Ρώμη – FAO: Η υπεραλίευση μειώνεται στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά οι αλιευτικοί πόροι παραμένουν υπό σημαντική πίεση

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σύμφωνα με την έκθεση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας της Μεσογείου (GFCM) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), που ακολουθεί, η υπεραλίευση στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, αλλά η εκμετάλλευση των περισσότερων εμπορικών ειδών απέχει πολύ από το να είναι βιώσιμη.

Η τελευταία έκδοση του The State of Mediterranean and Black Sea Fisheries (SoMFi) διαπίστωσε ότι η υπερβολική εκμετάλλευση έχει μειωθεί στην περιοχή, ιδιαίτερα για βασικά είδη που υπόκεινται σε πολυετή σχέδια διαχείρισης. Ωστόσο, το 73 τοις εκατό των εμπορικών ειδών εξακολουθεί να υπεραλιεύεται και η αλιευτική πίεση, ενώ είναι χαμηλότερη από ό,τι στο παρελθόν, εξακολουθεί να είναι διπλάσια από αυτό που θεωρείται βιώσιμο.

«Στη Στρατηγική του 2030, τα μέλη της GFCM έχουν θέσει νέους στόχους για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Γνωρίζουν ότι η αναστροφή της πτωτικής τάσης των υδάτινων πόρων είναι ζωτικής σημασίας, όπως και η σύνδεση οικονομικών αποτελεσμάτων και βιωσιμότητας», δήλωσε ο Miguel Bernal, νεοδιορισθείς Εκτελεστικός Γραμματέας της GFCM. «Η νέα στρατηγική παρέχει ένα φιλόδοξο όραμα και απαιτεί πιο τολμηρές συλλογικές προσπάθειες από πριν».

Η διετής έκθεση διαπίστωσε ότι η παραγωγή στον τομέα της αλιείας έχει μειωθεί κατά περίπου 15 τοις εκατό από το 2020, εν μέρει λόγω της πανδημίας του COVID-19, όπως και τα έσοδα και οι θέσεις εργασίας στον κλάδο.

Η κυκλοφορία της έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η διεθνής κοινότητα ετοιμάζεται να συμμετάσχει στη 15η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα και αναμένεται να διαπραγματευτεί ένα νέο Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας, μια ευκαιρία να τονιστεί η ουσιαστική συμβολή της αλιείας στη βιώσιμη χρήση και διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Το SoMFi είναι η εμβληματική έκδοση της GFCM, ενός περιφερειακού οργανισμού διαχείρισης της αλιείας του FAO. Χάρη στην ενοποίηση των προτύπων ποιότητας τα τελευταία δύο χρόνια, το φετινό SoMFi είναι το πρώτο που αναλύει τις τάσεις στον τομέα της αλιείας σε περιφερειακό επίπεδο.

Η βιώσιμη αλιεία απαιτεί αποτελεσματική διαχείριση

Ενώ τα περισσότερα βασικά εμπορικά είδη δεν αποτελούν ακόμη αντικείμενο βιώσιμης εκμετάλλευσης, σχεδόν όλα παρουσιάζουν μείωση της αλιευτικής πίεσης σε επίπεδα κάτω από τον περιφερειακό μέσο όρο, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα αποθέματα μπακαλιάρου μερλούκιου στη Μεσόγειο, καλκανιού στη Μαύρη Θάλασσα και γλώσσας στην Αδριατική Θάλασσα, που υπάγονται σε ένα ή περισσότερα σχέδια διαχείρισης, παρουσίασαν εντυπωσιακή μείωση της υπεραλίευσης και ορισμένα από αυτά τα είδη έχουν ήδη επιδείξει σημάδια αναδόμησης βιομάζας.

Η GFCM έχει εφαρμόσει 10 πολυετή σχέδια διαχείρισης της αλιείας που στοχεύουν σε αποθέματα προτεραιότητας και στα οποία συμμετέχουν σχεδόν 7.000 σκάφη. Έχει επίσης δημιουργήσει 10 απαγορευμένες περιοχές αλιείας που συμβάλλουν στη μείωση της εκμετάλλευσης και στη βελτίωση της διατήρησης των αποθεμάτων και των οικοσυστημάτων βαθέων υδάτων σε περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Manuel Barange, διευθυντής του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας του FAO, δήλωσε ότι το SoMFi τόνισε τις προκλήσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας σε αυτή την κρίσιμη περιοχή.

«Η Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα είναι μια από τις πιο υπερ εκμεταλλευόμενες αλιευτικές περιοχές στον κόσμο, αλλά είναι μια περιοχή όπου έχουμε δει μια ισχυρή δέσμευση για αποτελεσματική διαχείριση των πόρων τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Barange.

«Ο Γαλάζιος Μετασχηματισμός (Blue Transformation) του τομέα της αλιείας είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την παραγωγή τροφίμων και τα μέσα διαβίωσης για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές».

Ο βιοπορισμός των παράκτιων κοινωνιών σε κίνδυνο από τη γήρανση του εργατικού δυναμικού και την απώλεια θέσεων εργασίας

Η αλιεία στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα παράγει ετήσια έσοδα 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εκτιμάται ότι δημιουργεί μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας σε όλη την αλυσίδα αξίας. Κατά μέσο όρο 1 στους 1.000 κατοίκους της περιοχής είναι αλιέας και σε ορισμένες παράκτιες περιοχές ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερος.

Ωστόσο, το εργατικό δυναμικό γερνάει. Το 2020, περισσότερο από το μισό του συνόλου του πληρώματος ήταν ηλικίας άνω των 40 ετών, ενώ μόνο το 10 τοις εκατό ήταν κάτω των 25 ετών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του SoMFi, αυτή η τάση επιδεινώνεται.

Η παράκτια αλιεία αντιπροσωπεύει το 82 τοις εκατό των σκαφών και το 59 τοις εκατό των θέσεων εργασίας. Απασχολεί επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό νέων, αλλά οι παράκτιοι αλιείς κερδίζουν συνήθως λιγότερο από το ήμισυ του μισθού που κερδίζουν οι αλιείς στους βιομηχανικούς στόλους.

Η GFCM αποτελείται από 23 χώρες μέλη και κύριος στόχος της είναι να διασφαλίσει τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση των έμβιων θαλάσσιων πόρων, καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος