“Συναγερμός” για τη Σαγκάη – Το σκληρό lockdown και οι τρεις πρώτοι θάνατοι λόγω Covid (video)

Στο μέτωπο της πανδημίας, προβληματισμό για το πρωτόγνωρης σκληρότητας απαγορευτικό στη Σαγκάη εκφράζουν ειδικοί επιστήμονες, στη σκιά της διαταγής που δόθηκε για “μηδενικά κρούσματα” στην πόλη έως την Τετάρτη. Σύμφωνα πάντως με τον ΕΟΔΥ, τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξη νέας παραλλαγής του ιού.

Τους 3 πρώτους θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών του κορονοϊού στη Σαγκάη ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Κίνας, ύστερα από περίπου 3 εβδομάδες αυστηρού lockdown στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα.

“Κανένας τους δεν είχε εμβολιαστεί. Η κατάστασή τους επιδεινώθηκε μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και πέθαναν παρά τις προσπάθειες των γιατρών. Τα ακριβή αίτια ήταν τα υποκείμενα νοσήματα” ανέφερε αξιωματούχος υγειονομικής περιφέρειας της Σαγκάης.

Η πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο στρατόπεδο. Άνδρες των υγειονομικών αρχών με ξύλα στα χέρια χτυπούν στο δρόμο απλούς πολίτες. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται προκαλούν ανησυχία στον υπόλοιπο πλανήτη.

“Οι μέχρι τώρα επιστημονικές πληροφορίες βεβαιώνουν ότι πρόκειται για έξαρση της Ο2 και όχι για κάτι καινούργιο. Αυτό θα πρέπει να επιβεβαιώσει ένας διεθνής οργανισμός” είπε στην ΕΡΤ ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

“Τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.

Πάντως οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ύπαρξης μιας νέας μετάλλαξης.

“Μια άλλη υπόθεση που μας έρχεται είναι μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μας το λένε; Δύο χρόνια πριν αυτό είδαμε με τον covid. Μήπως κάποια άλλη μετάλλαξη υπάρχει και δεν μας το λένε;” διερωτάται ο Παναγής Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος-εντατικολόγος, καθηγητής Παν. Johns Hopkins

“Μας ανησυχεί γιατί υπάρχει και το σκεπτικό μήπως μας κρύβουν κάποια μετάλλαξη την οποία δεν έχουν ανακοινώσει” είπε η Πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Στη Σαγκάη μόλις το 40% των πολιτών άνω των 60 ετών έχουν κάνει την επαναληπτική δόση.

“Στην Ελλάδα όπως και στην Κίνα, ένα μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων είναι ανεμβολίαστοι και αυτοί κινδυνεύουν κάθε στιγμή” υπογράμμισε ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής στις ΗΠΑ.

Παρόλο που συνεχίζουν στη Σαγκάη την τακτική μηδενισμού κρουσμάτων μέσα σε μια μέρα εντοπίστηκαν 22.000 νέες μολύνσεις.

Στη χώρα μας, οι επιδημιολογικοί δείκτες παρουσιάζουν ύφεση. Η διασπορά της νόσου μειώνεται, θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί προκειμένου να μην έχουμε αναζωπύρωση, ενόψει και του Πάσχα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για τις τελευταίες 24 ώρες, 63 θανάτους από κορονοϊό, ενώ 307 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι και τα νέα κρούσματα ανέρχονται στα 3.868.

Επιμέλεια: Ειρήνη Κυρίτση

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος