Prošek vs Prosecco: Σε χάρτη του 1585 το κλειδί για την Ιταλική νίκη;

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ Κροατίας και Ιταλίας ύστερα από την απόφαση της ΕΕ στα μέσα Σεπτεμβρίου να εγκρίνει το status Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) για το Κροατικό κρασί Prošek. 

Πρόκειται για έναν διπλωματικό πόλεμο ο οποίος έχει πολλά κοινά με την Ελληνική υπόθεση της αναγνώρισης του status Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της φέτας, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κατά τη διάρκεια θεσμικής επίσκεψής του στην Τεργέστη. 

Μάλιστα κατά τη διάρκεια οδοιπορικού της Ιταλικής Ένωσης Ξένου Τύπου στα πλαίσια του βραβείου γευσιγνωσίας Premio del Gusto στην πόλη του Treviso, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, και με την συμμετοχή του ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρή, υπογραμμίστηκε από διάφορους τοπικούς φορείς πως η πολυετής παράδοση του Prosecco θα αμυνθεί παρουσιάζοντας ένσταση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο επόμενο δίμηνο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο άμυνας, η Ιταλία φαίνεται να έχει ένα άσσο στο μανίκι της. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα IlSole24Ore, σε χαλκόγραφο χάρτη του 1585 βρέθηκε γραμμένο το όνομα του χωριού Prosecco, στην επαρχία της Τεργέστης, ονομαζόμενο Prosek. Εκείνη την εποχή η περιφέρεια της Friuli Venezia Giulia ήταν υπό την κυριαρχία των ευγενών Αψβούργων και τα ονόματα ήταν προσαρμοσμένα στη γλώσσα της κυρίαρχης οικογένειας. 

Αυτό λοιπόν φαίνεται να είναι το τεκμήριο που οι Ιταλοί σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν – μεταξύ άλλων – κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υπεράσπισης του Prosecco στις Βρυξέλλες.

Ο χρήσιμος αυτός χάρτης είναι στην κατοχή της οικογένειας Zonin, η οποία κατέχει το οινοποιείο Zonin1821. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του οινοποιείου, κ. Domenico Zonin “από τα ιστορικά μας αρχεία μπορέσαμε να μοιραστούμε τους γεωγραφικούς χάρτες που χρονολογούνται από το 1585, το 1590 και το 1770 αντίστοιχα, οι οποίοι έχουν μεταδοθεί από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα. Μέσα από αυτές τις χαλκογραφίες μπορούμε να δούμε την ιστορική σύνδεση της γεωγραφικής περιοχής γύρω από την Τεργέστη και του κρασιού Prosecco”.

Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου στη Βενετία συναντήθηκαν ο υφυπουργός Γεωργίας, Gian Marco Centinaio, και ο πρόεδρος της Περιφέρειας Βένετο, Luca Zaia, στα πλαίσια της τελικής συνάντησης της ειδικής ομάδας για την υπεράσπιση του Prosecco. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης έγινε σαφές πως οι πρώτες αναφορές στο Prosecco σαν κρασί χρονολογούνται από τις 20 Σεπτεμβρίου 1382, όταν η πόλη της Τεργέστης, τιθέμενη υπό Αυστριακή κυριαρχία, δεσμεύτηκε να παραδίδει ετήσια ποσότητα κρασιού Prosecco στον Δούκα της Αυστρίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος