ertnews.gr

Ρωσία: Χάνει έδαφος στις περιοχές που προσάρτησε – Φόβοι για πυρηνική απάντηση

Ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν χωριά κατά μήκος της δυτικής όχθης του Ντνίπρο στη νότια Ουκρανία, ανοίγοντας μέτωπο που αναγκάζει τη Μόσχα να εγκαταλείψει την περιοχή
03/10 12:13
Ρωσία: Χάνει έδαφος στις περιοχές που προσάρτησε – Φόβοι για πυρηνική απάντηση

(AP Photo/Alexei Alexandrov)

Ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν χωριά κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Ντνίπρο στη νότια Ουκρανία, ανοίγοντας ένα δεύτερο μεγάλο μέτωπο που αναγκάζει τη Μόσχα να εγκαταλείψει την περιοχή.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν κάνει μερικά βήμα στη Χερσώνα, λαμβάνοντας τον έλεγχο ορισμένων οικισμών“, είπε νωρίτερα ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της περιφέρειας, Βλαντιμίρ Σάλντο.

«Η ιστορία της απελευθέρωσης του Λιμάν στην περιοχή του Ντονέτσκ έχει γίνει τώρα η δημοφιλέστερη στα μέσα ενημέρωσης. Αλλά οι επιτυχίες των στρατιωτών μας δεν περιορίζονται στο Λιμάν», είπε χθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοινώνοντας ότι οι δυνάμεις του απελευθέρωσαν τους οικισμούς Αρχάνχελσκε και Μυρολιούμπιβκα στην περιοχή της Χερσώνας.

Η Ρωσία προχώρησε επίσημα στην προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών εδαφών την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, αλλά κανένα δεν είναι πλήρως κάτω από τον έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας και οι Ουκρανοί συνεχίζουν να προχωρούν προς το νότο.

Οι παραπάνω εξελίξεις μάλιστα δείχνουν ότι τα στρατεύματα του Πούτιν χάνουν έδαφος σε τρεις από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που προσάρτησε την περασμένη εβδομάδα. Είχε μάλιστα δηλώσει ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον τους θα θεωρηθεί επίθεση στη Ρωσία. Η κατάσταση, σύμφωνα με την Daily Mail, αυξάνει τους φόβους για πυρηνική απάντηση.

Αυτό δείχνουν και οι δηλώσεις του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Ο Ζελένσκι θέλει να ενταχθεί γρήγορα στο ΝΑΤΟ. Υπέροχη ιδέα. Απλώς παρακαλά τη Συμμαχία να επισπεύσει την έναρξη ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου» τόνισε στο κανάλι του στο Telegram.

Την ίδια ώρα, πάντως το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα διαβουλεύεται με τους κατοίκους, που ζουν στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, οι οποίες προσαρτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, για το πώς θα πρέπει να καθοριστούν τα σύνορά τους. «Θα συνεχίσουμε να συζητάμε με τους ανθρώπους που ζουν σε αυτά περιοχές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ τόνισε ότι η χώρα του έχει κεφάλαια για να στηρίξει τις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που προσαρτήθηκαν και αυτά τα κονδύλια αποτελούν μέρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Πηγή: Reuters, Daily Mail

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version