Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια των τροφίμων η Τουρκία, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ

Η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αποκάλυψε ότι η Τουρκία, είναι μακράν πρώτη στην αύξηση των τιμών των τροφίμων. Σύμφωνα με την έκθεση, που προβάλλει σήμερα ο τουρκικός αντιπολιτευόμενος τύπος, η Τουρκία ξεπέρασε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ με ετήσια αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 28,8% τον Σεπτέμβριο και 27,4% τον Οκτώβριο.

Στην Κολομβία, η οποία κατέχει τη δεύτερη θέση σε αύξηση τιμών μετά την Τουρκία, ο ρυθμός αύξησης είναι 12,4 τοις εκατό και 13,7 τοις εκατό αντίστοιχα. Στην τρίτη θέση, η Αυστραλία, όπου οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 10,6%. Εκτός από αυτές τις 3 χώρες, δεν υπάρχει διψήφιος πληθωρισμός τροφίμων στον ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα εμφανίζεται στην 13η θέση με πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων 3% ενώ η Ιαπωνία παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό με 0.4%. Ο μέσος όρος αυξήσεων των τιμών των τροφίμων στην Ευρώπη είναι 1.8 τοις εκατό και στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ 4.5 τοις εκατό.

Ειδικοί πιστεύουν ότι οι τιμές των τροφίμων στην Τουρκία, θα συνεχίσουν να αυξάνονται από εδώ και στο εξής,  επειδή μια σειρά από βασικά προϊόντα για τη γεωργία, από λιπάσματα μέχρι φυτοφάρμακα, εισάγονται από το εξωτερικό και πληρώνονται σε δολάρια. Επίσης εισάγονται τα καύσιμα κυρίως το ντίζελ, και στις τιμές των τροφίμων, οι παραγωγοί προσθέτουν τα διόδια των αυτοκινητοδρόμων και των γεφυρών που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος