Qatargate: Ο Παντσέρι «δίνει» συναδέλφους του στις βελγικές Αρχές

Array

Με το Qatargate ασχολείται και σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, σχολιάζοντας τις κινήσεις του Ιταλού ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπήρξε με το Κατάρ μια “συμφωνία για την αποφυγή αντίθετων ψηφισμάτων”. “Σε αντάλλαγμα, θα λαμβάναμε 50.000 ευρώ“, φέρεται να είπε στις βελγικές Αρχές.

Ο Παντσέρι δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί μαζί τους και παρείχε πληροφορίες για άλλους ευρωβουλευτές: πρώτα και κύρια για τον Φραντσέσκο Κοτσολίνο, του PD, το πρόσωπο που φέρεται να πήρε τη θέση του στις θέσεις-κλειδιά για τα συμφέροντα του Κατάρ και του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, ο Παντσέρι φέρεται να αμφισβήτησε τον Βέλγο σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα και έκανε επίσης δηλώσεις για τη Μαρία Αρένα, επίσης από τα έδρανα των Σοσιαλδημοκρατών και πολύ κοντά στον Παντσέρι: “Ξέρω ότι πήγε μια φορά στο Κατάρ και ότι έλαβε ένα δώρο” είπε.

Επιβεβαιώθηκε επίσης ο κεντρικός ρόλος του Αμπντεραχίμ Ατμούν, πρέσβη του Μαρόκου στη Βαρσοβία, ο οποίος λειτούργησε ως μεσάζων μεταξύ των μαροκινών υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων Ιταλών. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Παντσέρι εξήγησε επίσης ότι η συμφωνία προέκυψε το 2019, δηλαδή μετά τη μη επανεκλογή του. Μια αμυντική στρατηγική για να πείσει την εισαγγελία ότι όταν ήταν ευρωβουλευτής δεν είχε πάρει χρήματα.

Τα χρήματα στο σπίτι μου δεν ήταν διαθέσιμα σε άλλους“, απάντησε αργότερα όταν ρωτήθηκε για το τεράστιο ποσό μετρητών που βρέθηκε στο σπίτι του. Η ανεύρεση των χρημάτων αυτών είναι επί του παρόντος το ισχυρότερο στοιχείο στα χέρια του ανακριτή, ο οποίος συντονίζει την έρευνα. Δεσμίδες χρημάτων που ήταν ταξινομημένες στο κρεβάτι και κάτω από την ντουλάπα: 700.000 ευρώ σε μετρητά χωρισμένα σε επτά δεσμίδες μέσα σε μια βαλίτσα κρυμμένη κάτω από το κρεβάτι και σε ένα χρηματοκιβώτιο στο σαλόνι, όλα μέσα στο σπίτι του Παντσέρι. Αυτό περιγράφεται σε μια έκθεση της επιτροπής που επιβλέπει τις έρευνες, η οποία βρίσκεται στα αρχεία της έρευνας. Οι πράκτορες μπήκαν στο διαμέρισμα και έψαξαν τα υπάρχοντα του Παντσέρι, ανοίγοντας ντουλάπια και το μικρό χρηματοκιβώτιο. Έβγαλαν φωτογραφίες και στη συνέχεια αναδιοργάνωσαν τα πάντα, γεμίζοντας το σπίτι με κοριούς. Για επτά μήνες τα χρήματα παρέμειναν εκεί, με τελικό έλλειμμα περίπου 100.000 ευρώ. Το έγγραφο φέρει επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, την ημερομηνία: η έκθεση χρονολογείται στις 26 Απριλίου. Η έκθεση εξηγεί λοιπόν ότι η έρευνα των βελγικών υπηρεσιών έφτασε σε σημείο καμπής την άνοιξη, όταν η έκθεση αποχαρακτηρίστηκε και διαβιβάστηκε στην ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

Παράλληλα, η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, αναφέρει βάσει της ομολογίας του Τζιόρτζι, ότι τα χρήματα από το Κατάρ είχαν μια πορεία μέσω ενός εργαζόμενου της κυβέρνησης του Κατάρ, τον Boudjellal, γνωστός και ως ο “Αλγερινός”, ο οποίος στη συνέχεια τον έφερνε σε επικοινωνία με έναν φερόμενο ως Παλαιστίνιο στην Τουρκία, και τέλος σε άνθρωπο στο Βέλγιο. Τέλος, σχετικά με την εκτίμηση του ποσού, ο Τζόρτζι δήλωσε πως “το σύνολο ήταν μεταβλητό” και πως ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί.

Η προθυμία του Παντσέρι να συνεργαστεί θα μπορούσε να διευρύνει την έρευνα. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και η έρευνα της Europol, η οποία συνεργάζεται με τη βελγική αστυνομία για το σκάνδαλο. Οι ανακριτές θα πρέπει να εξετάσει ακόμα έναν τεράστιο αριθμό ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών συσκευών που κατασχέθηκαν (αναφέρονται εκατοντάδες κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και τάμπλετ) κατά τη διάρκεια περίπου 20 ερευνών στο Βέλγιο, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ξεκαθαρίζουν την ιστορία των δώρων

Ενώ το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα ξεκινά έρευνα για τις διαρροές μετά από καταγγελία των δικηγόρων των συλληφθέντων, προκύπτουν αποσπάσματα από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, που φαίνεται να ξεκαθαρίζουν την ιστορία των δώρων από την οικογένεια Παντσέρι και τον Μαροκινό πρέσβη Αμπντεραχίμ Ατμούν.

Σύμφωνα με την ιταλική Corriere, στις 4 Ιουνίου 2022, η Μαρία Κολεόνι, σύζυγος του Παντσέρι (η οποία είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό αυτή τη στιγμή μετά τη σύλληψή της από τους «007 των Βρυξελλών» με την κόρη της Σίλβια), ακούγεται να συνομιλεί με τον σύζυγό της αμέσως μετά την έξοδό της από το αεροδρόμιο του Μαρόκου, λέγοντας ότι «όλα πήγαν καλά, μας έκαναν να μοιάζουμε με VIP» και ότι είχε πιει καφέ με τον πρέσβη, ο οποίος προφανώς την περίμενε. Σύμφωνα με τις βελγικές μυστικές υπηρεσίες, το ταξίδι είχε σκοπό να φέρει στη χώρα «δώρα που έλαβε για τη δραστηριότητα παρέμβασης» του Παντσέρι στο Κοινοβούλιο.

Μια άλλη υποκλοπή, την οποία αναφέρει η βελγική Le Soir, καταγράφει μια συνομιλία στα τέλη Ιουλίου 2022 στο σπίτι των Παντσέρι στο Calusco d’Adda, στην οποία η γυναίκα ακούγεται να λέει ότι ελπίζει ότι «δεν θα έρθουν εδώ μέσα» γιατί θα βρουν «τα πάντα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος