Μπάιντεν: Η ρωσική επιθετικότητα υπογραμμίζει τη σημασία ενός ελεύθερου Ινδο-Ειρηνικού

H ομάδα Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία) συναντάται στο Τόκιο για να συζητήσει την ασφάλεια στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία «τονίζει τη σημασία» της διατήρησης ενός «ελεύθερου» και «ανοιχτού» Ινδο-Ειρηνικού, κατά την έναρξη της συνάντησης της περιφερειακής στρατηγικής συμμαχίας Quad στο Τόκιο.

«Ζούμε σε σκοτεινούς καιρούς στην κοινή μας ιστορία», είπε ο αμερικανός πρόεδρος στους Ιάπωνες, Αυστραλούς και Ινδούς ομολόγους του στο Kantei, την κατοικία και το γραφείο του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Τόκιο, όπου οι ηγέτες αυτών των δυνάμεων είχαν τη δεύτερη συνάντησή τους μεσα σε ένα χρόνο περίπου.

Οι ηγέτες της Quad, περιλαμβανομένης της Ινδίας, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ουκρανία στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Τόκιο, δήλωσε  ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

«Την ώρα που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κλόνισε τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς τάξης» οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας και των ΗΠΑ «και εγώ ο ίδιος συμφωνούμε ότι οι μονομερείς προσπάθειες να αλλάξει το στάτους κβο με τη βία δεν θα γίνουν ανεκτές πουθενά, κυρίως στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», πρόσθεσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Ο Κισίντα έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τους άλλους τρεις ηγέτες των χωρών της Quad.

Η στάση της Ινδίας έχει ενοχλήσει τις ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί το Νέο Δελχί ότι δεν στηρίζει τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος