Ουκρανία: Φονική επίθεση κατά αμάχων στο Ντονέτσκ – Ζητείται εκκένωση της Χερσώνας

Array

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, έξι διασώθηκαν και άλλοι 25 υπάρχουν φόβοι ότι παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια πενταώροφης πολυκατοικίας στο Ντονέτσκ που προκάλεσαν ρωσικές ρουκέτες Uragan, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Η Ουκρανία ανέφερε επίσης συγκρούσεις με ρωσικά στρατεύματα στα μέτωπα στα ανατολικά και νότια, ενώ η Μόσχα είπε ότι οι δυνάμεις της έπληξαν αποθήκες του ουκρανικού στρατού που φυλάσσονται οβίδες M777 κοντά στην Κονταντίνοφκα στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κυριλένκο είπε ότι η επίθεση στο πολυκατοικία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην πόλη της Chasiv Yar. Η περιφερειακή υπηρεσία έκτακτης ανάγκης έδωσε τον αριθμό των νεκρών στις 15:00 το απόγευμα της Κυριακής, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν 25 ακόμη άτομα να είναι ακόμα κάτω από τα ερείπια μεταξύ των οποίων και ένα 9χρονο παιδί.

Ο Κυριλένκο έγραψε στο Telegram ότι οι διασώστες στο Chasiv Yar είχαν καθαρίσει σχεδόν 99 τόνους ερειπίων από το σημείο που κατέρρευσε πολυκατοικία και ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται.

Ο Andriy Yermak, Επικεφαλής του Επιτελείου του Προέδρου Ζελένσκι σε ανάρτηση στο Telegram έκανε λόγο για «άλλη μία τρομοκρατική επίθεση». Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν ολόκληρο το Ντονμπάς και να αρνούνται ότι πλήττουν κατοικημένες περιοχές.

Στο στόχαστρο της Μόσχας παραμένει και το Χάρκοβο με Δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας εντάσσεται στα ρωσικά σχέδια προσάρτησης.

Στο νότο, οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον ρωσικών θέσεων συμπεριλαμβανομένων των αποθηκών πυρομαχικών στην περιοχή Chornobaivka, δήλωσε η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας.

Ουκρανία: Φονική επίθεση κατά αμάχων στο Ντονέτσκ – Ζητείται εκκένωση της Χερσώνας
FB/Павло Кириленко

Το Κίεβο καλεί τους κατοίκους να φύγουν από τη Χερσώνα

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερετσούκ κάλεσε σήμερα τους αμάχους στην κατεχόμενη από τη Ρωσία νότια περιοχή Χερσώνα να απομακρυνθούν επειγόντως από εκεί, καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζουν μια αντεπίθεση.

Η Ουκρανία έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της περιοχής Χερσώνας στην Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της ομώνυμης πρωτεύουσάς της, τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν μάχες, θα υπάρξουν βομβαρδισμοί πυροβολικού… και ως εκ τούτου προτρέπουμε (τους ανθρώπους) να απομακρυνθούν επειγόντως», δήλωσε η Βερετσούκ στην κρατική τηλεόραση. Είπε ότι δεν μπορούσε να πει πότε ακριβώς θα γίνει η αντεπίθεση. «Ξέρω σίγουρα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν γυναίκες και παιδιά εκεί και ότι δεν πρέπει να μετατραπούν σε ανθρώπινες ασπίδες», συμπλήρωσε.

Οι αρχές της Χερσώνας που εγκατέστηκαν οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις λένε ότι θέλουν να διεξαγάγουν δημοψήφισμα για την απόσχιση της περιοχής στη Ρωσία, αλλά δεν έχουν ακόμη ορίσει ημερομηνία. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι το μέλλον της περιοχής πρέπει να καθοριστεί από τους κατοίκους της.

Αγωνία για το φυσικό αέριο

Με την ενεργειακή ανασφάλεια να αυξάνεται συνεχώς, ο Καναδάς επιστρέφει στη γερμανική Siemens την επιδιορθωμένη τουρμπίνα που χρειάζεται για να συνεχίσει η λειτουργία του Νord Stream 1. Εξαιρεί έτσι το συγκεκριμένο ανταλλακτικό από τις κυρώσεις ώστε να διασφαλιστεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Επικαλούμενη την εμπλοκή με την τουρμπίνα, η Gazprom έχει μειώσει την παροχή μέσω του Nord Stream 1 στο 40% και έχει απειλήσει να κλείσει τον αγωγό για λόγους συντήρησης από τις 11 Ιουλίου. Κι ενώ δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα επιστραφεί η τουρμπίνα και πώς θα αντιδράσει η Gazprom ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι η πλήρης αποκοπή από το ρωσικό αέριο είναι το πιο πιθανό σενάριο.

«Ας προετοιμαστούμε για πλήρη αποκοπή από το ρωσικό αέριο, αυτό παραμένει το πιο πιθανό σενάριο. Και αυτό απαιτεί να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας απεξάρτηση» τόνισε ο Μπρουνό Λεμπέρ.

Η απόφαση του Καναδά προκαλεί ωστόσο την έντονη δυσαρέσκεια του Κιέβου που κάνει λόγο για «προσαρμογή των κυρώσεων στα καπρίτσια της Ρωσίας».

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Αποστολή: Ελβίρα Κρίθαρη

Πληροφορίες: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος