Η θερμοκρασία και στην Ελλάδα βρίσκεται σε άνοδο ενώ η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι «ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, λίγο περισσότερο από μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρεκόρ του Ιουνίου του 2019.
Aκόμη θερμότερες μέρες τις επόμενες 6 εβδομάδες, αναμένουν οι επιστήμονες ανά τον πλανήτη στον απόηχο των δύο διαδοχικών ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας, στις 3 και 4 Ιουλίου. Ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και της επιστροφής του φαινομένου El Niño ωθεί τις θερμοκρασίες στους ωκεανούς και τη Γη σε πρωτοφανή επίπεδα.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην υγεία, στα οικοσυστήματα και στην οικονομία καθώς το φαινόμενο προκαλεί ξηρασία, πλημμύρες, κυκλώνες, ακραίες θερμοκρασίες και έξαρση λοιμωδών ασθενειών.
Η θερμοκρασία έσπασε ρεκόρ στη βορειοδυτική Ευρώπη, ενώ κάποιες περιοχές του Καναδά, των ΗΠΑ, του Μεξικού, της Ασίας και της ανατολικής Αυστραλίας «ήταν σαφώς πιο θερμές από το κανονικό», ανακοίνωσε το Copernicus, υπογραμμίζοντας πόσο μεγάλη ήταν η διαφορά της θερμοκρασίας από το κανονικό.
Αντιθέτως οι θερμοκρασίες στη δυτική Αυστραλία, τις δυτικές ΗΠΑ και τη δυτική Ρωσία ήταν χαμηλότερες από το συνηθισμένο.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν τον Ιούνιο 16,51 βαθμοί Κελσίου, υψηλότερη κατά 0,53 βαθμό Κελσίου από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων δεκαετιών. Το προηγούμενο ρεκόρ, τον Ιούνιο του 2019, ήταν κατά 0,37 βαθμό Κελσίου πάνω αυτόν τον μέσο όρο.
Θαλάσσιοι καύσωνες
«Το ρεκόρ του Ιουνίου του 2023 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών».
Η θερμοκρασία στον Ειρηνικό Ωκεανό έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ ήδη τον Μάιο, λόγω του φαινομένου El Niño. Τον Ιούνιο θαλάσσιοι καύσωνες καταγράφηκαν στον βόρειο Ατλαντικό, στη Βαλτική θάλασσα καθώς και γύρω από την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Η τάση αυτή φαίνεται ότι συνεχίζεται και τον Ιούλιο.
Ο Robert Rohde, επικεφαλής επιστήμονας στο Berkeley Earth, επίσης προειδοποιεί για ακόμη θερμότερες μέρες τις επόμενες 6 εβδομάδες και εξηγεί ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τις αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε συνδυασμό με το φαινόμενο El Nino, με επίκεντρο τον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό κάθε δύο έως επτά χρόνια.
Από το Τέξας και το Μεξικό όπου λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων αναφέρθηκαν 112 θάνατοι, μέχρι την Ινδία και την Κίνα η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν από τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί, ακόμη και υπό την εξέλιξη του φαινομένου Λα Νίνια που χαρακτηρίζεται από χαμηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες των ωκεανών.
Ένα «διπλό χτύπημα» ενός πολύ ισχυρού Ελ Νίνιο και της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης από την καύση ορυκτών καυσίμων οδήγησε στο να γίνει το 2016 η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, WMO που δεν αποκλείει πλέον το 2023 ή το 2024 να γίονει η θερμότερη χρονιά όλων των εποχών.
Πηγή: CNN
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος