Καθολικό Πάσχα: Δύο γυναίκες από την Ουκρανία και τη Ρωσία σήκωσαν το σταυρό – Οι δύο χώρες μαζί στη Via Crucis εν μέσω ουκρανικού μποϊκοτάζ της τελετής

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη ο Καθολικός Επιτάφιος (Via Crucis). Στην Στάση της Σταύρωσης του Χριστού, η φοιτήτρια ιατρικής Albina (Ρωσία) και η νοσοκόμα Irina (Ουκρανία), φίλες και συναδέλφισσες σε νοσοκομείο της Ρώμης, ακούμπησαν τα χέρια τους στον σταυρό, στο Κολοσσαίο. 

“Μπροστά στον θάνατο, η σιωπή είναι πιο εύγλωττη από τα λόγια. Ας σταματήσουμε λοιπόν σε ευλαβική σιωπή και ας προσευχηθούμε ο καθένας στην καρδιά του για την Ειρήνη στον κόσμο”.

Με αυτή την λιτή πρόταση αντικαταστάθηκε το αρχικό κείμενο της Στάσης της Σταύρωσης στον Καθολικό Επιτάφιο (Via Crucis) της Ρώμης. 

Όπως δήλωσε χθες βράδυ ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, επρόκειτο περί μιας αναμενόμενης αλλαγής που “περιορίζει το κείμενο στο ελάχιστο, προκειμένου να βασίζεται στη σιωπή και την προσευχή”.

Καθολικό Πάσχα: Δύο γυναίκες από την Ουκρανία και τη Ρωσία σήκωσαν το σταυρό – Οι δύο χώρες μαζί στη Via Crucis εν μέσω ουκρανικού μποϊκοτάζ της τελετής
(AP Photo/Gregorio Borgia)

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται η τελετή με πλήθος κόσμου, μετά από δύο χρόνια πανδημίας και απαγόρευσης συνωστισμού. Φέτος τούτη η χειρονομία αποκτά έντονο συμβολισμό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία κι ενώπιον 10.000 πιστών.

Αρχικά, ο διαλογισμός της 13ης στάσης θα έπρεπε να μιλούσε για “θάνατο”, για τη “ζωή που φαίνεται να χάνει την αξία της”, για όλα όσα “αλλάζουν σε λίγα δευτερόλεπτα”, για τα “τελειωμένα δάκρυα” και για τον “θυμό που έχει δώσει τη θέση του στην παραίτηση”. Με την κορύφωση στην ερώτηση “Κύριε, πού είσαι; Μίλα στη σιωπή του θανάτου και του διχασμού και δίδαξέ μας να κάνουμε Ειρήνη, να είμαστε αδέρφια, να ξαναχτίσουμε αυτό που οι βόμβες ήθελαν να μηδενίσουν”.

Όμως το αρχικό κείμενο, όπως και η ανακοίνωση της παρουσίας μιας Ουκρανικής και μιας Ρωσικής οικογένειας στην Στάση της Σταύρωσης του Χριστού, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Ουκρανίας. Πρώτα ήρθε η αντίδραση της Πρεσβείας τους στην Ιταλία, την οποία ακολούθησε η Ουκρανική Ελληνο-Καθολική Εκκλησία, μάλιστα μέσω του Αρχιεπισκόπου του Κιέβου Σβιατοσλάβ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Open, οι εικόνες της Via Crucis δεν μεταδόθηκαν από τα εθνικά τηλεοπτικά κανάλια της Ουκρανίας και από το UGCC Live TV, ενώ προέβησαν σε μποϊκοτάζ και τα καθολικά περιοδικά Credo, Radio Maria και Ewtn Ukraine, όπως και το πρακτορείο Risu.

Καθολικό Πάσχα: Δύο γυναίκες από την Ουκρανία και τη Ρωσία σήκωσαν το σταυρό – Οι δύο χώρες μαζί στη Via Crucis εν μέσω ουκρανικού μποϊκοτάζ της τελετής
Εικόνα του Κολοσσαίο κατά τη διάρκεια της Via Crucis (AP Photo/Gregorio Borgia)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος