Πυρηνική σύντηξη: Ρεκόρ παραγωγής «καθαρής» ενέργειας σε αντιδραστήρια — Τι λέει η Αθηνά Καππάτου (video)

Η δημιουργία μινιατούρας του ήλιου σε αντιδραστήρια από γραφίτη, ήταν το ζητούμενο για το διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα που χρονολογείται από το 1984 στον Ευρωπαϊκό Πειραματικό Αντιδραστήρα JET στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιτεύχθηκε η παραγωγή 59 μεγατζάουλ θερμικής ενέργειας επί 5 δευτερόλεπτα και συνιστά ρεκόρ, μέσω πυρηνικής σύντηξης.

Είναι μια διαδικασία που δεν εκπέμπει άνθρακα στην ατμόσφαιρα και δεν επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή αλλά με τη συγχώνευση ατόμων υδρογόνου, μετατρέπεται σε «καθαρό» ηλεκτρισμό.

Κάτι που όμως αναμένεται σε μερικές δεκαετίες, όπως επισημαίνει η Ελληνίδα φυσικός, Αθηνά Καππάτου που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

«Είναι δύσκολο, είναι πραγματικά δύσκολο, είναι περίπλοκο αλλά αξίζει τον κόπο και πρέπει να το κάνουμε για το μέλλον μας», επισημαίνει η Ελληνίδα επιστήμονας.

«Αυτό που καταφέραμε να δείξουμε μέσα στον αντιδραστήρα JET είναι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν μικροσκοπικό Ήλιο, το σωστό είδος μικροσκοπικού Ήλιου, να τον κρατήσουμε εκεί για ένα χρονικό διάστημα και να πετύχουμε πολύ καλά επίπεδα απόδοσης, ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθειά μας για μαζική παραγωγή ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης», εξηγεί ο επικεφαλής στο εργαστήριο αντιδραστήρα, Τζο Μίλνες.

Η τεχνολογία πυρηνικής σύντηξης προσπαθεί να αναπαραγάγει τις αντιδράσεις στον πυρήνα του Ήλιου. Είναι το αντίστροφο της πυρηνικής σχάσης, που χρησιμοποιείται στις πυρηνικές βόμβες και στα πυρηνικά εργοστάσια σήμερα.

Σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση, που συνίσταται στη διάσπαση ενός ατόμου, η σύντηξη ενώνει δύο άτομα, εν προκειμένω 2 ισότοπα υδρογόνου, εκλύοντας μεγάλες ποσότητες θερμικής ενέργειας που είναι όμως πιο ασφαλής, καθαρή, και εν δυνάμει ανεξάντλητη.

«Από την πρακτική πλευρά μια μονάδας παραγωγής ενέργειας, η σύντηξη έχει πολλά πλεονεκτήματα καθώς είναι εγγενώς πιο ασφαλής, το καύσιμο (υδρογόνο) είναι άφθονο, και υπάρχουν λιγότερες ανησυχίες ως προς τα ραδιενεργά απόβλητα», ανέφερε ο φυσικός ‘Αλεξ Ζιλίστρα.

Το πείραμα λειτουργεί αλλά απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Η μεγάλη πρόκληση είναι να καταφέρει η τεχνολογία πυρηνικής σύντηξης να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας απ’ ό,τι καταναλώνει. Μόνο τότε θα καταστεί εμπορικά βιώσιμη συμβάλλοντας συγχρόνως στην μείωση των εκπομπών άνθρακα και την προστασία του κλίματος.

Μια μεγαλύτερη και πιο προηγμένη εκδοχή του αντιδραστήρα JET, κατασκευάζεται στη νότια Γαλλία, ονομάζεται ITER και θα πάρει τη σκυτάλη από το βρετανικό Οξφορντσάιρ πιθανόν το 2025.

Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος