόμενος το ότι το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών δυνάμεων επιχειρεί στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Κατάφερε να κερδίσει κάποια εδάφη και πλησιάζει στην ομώνυμη πρωτεύουσα της περιφέρειας (290.000 κάτοικοι), χωρίς όμως να έχει καταφέρει διάτρηση των ρωσικών αμυνών.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν θα παραδώσει «εκατοντάδες» αεροσκάφη χωρίς πιλότο στη Ρωσία, η οποία δυσκολεύεται να επιταχύνει την προέλασή της στην ανατολική Ουκρανία εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης που συναντά, υποστήριξε χθες Δευτέρα ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος