Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Είναι τελικά «άφθαρτος»; – Ειδικοί αναλυτές απαντούν στην ΕΡΤ

Ο Αντώνης Κλάψης, καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ο Γιάννης Γρηγοριάδης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής και επικεφαλής του προγράμματος Τουρκία του ΕΛΙΑΜΕΠ, μίλησαν στο NEWSROOM για τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών, το «φαβορί», Ρερτζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τι αναμένουμε από την εξωτερική του πολιτική, σε περίπτωση που καταφέρει να βγει ξανά νικητής.

«Πολύ σκληρός για να πεθάνει»


Ο κύριος Κλάψης τόνισε σχετικά με το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών πως: «Ο κύριος Ερντογάν έχει ένα πολύ ισχυρό προβάδισμα, παρά λίγο να κερδίσει και από τον πρώτο γύρο τις τουρκικές εκλογές. Ωστόσο, θα έλεγα να είμαστε πάντοτε επιφυλακτικοί γιατί υπάρχουν και εκπλήξεις στο δρόμο προς τις κάλπες.

Μένουν σχεδόν δύο εβδομάδες. Αν κάναμε την ίδια κουβέντα πριν από μερικές μέρες, ίσως δύσκολα θα προβλέπαμε ότι ο Ερντογάν θα είχε φτάσει τόσο κοντά στο να κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα μπορούν να κυλήσουν με τρόπο απρόβλεπτο.

Απέδειξε στην πράξη ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Είναι πολύ σκληρό καρύδι και δίνει μια μάχη η οποία κατά τη γνώμη μου δεν είναι μόνο μια μάχη πολιτικής επιβίωσης, αλλά ήταν και μια μάχη προσωπικής επιβίωσης. Διότι στις εκλογές ενδεχομένως να σηματοδοτήσει διώξεις εις βάρος του, την ανάγκη του να εγκαταλείψει τη χώρα κτλ».

Από την πλευρά του οι κ. Γρηγοριάδης είπε πως: «Eίναι πολύ δύσκολο να αλλάξει κάτι δεδομένων των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου και λόγω του ότι ο Τούρκος πρόεδρος συγκέντρωσε ποσοστό πολύ κοντά στο 50%+1, αλλά και λόγω του ότι και ο τρίτος υποψήφιος, ο Οργάν, κινείται ιδεολογικά σχετικά κοντά σε αυτά τα οποία υποστήριξε Τούρκος πρόεδρος».

Τόνισε επίσης, πως το να συμβιβαστεί ο Κιλιτσντάρογλου με τον Οργάν και να αποκηρύξει το φιλοκουρδικό κόμμα, διότι η μεγαλύτερή του επιτυχία συνέβη στις κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας. Δηλαδή οι Κούρδοι ψηφοφόροι ήταν αυτοί οι οποίοι στήριξαν με πολύ υψηλά ποσοστά την υποψηφιότητά του. Οπότε μια κίνηση προς τα εκεί θα οδηγούσε σε απώλεια ψήφων τις οποίες είχε κερδίσει ήδη στον πρώτο γύρο των εκλογών.

«Τρεις χώρες σε μία»

Σχετικά με τον τρόπο που ψήφισε ο λαός της Τουρκίας, ο κ. Κλάψης είπε: «Κατά τη γνώμη μου, εκείνο που επιβεβαίωσε περισσότερο από κάθε άλλο το αποτέλεσμα των εκλογών και των προεδρικών αλλά και των βουλευτικών, είναι πως η Τουρκία είναι στην πραγματικότητα τρεις χώρες στη συσκευασία της μίας.

Διότι από τη μια έχουμε τα παράλια, τα οποία παραδοσιακά ψηφίζουν εναντίον του Ερντογάν, έχουμε το εσωτερικό της Ανατολίας, το οποίο είναι φανατικά προσανατολισμένο στον Ερντογάν.

Το είδαμε και τώρα και την προηγούμενη φορά και σε δημοψηφίσματα και σε εκλογές. Είναι παγιωμένη κατάσταση και ταυτόχρονα έχουμε και τις κουρδικές περιοχές οι οποίες έχουν τη δική τους εκλογική συμπεριφορά, η οποία είναι αντανάκλαση με τη σειρά της της διαφορετικής τοποθέτησης εθνικισμού που έχουν οι άνθρωποι αυτούς σε αυτές τις περιοχές της Τουρκίας και αυτό αντανακλάται και στις προεδρικές εκλογές που ψήφισαν εναντίον του Ερντογάν, αλλά αντανακλάται και στις βουλευτικές εκλογές, που στήριξαν κόμματα τα οποία είναι κουρδικά».

Οι σχέσεις με την Δύση

«Ως προς τη σχέση της Δύσης και το τι σηματοδοτεί για την τουρκική εξωτερική πολιτική. Νομίζω ότι όποιος και να κέρδιζε, αν το πάμε στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είχαμε να περιμένουμε και πάρα πολλά. Πιστεύω δηλαδή ότι στα βασικά σημεία η τουρκική πολιτική θα παρέμενε. Εξάλλου είναι αφελές να νομίζουμε ότι όλα αυτά οφείλονται στο ίδιο στον ίδιο τον κ. Ερντογάν.

Τα πρόσωπα σίγουρα παίζουν ρόλο. Όμως, πριν αναλάβει πλήρως την εξουσία έχουν περάσει παραπάνω από είκοσι χρόνια, δεν μπορούμε να πούμε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονταν σε κάποιο εντυπωσιακά καλό επίπεδο και ξαφνικά μας ήρθε ένας κακός άνθρωπος ο οποίος τα ανέτρεψε όλα αυτά.

Αντίθετα τα πρώτα χρόνια, ειδικά τα δέκα πρώτα χρόνια, περάσαμε μάλλον μια καλή περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον κ. Ερντογάν» είπε ο κ. Κλάψης.

Ο κ. Γρηγοριάδης πρόσθεσε πως: «Μπορεί να κάνει στροφές 180 μοιρών σε διάφορα ζητήματα, όταν αυτό τον εξυπηρετούν και βεβαίως εκεί θα φέρει και τις δυνάμεις της Δύσεως, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κάποια δύσκολα διλήμματα.

Διότι, είναι γεγονός ότι η Τουρκία παραμένει ένας πολύ σημαντικός εταίρος ή ανταγωνιστής αναλόγως των συνθηκών της Δύσης και στη Μέση Ανατολή και στην Ευρασία και στην Ουκρανία και στην Αφρική. Οπότε δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μια προσπάθεια προσέγγισης θέσεως.

Θα υπάρξει μια προσπάθεια εύρεσης ενός κοινού πεδίου, αλλά οπωσδήποτε θα είναι μια κατάσταση υψηλού ρίσκου, δεδομένου του ότι και το γεωπολιτικό ρίσκο στην περιοχή μας είναι πολύ υψηλό και λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και λόγω του ότι η Τουρκία θα χρειαστεί πάρα πολλά κεφάλαια για να σταθεροποιήσει την θέση της οικονομίας της».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος