Quad: Πρώτη συνεργασία Biden με τον νέο Αυστραλό πρωθυπουργό

Λίγες ώρες μετά την ορκομωσία του ως 31ος πρωθυπουργός της Αυστραλίας ο Anthony Albanese συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida και τον Ινδό πρωθυπουργό Narendra Modi στο Τόκιο, για τη σύνοδο των ηγετών Quad.

Ήταν πρώτη του σημαντική εμφάνιση ως Πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Ο κ. Albanese δήλωσε ότι ήταν τιμή να παρευρεθεί στη συνάντηση και ότι οι Quad χρειάζονται «τώρα περισσότερο από ποτέ» προκειμένου να «αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι απειλές ενός λιγότερο βέβαιου κόσμου [και] να διαμορφωθεί αυτός ο κόσμος προς το καλύτερο».

«Είχαμε μια αλλαγή κυβέρνησης στην Αυστραλία, αλλά η δέσμευση της Αυστραλίας στους Quad δεν έχει αλλάξει και δεν θα αλλάξει», τόνισε.

«Οι προτεραιότητες της νέας αυστραλιανής κυβέρνησης ευθυγραμμίζονται με την ατζέντα Quad — ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή και οικοδόμηση μιας ισχυρότερης και πιο ανθεκτικής περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού μέσω καλύτερης οικονομικής ασφάλειας, καλύτερης κυβερνοασφάλειας, καλύτερης ενεργειακής ασφάλειας και καλύτερης ασφάλειας του περιβάλλοντος και της υγείας».

O κ Albanese επιβεβαίωσε επίσης ότι οι τέσσερις ηγέτες συζήτησαν τα στρατηγικά κέρδη της Κίνας στον Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένου του συμφώνου ασφαλείας του Πεκίνου με τα Νησιά του Σολομώντα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον κ. Albanese που πέταξε στο Τόκιο λίγες μόνο ώρες μετά την ορκωμοσία του ως Πρωθυπουργός, αστειευόμενος ότι θα μπορούσε να συγχωρεθεί αν πάρει έναν υπνάκο μετά από μια μακρά προεκλογική εκστρατεία.

«Αν σε πάρει ο ύπνος όσο είσαι εδώ, δεν πειράζει», είπε ο χαρακτηριστικά ο κ.Μπάιντεν.

Ο κ. Modi και ο κ. Kishida επαίνεσαν επίσης τον κ. Albanese για την παρουσία του εκεί.
«Το ότι βρίσκεστε εδώ μαζί μας μόλις 24 ώρες από την ορκωμοσία αποδεικνύει… τη δέσμευσή σας στο [το Quad]», είπε ο κ. Μόντι.

Συγχαρητήρια επιστολή για την εκλογή του νέου Αυστραλού πρωθυπουργού έστειλε και ο Κινεζος πρωθυπουργός, σε μια κίνηση που οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ως «σπάσιμο του πάγου» στις πολύ ψυχρές σχέσεις Αυστραλίας – Κίνας.

Αυστραλία / Ανταπόκριση : ‘Εμμα Παπαεμμανουήλ – Αλέκος Μάρκελλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος