Σούνακ: Θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, θα διορθώσω τα λάθη της Λιζ Τρας

Array

O Ρίσι Σούνακ είναι πλέον επίσημα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πρώτος Ινδο-βρετανός πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας πήρε εντολή από τον Βασιλιά Κάρολο να σχηματίσει κυβέρνηση και επέστρεψε στην Ντάουνινγκ όπου έδωσε την πρώτη του ομιλία.

Ο Ρίσι Σούνακ ήταν κατηγορηματικός ότι θα δώσει προτεραιότητα στην οικονομική σταθερότητα της χώρας. Θα κυβερνήσω με ακεραιότητα, επαγγελματισμό και ευθύνη, είπε δίνοντας το στίγμα της διακυβέρνησής του.

Ο Ρίσι Σούνακ υποσχέθηκε να «διορθώσει» τα «λάθη» που έκανε η Λιζ Τρας τονίζοντας ωστόσο, ότι η προκάτοχος του «δεν είχε άδικο» που στόχευσε στην αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Υποστήριξε όμως ότι «έγιναν κάποια λάθη» και «έχω εκλεγεί αρχηγός του κόμματός μου και πρωθυπουργός σας, εν μέρει για να τα διορθώσω», είπε ο κος Σούνακ.

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι δεν «πτοείται» από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «δύσκολες αποφάσεις».

Σούνακ: Θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, θα διορθώσω τα λάθη της Λιζ Τρας
(Aaron Chown/Pool photo via AP)

Είπε: «Θα ενώσω τη χώρα μας όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Θα εργάζομαι μέρα με τη μέρα για να σας φέρω εις πέρας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Σουνάκ είπε: «Μαζί μπορούμε να πετύχουμε απίστευτα πράγματα. Θα δημιουργήσουμε ένα μέλλον αντάξιο των θυσιών που έχουν κάνει τόσοι πολλοί και θα γεμίσουμε αύριο και κάθε μέρα μετά από ελπίδα».

Ο Ρίσι Σούνακ μπήκε στο Νο10 για να αρχίσει άμεσα τον σχηματισμό της κυβέρνησης του και να φέρει σε ισορροπία την οικονομία της χώρας που σύμφωνα με οικονομολόγους βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Ανταπόκριση Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη 

Λιζ Τρας: «Μας περιμένουν καλύτερες ημέρες»

Σούνακ: Θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, θα διορθώσω τα λάθη της Λιζ Τρας
(AP Photo/Frank Augstein)

Η χώρα αναμένει “καλύτερες ημέρες”, είπε σήμερα η απερχόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας κατά την τελευταία της ομιλία με τον ρόλο της πρωθυπουργού έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

“Η χώρα μας συνεχίζει να μάχεται μέσα στην καταιγίδα. Αλλά πιστεύω στη Βρετανία. Πιστεύω στον βρετανικό λαό. Και γνωρίζω ότι μας περιμένουν καλύτερες ημέρες”, είπε η Τρας προτού αναχωρήσει για τη συνάντησή της με τον βασιλιά Κάρολο, στον οποίο θα επιδώσει επισήμως την παραίτησή της.

Η Τρας ευχήθηκε στον αντικαταστάτη της Ρίσι Σούνακ κάθε επιτυχία στον ρόλο του και τόνισε ότι εξακολουθεί να πρεσβεύει την ιδεολογία της υψηλής ανάπτυξης και χαμηλής φορολογίας, την οποία επιχείρησε να ακολουθήσει στη σύντομη θητεία της.

“Από την θητεία μου στην πρωθυπουργία είμαι περισσότερο πεπεισμένη από ποτέ ότι πρέπει να είμαστε τολμηροί και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας”, σχολίασε η Τρας προτού επικαλεστεί τον Ρωμαίο φιλόσοφο Σενέκα: “Δεν είναι επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα που δεν τολμάμε, αλλά επειδή δεν τολμάμε είναι δύσκολα”.

Η Τρας ήταν η πρωθυπουργός με την πιο σύντομη θητεία στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας.

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος