Πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 18% από την τράπεζα Citi του Λονδίνου

Ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ανέλθει στο 18,6% τον Ιανουάριο  – το υψηλότερο υψηλό για σχεδόν μισό αιώνα – λόγω της εκτίναξης των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου, σύμφωνα με νέα πρόβλεψη της Citi με βάση τις πιο πρόσφατες τιμές της αγοράς.

Η επενδυτική τράπεζα προέβλεψε ότι το ανώτατο όριο λιανικής τιμής της ενέργειας θα αυξηθεί στις £4.567 τον Ιανουάριο και στη συνέχεια στις £5.816 τον Απρίλιο, σε σύγκριση με το τρέχον επίπεδο των £1.971 ετησίως.

Η πρόβλεψη της Citi είναι εννέα φορές πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας. Εάν πραγματοποιηθεί δε, θα ήταν το υψηλότερο ποσοστό μετά από την κορύφωση του πληθωρισμού κατά το δεύτερο πετρελαϊκό σοκ του ΟΠΕΚ το 1979, όταν ο ΔΤΚ έφτασε στο 17,8%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS).

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem θα ανακοινώσει την Παρασκευή το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας για την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου, το οποίο οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν να αυξηθεί σε περισσότερες από 3.500 λίρες για τα νοικοκυριά με μέση κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή αύξηση 75 τοις εκατό στα τρέχοντα επίπεδα.

Ο ρυθμός πληθωρισμού ξεπέρασε τις προβλέψεις τους περισσότερους μήνες του τρέχοντος έτους, καθώς οι αυξήσεις των τιμών εξαπλώθηκαν στην οικονομία. Η ONS είπε ότι διαμορφώθηκε στο 10,1 τοις εκατό τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών και το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της G7.

Κορυφώνεται η προεκλογική αναμέτρηση Σουνάκ -Τρας

Τελευταία εβδομάδα για την εκλογική καμπάνια των Τόρις και οι επιθέσεις μεταξύ τους γίνονται πιο σκληρές κυρίως με αιχμή την κρίση ακρίβειας.

Σήμερα ο Rishi Sunak που υστερεί στις δημοσκοπήσεις κατά πολύ, επιτίθεται στην αντίπαλο του Liz Truss, για τις περικοπές φόρων που έχει αναγγείλει. Ο Sunak λέει ότι αυτό θα ήταν ανεύθυνο υπό τις παρούσες συνθήκες, και η χώρα δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά.

Ο κ. Sunak είπε ότι η Truss θα έθετε τα δημόσια οικονομικά σε «σοβαρό κίνδυνο» και θα πυροδοτήσει τον πληθωρισμό εάν γίνει πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κ. Truss, είπε βουλευτής υποστηρικτής του Sunak στο Sky news, τα φτωχότερα νοικοκυριά θα μειώσουν τα έξοδα τους κατά 1 λίρα την εβδομάδα ενώ νοικοκυριά όπως το δικό του κατά 30 λίρες την εβδομάδα.

Αλλά η ομάδα της κυρίας Truss είπε ότι οι φορολογικές περικοπές ήταν ο καλύτερος τρόπος για επείγουσα βοήθεια με το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Πάντως και οι δυο αποφεύγουν να δεσμευτούν για το οικονομικό τους πρόγραμμα – εκτός από τις αρχικές ανακοινώσεις τους.

Ο κ. Sunak έχει επανειλημμένα πει ότι θα έδινε προτεραιότητα στη μείωση του πληθωρισμού πριν από τη μείωση των φόρων εάν γίνει πρωθυπουργός.

Είπε ότι θα εισαγάγει πιο στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά και υποσχέθηκε να μειώσει τον ΦΠΑ στους λογαριασμούς οικιακής ενέργειας από 5% στο μηδέν και να περικόψει το φόρο εισοδήματος έως το 2029.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος