Ρωσία: Δελφίνια εναντίων δυτών εχθρικών ειδικών δυνάμεων

Οι Ναυτικές Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρησιμοποιούν εκπαιδευμένα δελφίνια για να υπερασπιστούν σημαντικές ναυτικές βάσεις ενάντια σε δύτες των εχθρικών ειδικών δυνάμεων.

Τα πανέξυπνα θηλαστικά βρίσκονται ήδη στην είσοδο του λιμανιού της Σεβαστούπολης στη χερσόνησο της Κριμαίας, που αποτελεί σημαντικό στόχο για την Ουκρανία. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ρώσοι έχουν στείλει επίσης δελφίνια σε άλλη βάση στη βορειοδυτική Κριμαία.

Είναι πιθανό η ανάπτυξη των δελφινιών να αποσκοπεί στην άμυνα έναντι των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων, που αποτελούν πραγματική απειλή στην περιοχή. Τον Αύγουστο, κλουβιά με δελφίνια εμφανίστηκαν στη Νότια Ναυτική Βάση στο Novoozernoe. Παρά το όνομά της, η βάση βρίσκεται 90 χιλιόμετρα (56 ναυτικά μίλια) βορειοδυτικά της Σεβαστούπολης, η οποία είναι πολύ πιο κοντά στη γραμμή του μετώπου.

Τα κλουβιά φαίνεται να τοποθετήθηκαν τον Σεπτέμβριο, ημερομηνία που αντιστοιχεί σε μια περίοδο που οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις αύξησαν  τη δραστηριότητά τους στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα. Αυτές ι δραστηριότητες  περιλάμβαναν την κατάσχεση υπεράκτιων πλατφορμών αερίου και επιδρομές σε στρατιωτικούς στόχους κατά μήκος της ακτής.

Τα εκπαιδευμένα δελφίνια θεωρούνται πολύ αποτελεσματικά ενάντια σε καταδρομείς δύτες. Δεν υπάρχει άνθρωπος, όσο αθλητής όσο καλά εκπαιδευμένος και αν είναι  που να μπορεί να τους ξεπεράσει. Και το ενσωματωμένο βυθόμετρο τους δίνει ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

Τα δελφίνια είναι πιθανό να αναπτυχθούν για να υπερασπιστούν τα πλοία στην περιοχή από δύτες οπλισμένους με νάρκες ή αυτούς που συμμετέχουν σε αποστολές αναγνώρισης.

Όταν εντοπίζουν έναν εισβολέα, τα δελφίνια μπορούν να το σημαδέψουν για να το διερευνήσουν οι συνάδελφοί τους ή, ενδεχομένως, ακόμη και να δώσουν ένα θανατηφόρο χτύπημα. Θα μπορούσαν επίσης να περιπολούν κατά μήκος της ακτής, όπου οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομές σε εγκαταστάσεις στην ξηρά.

Η ναυτική εγκατάσταση στο Novoozernoe ξεκίνησε τη δραστηριότητά της ως υποβρύχια βάση κατά τη σοβιετική εποχή. Αυτό ήταν το σκηνικό μιας πολιορκίας όταν η Ρωσική Ομοσπονδία κατέλαβε την Κριμαία το 2014. Μια μεγάλη δύναμη ρωσικών πολεμικών πλοίων κατέλαβε τελικά τη βάση μετά από τρεις εβδομάδες αποκλεισμού. Στον κόλπο που οδηγεί έξω από τη βάση, μη λειτουργικά πλοία βυθίστηκαν για να αποτρέψουν την αναχώρηση των ουκρανικών πλοίων. Τώρα η βάση βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων και η Ουκρανία είναι αυτή που την απειλεί.

Η Ναυτική Βάση Novoozernoe είναι μικρότερη σε σύγκριση με τη μεγαλύτερη βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, η οποία βρίσκεται νοτιότερα στη Σεβαστούπολη. Από τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία το έτος 2022, έπαιξε για άλλη μια φορά πιο σημαντικό ρόλο.

Κατά τους πρώτους μήνες της εισβολής, κάποια ρωσικά πολεμικά πλοία αναπτύχθηκαν εκεί. Ωστόσο, η δραστηριότητα της βάσης μειώθηκε καθώς η ναυτική κατάσταση στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα στράφηκε εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τώρα, καθώς οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν επιδρομές κατά μήκος της ακτής της βορειοδυτικής χερσονήσου της Κριμαίας, έχει γίνει και πάλι πιο επίκαιρο.

 Η βάση χρησιμοποιείται επί του παρόντος από κορβέτες που μεταφέρουν πυραύλους, αμφίβια πλοία επίθεσης και έναν αριθμό βοηθητικών σκαφών, συμπεριλαμβανομένου ενός υποβρυχίου σκάφους υποστήριξης. Μερικά από αυτά τα πλοία θα μπορούσαν να καταφύγουν εκεί λόγω της απειλής ουκρανικών επιθέσεων με πυραύλους και drone στη Σεβαστούπολη, και άλλα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στη βάση για να αντιμετωπίσουν άμεσα την αυξανόμενη ουκρανική απειλή.

Πηγή: defenseromania.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος