Ιταλία – Απ. Τζιτζικώστας: Παρόμοιες οι διαμάχες Prosecco-Prošek και Ελλάδας-ΕΕ για την φέτα, οι ονομασίες να μην παραπλανούν τους καταναλωτές

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Συνεχίζεται η θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία μετά την απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) το Κροατικό κρασί Prošek.

Κατά τη διάρκεια οδοιπορικού της Ιταλικής Ένωσης Ξένου Τύπου στα πλαίσια του βραβείου γευσιγνωσίας Premio del Gusto στην πόλη του Treviso, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, και με την συμμετοχή του ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρή, υπογραμμίστηκε από διάφορους τοπικούς φορείς πως η πολυετής παράδοση του Prosecco θα αμυνθεί με ένσταση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο επόμενο δίμηνο. 

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό πως από τον Ιούλιο του 2019 οι λόφοι του Treviso, όπου καλλιεργούνται τα αμπέλια του Prosecco, έχει αναγνωριστεί ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και πως το Prosecco είναι ένα κρασί το οποίο απαριθμεί 700 εκατομμύρια μπουκάλια ετησίως. Αυτό σε αντίθεση με το Κροατικό Prošek, το οποίο κυμαίνεται στα μόλις 20 εκατόλιτρα ετησίως και που ουσιαστικά είναι ένα είδος passito, πολύ γλυκύτερο και πόσο μάλλον διαφορετικό και λιγότερο γνωστό από το Ενετικό Prosecco.    

Ιταλία – Απ. Τζιτζικώστας: Παρόμοιες οι διαμάχες Prosecco-Prošek και Ελλάδας-ΕΕ για την φέτα, οι ονομασίες να μην παραπλανούν τους καταναλωτές
Η λοφώδης περιοχή της Valdobbiadene, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO όπου παράγεται το κρασί Prosecco (φωτογραφία: Christian Mavris / ERT)

Πολλοί πολιτικοί και φορείς της περιοχής και γενικότερα της Ιταλίας δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες την αντίθεσή τους για την απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει το status ΠΓΕ για το Prošek, με έναν διπλωματικό πόλεμο όπως φαίνεται να παίρνει τεράστιες διαστάσεις και πως θα απασχολήσει τον τύπο για αρκετό καιρό.

Στο θέμα αυτό παρενέβη και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κατά τη διάρκεια θεσμικής επίσκεψής του στην Τεργέστη. Όπως αναφέρει ο ιστότοπος FriuliOggi ο κ. Τζιτζικώστας, του οποίου ο παππούς έζησε για πολύ καιρό στην Τεργέστη και υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της τοπικής Ελληνορθόδοξης Κοινότητας, υπογράμμισε πως γνωρίζει και εκτιμά το Prosecco “ένα προϊόν που κουβαλώ στην καρδιά μου”. 

Μάλιστα αναφέρθηκε και σε παρόμοια διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ σχετικά με την φέτα, για την οποία η Ελλάδα διεκδίκησε για περισσότερα από 10 χρόνια την αναγνώριση του status Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), και δήλωσε χαρακτηριστικά πως “η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τους δικούς της κανόνες αλλά το σημαντικό είναι οι ονομασίες να μην παραπλανούν τους καταναλωτές”.

Το θέμα των παρόμοιων ονομασιών ήταν και αντικείμενο συνέντευξης της εφημερίδας Corriere del Veneto στον Jakša Petric, Διευθυντή του Τμήματος Γεωργικής Πολιτικής, ΕΕ και Διεθνούς Συνεργασίας της Κροατίας. Κατόπιν ερωτήσεων του δημοσιογράφου, ο κ. Petric απάντησε πως “το Prošek σέβεται τους κανόνες της ΕΕ” και πως “είναι αδύνατο να κλέψουμε προστατευμένα ονόματα”.

Επίσης, στο ερώτημα αν το όνομα Prosecco θα μπορούσε να επιφέρει πλεονεκτήματα στο Κροατικό κρασί, η απάντηση του Petric ήταν “όχι, το Prošek και το Prosecco είναι δύο εντελώς διαφορετικά προϊόντα και οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να το καταλάβουν. Δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος να πιστεύουμε ότι κάποιος μπορεί να θέλει να αγοράσει ένα Prosecco και, κατά λάθος, να επιλέξει το Prošek αντ’ αυτού”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος