Πρώην στρατιωτικός σύμβουλος Μέρκελ: Τα βαρέα όπλα δεν βοηθούν άμεσα τους Ουκρανούς

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος και οι καθημερινές εθχροπραξίες και φικαλαιότητες θέτουν επί τάπητος την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία για την άμυνά τους έναντι των ρώσων εισβολέων.

Ακόμη και βαρέων όπλων τα οποία ζήτησε για μία ακόμα φορά μετ΄επιτάσεως ο ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για την υπεράσπιση της Μαριούπολης.

Και στη Γερμανία εντείνονται οι πιέσεις στον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, να προχωρήσει στην προμήθεια της Ουκρανίας και με βαρέα όπλα. Τη στήριξη της Ουκρανίας με βαρέα όπλα ζήτησε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, στηρίζεται από κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων, ακόμα και των Σοσιαλδημοκρατών, όπως ο Μίχαελ Ροτ, πρόεδρος της μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Βουλής.

Διαφορετική θέση έχει ο πρώην στρατιωτικός σύμβουλος της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ταξίαρχος ε.α. Έριχ Βαντ, (Erich Vad). Θεωρεί ότι επί του παρόντος η προμήθεια βαρέων όπλων δεν χρησιμεύει άμεσα τους Ουκρανούς και μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ίδιος βλέπει σοβαρά περιθώρια διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου.

Τα βαρέα όπλα δεν βοηθούν άμεσα

Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, ο Βαντ σημειώνει ότι πολύπλοκα οπλικά συστήματα όπως το άρμα μάχης «Leopard» ή το τεθωρακισμένο όχημα πεζικού «Marder» μπορούν να αποδώσουν και να χρησιμοποιηθούν σωστά μόνο μετά από χρόνια εκπαίδευσης. Αυτήν τη στιγμή δεν είναι χρήσιμα για τους Ουκρανούς στρατιωτικά ούτε θα είναι στο άμεσο μέλλον.

Ο Βαντ διαπιστώνει ότι μία «έντονη πολεμική ρητορική – ηθικά δικαιολογημένη». Ωστόσο, παραπέμπει στη ρήση ότι «ο δρόμος προς την κόλαση είναι πάντα στρωμένος με καλές προθέσεις» και προτείνει την προσέγγιση του συνεχιζόμενου πολέμου από το τέλος. «Αν δεν θέλουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βγούμε από αυτή τη λογική της στρατιωτικής κλιμάκωσης και να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις», λέει.

Η αντιμετώπιση του Πούτιν

Πρώην στρατιωτικός σύμβουλος Μέρκελ: Τα βαρέα όπλα δεν βοηθούν άμεσα τους Ουκρανούς

Ο Βαντ δεν συμφωνεί με την καταδίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν ως απάνθρωπου, παθολογικού δεσπότη, με τον οποίο δεν μπορεί κανείς πλέον να μιλήσει. «Όσο φρικτός κι αν είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, είναι μέρος μιας αλυσίδας πολέμων του πρόσφατου παρελθόντος: Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν – τίποτα από αυτά δεν είναι καινοφανές», λέει ο απόστρατος ταξίαρχος, «δυστυχώς, οι πάρα πολλοί νεκροί άμαχοι και οι σφαγές που έγιναν τώρα στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν είναι εξαίρεση». Και όπως συμβαίνει πάντα, «στον πόλεμο σκοτώνονται αθώοι, αυτό είναι εγγενές, συστημικό χαρακτηριστικό του πολέμου».

Πιθανότητες διαπραγματεύσεων

Ο στρατιωτικός αναλυτής εκτιμά ότι ο Πούτιν, μετά την επιτυχημένη άμυνα των Ουκρανών και την αποχώρηση των Ρώσων από την ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, εγκατέλειψε τον στόχο αλλαγής καθεστώτος που επεδίωκε αρχικά στην Ουκρανία. «Γι’ αυτό οι πιθανότητες για διαπραγματεύσεις δεν είναι πραγματικά κακές», λέει ο Βαντ. Και οι δύο πλευρές μπορούν να διασώσουν το γόητρό τους. Οι Ουκρανοί έδειξαν ότι υπερασπίστηκαν αποτελεσματικά την πρωτεύουσά τους Κίεβο και επιπλέον δίνουν μια επιτυχημένη μάχη άμυνας εναντίον ενός ισχυρότερου αντιπάλου. Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι έχουν κερδίσει σημαντικά εδάφη στα ανατολικά και στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Ο Έριχ Βαντ εκτιμά ότι «αυτές δεν είναι οι χειρότερες συνθήκες για κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος