Qatargate: Η πορεία των χρημάτων από το Κατάρ και τα κωδικά ονόματα

Array

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Qatargate, για το οποίο έρχονται στο φως νέες λεπτομέρειες από τα Ιταλικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα La Repubblica αναφέρει πως ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι αρχίζει να συνεργάζεται με τις Βελγικές Αρχές, δίνοντας μάλιστα και άλλα ονόματα.

Σύμφωνα με την La Repubblica ο Παντσέρι έδωσε πληροφορίες και ονόματα για άλλους ευρωβουλευτές, όπως αυτό του Φραντσέσκο Κοτσολίνο, με τον οποίο συνεργάζεται ως βοηθός ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή. Επίσης, αναφέρεται το όνομα του Βέλγου σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, λέγοντας πως “πήγε στο Κατάρ”, αλλά και της σοσιαλδημοκράτισσας Μαρία Αρένα, για την οποία είπε πως “ξέρω ότι πήγε στο Κατάρ μια φορά και ότι έλαβε ένα δώρο”.

Επίσης, ο Παντσέρι φαίνεται να είπε πως τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι του “δεν ήταν διαθέσιμα σε άλλους” και η La Repubblica κάνει λόγο για μια αμυντική στρατηγική που αποσκοπεί να πείσει την εισαγγελία ότι όταν ήταν ευρωβουλευτής, δηλαδή πριν το 2019, δεν είχε πάρει χρήματα.

Κατονομάζει και τρίτη χώρα ο Τζόρτζι 

Σύμφωνα δε με άλλη ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, ο Τζόρτζι μίλησε στους εισαγγελείς για το “σχέδιο του Κατάρ” αναφέροντας και άλλη μια ΜΚΟ, ως όχημα για “δωροδοκίες και από τη Μαυριτανία”.

Με διαφορετικούς μηχανισμούς οι δωροδοκίες από Κατάρ και Μαρόκο

H La Repubblica μιλά για το πώς οι μαροκινές μυστικές υπηρεσίες είχαν καταφέρει να διεισδύσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη βοήθεια του Παντσέρι, όπου αναφέρονται το όνομα του Γιανσίν Μανσούρι, διευθυντή της DGED, των μυστικών υπηρεσιών που εργάζεται για το Ραμπάτ. Από την άλλη επιβεβαιώνεται ο ρόλος του Αμπντεραχίμ Ατμούν, γνωστός ως “ο γίγαντας”, πρέσβης του Μαρόκου στη Βαρσοβία, μέσω του οποίου, σύμφωνα με την απολογία του Τζόρτζι, γίνονταν οι δωροδοκίες του Μαρόκου.

Αντίστοιχα, σημειώνει η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, και πάντα βάσει της ομολογίας του Τζιόρτζι, τα χρήματα από το Κατέρ είχαν μια πορεία μέσω ενός εργαζόμενου της κυβέρνησης του Κατάρ, τον Μπουντζελά, γνωστός και ως ο “Αλγερινός”, ο οποίος στη συνέχεια τον έφερνε σε επικοινωνία με έναν φερόμενο ως Παλαιστίνιο στην Τουρκία, και τέλος σε άνθρωπο το Βέλγιο. Τέλος, σχετικά με την εκτίμηση του ποσού, ο Τζόρτζι δήλωσε πως “το σύνολο ήταν μεταβλητό” και πως ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί.

Ανταπόκρισεις: Κρίστιαν Μαυρής, Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος