Ρωσία: Eπιστράτευση εν μέσω πυρηνικών απειλών — Σκληρή η απάντηση Μπάιντεν

Array

Την πρώτη επιστράτευση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακοίνωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ισχυριζόμενος ότι η Ουάσιγκτον πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και απείλησε με πυρηνικά αντίποινα.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της Δύσης για την προσπάθεια αλλαγής συνόρων που επιχειρεί ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ ο Ζοζέπ Μπορέλ συγκαλεί έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών μετά τις νεότερες εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, με μια πύρινη ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζο Μπάιντεν απέρριψε τις απειλές του για πυρηνικό πόλεμο και κάλεσε σε συστράτευση τη διεθνή κοινότητα απέναντι στην “επικίνδυνη” Ρωσία. “Ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εισέβαλε στη γειτονική της χώρα, αποπειράθηκε να σβήσει από το χάρτη ένα κυρίαρχο έθνος. Η Ρωσία παραβίασε αναίσχυντα τις βασικές αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ” τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

Αναλαμβάνοντας ενώπιον δεκάδων ηγετών το ρόλο του ηγέτη του ελεύθερου κόσμου και παρουσιάζοντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως διεθνή παρία, ο Μπάιντεν κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του δεκάδες ηγέτες, που δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να στηρίζουν τον Κίεβο.

«Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου του» τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.  Η επιστράτευση θα κλιμακώσει τη σύγκρουση και η απειλή του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αποτελεί μια «επικίνδυνη και απερίσκεπτη ρητορική», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πάνω από όλα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να μην ρίξουμε λάδι στην φωτιά” ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο. «Η ανακοίνωση αυτή δείχνει ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν έχει στεφθεί με επιτυχία» επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Μπίχνερ στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί από το Βερολίνο. Λίγο νωρίτερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ επέκρινε το διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περί μερικής επιστράτευσης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή «σοβαρό και κακό βήμα».

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εκτιμά ότι η απόφαση αυτή της Μόσχας αποτελεί ένδειξη του πανικού που επικρατεί στο Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί άμεση απειλή πλήρους πολέμου με τη Δύση. Ωστόσο ο Πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραβιέτσκι ήταν πιο σκληρός, εκτιμώντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία και να αλλάξει τα σύνορά της. Το διάγγελμα του Πούτιν αποτελεί ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατυπώνει πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν, δήλωσε στο Sky News η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γκίλιαν Κίγκαν.

Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια, μετά την προειδοποίηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη Δύση γι’ αυτό που αποκάλεσε «πυρηνικό εκβιασμό».

Ρωσία: Eπιστράτευση εν μέσω πυρηνικών απειλών — Σκληρή η απάντηση Μπάιντεν
(Photo by Pavel BEDNYAKOV / SPUTNIK / AFP)

Εισιτήρια χωρίς επιστροφή η απάντηση των Ρώσων

Οι πτήσεις άνευ επιστροφής από τη Ρωσία είναι ήδη sold out. Η ανακοίνωση της άμεσης επιστράτευσης 300.000 εφέδρων από τον Πούτιν προκάλεσε φόβους ότι δεν θα επιτραπεί σε άνδρες που είναι σε μάχιμη ηλικία να φύγουν από τη Ρωσία. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η επιστράτευση θα περιοριστεί σε αυτούς που έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες. Ωστόσο, στα ρωσικά αεροδρόμια όλοι οι άνδρες ηλικίας άνω των 18 ετών που προσπαθούν να πετάξουν έξω από τη χώρα απομακρύνονται ήδη από τις πτήσεις, σύμφωνα με όσα αναφέρουν χρήστες του διαδικτύου.

Την ίδια ώρα, τα δεδομένα του Google Trends έδειξαν μια άνοδο στις αναζητήσεις για το Aviasales, που είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος στη Ρωσία για αγορές πτήσεων. Παράλληλα, οι Ρώσοι έψαχναν στο διαδίκτυο πληροφορίες για το πώς μπορούν να φύγουν από τη χώρα ή έστω πώς μπορούν να πάρουν αναβολή από τον στρατό, κάτι που το επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία των ερωτημάτων στο Google.

Στις απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα για την Τουρκία και την Αρμενία, που δεν απαιτείται βίζα, οι θέσεις έχουν εξαντληθεί, ενώ οι πιο φθηνές πτήσεις από την ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι κοστίζουν πλέον 5.000 δολάρια. Τα εισιτήρια για απευθείας πτήσεις προς τους πιο κοντινούς προορισμούς στη Ρωσία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν, εξαντλήθηκαν επίσης.

Η Λετονία, χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

«Μέχρι πρόσφατα το κύριο πρόβλημα για τους Ρώσους πολίτες ήταν ότι δεν μπορούσαν να αγοράσουν συνάλλαγμα, είτε το ότι έφυγαν από την Ρωσία οι δυτικές μάρκες (προϊόντων), ενώ τώρα το εθνικό σπορ των ανδρών θα είναι το πώς θα γλυτώσουν απ’ το μέτωπο, πώς θα μείνουν ζωντανοί και υγιείς και κατά το δυνατόν ελεύθεροι. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει πολύ να εμπλακεί σε οποιαδήποτε ιστορία και να συμπαρασύρει μαζί του τον λαό που ακόμη ήλπιζε ότι θα επιβιώσει» γράφει η ρωσική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Novaya Gazeta.Europe.

Ήδη πάντως έχουν αρχίσει να στρατολογούνται και κρατούμενοι στο μέτωπο από άνδρες της ομάδας Βάγκνερ.

Ρωσία: Eπιστράτευση εν μέσω πυρηνικών απειλών — Σκληρή η απάντηση Μπάιντεν
(Photo by Alexander NEMENOV / AFP)

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε δεκάδες πόλεις, την ώρα που τα ρωσικά Μέσα μεταδίδουν ότι όποιος συλληφθεί σε παράνομη διαδήλωση θα επιστρατευθεί.

Παρ όλα αυτά, τουλάχιστον 364 άτομα συνελήφθησαν σήμερα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της μερικής επιστράτευσης. Σύμφωνα με την OVD-Info, οργάνωση που ειδικεύεται στην καταμέτρηση συλλήψεων, κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 23 πόλεις της χώρας.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στη Μόσχα είδαν τουλάχιστον 50 συλλήψεις σε μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη πόλη της Ρωσίας, ένα λεωφορείο της αστυνομίας μετέφερε συλληφθέντες.

Η μερική επιστράτευση θα οδηγήσει σε τεράστια τραγωδία“, προειδοποίησε ο φυλακισμένος αντιφρονών Αλεξέι Ναβάλνι. “Ο Πούτιν προσπαθεί να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε όλο αυτό. Θέλει να βουτήξει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο αίμα. Όλα αυτά (η επιστράτευση) θα οδηγήσουν σε τεράστια τραγωδία και μεγάλο αριθμό νεκρών” είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος