Πόλεμος στην Ουκρανία: Συναγερμός στη Μαριούπολη – Καταγγελίες σοκ για χρήση χημικών (video)

Συνεχίζεται για 48η μέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις εχθροπραξίες να μαίνονται με αμείωτο ρυθμό. Οι Δυτικοί αξιωματούχοι μιλούν για κρίσιμες μέρες καθώς ο ρωσικός στρατός ανασυγκροτείται και ανασυντάσσεται.

Την ίδια ώρα σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε Χάρκοβο και Ντονέτσκ ενώ μαίνεται η μάχη στη Μαριούπολη. Εν τω μεταξύ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι «οι δυνάμεις μας δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο οπλισμό για να υπερασπίσουν τη Μαριούπολη».

Συγκλονιστικές εικόνες από την Μαριούπολη με σορούς στους δρόμους – δημάχρου για πάνω από 21.000 νεκρούς αμάχους

Για χρήση χημικών στη μαρτυρική Μαριούπολη καταγγέλλουν τον ρωσικό στρατό οι ουκρανικές αρχές, την ώρα που ο δήμαρχος της πόλης μιλά για τουλάχιστον 21.000 νεκρούς, με πολλές από τις σορούς να παραμένουν διάσπαρτες στους δρόμους. Εξίσου συγκλονιστικές παραμένουν και οι εικόνες από την Μπούκα και το Μπρόβαρι, όπου όλο και εντοπίζονται νέα θύματα ακόμη και σε υπόγεια σπιτιών.

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Μπούτσα, που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές έχουν βρει μέχρι στιγμής 403 σορούς ανθρώπων που πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της κατοχής τους στην περιοχή, αλλά ο αριθμός αυτός αυξάνεται.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συναγερμός στη Μαριούπολη – Καταγγελίες σοκ για χρήση χημικών (video)
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Ο Ανατόλι Φεντορούκ πρόσθεσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης, ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για τους κατοίκους να επιστρέψουν στην πόλη, μετά την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων τον περασμένο μήνα.

Το πρακτορείο Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει άμεσα τις δηλώσεις του Φεντορούκ αναφορικά με τον αριθμό των ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί στην Μπούτσα. Το Reuters είχε δει ως μάρτυρας τις σορούς πέντε θυμάτων στην Μπούτσα που είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές ποιος φέρει την ευθύνη για τον θάνατό τους.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δεν επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν οτιδήποτε σχετικά με τις αναφορές για χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε σε απευθείας συνομιλίες με τους εταίρους μας προκειμένου να αποσαφηνίσουμε τι ακριβώς συνέβη. Επομένως, αυτή είναι μια αληθινή ανησυχία», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.

Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση εξέταζε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά την πολιορκία της Μαριούπολης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε τονίσει τον προηγούμενο μήνα πως οι αβάσιμες κατηγορίες της Ρωσίας ότι το Κίεβο είχε βιολογικά και χημικά όπλα υποδήλωναν ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκεφτόταν να τα χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για να σχολιάσει το ζήτημα. Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία διέψευσαν τη χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Σχεδόν 400 άμαχοι έχουν ταφεί στο Σεβεροντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συναγερμός στη Μαριούπολη – Καταγγελίες σοκ για χρήση χημικών (video)
(AP Photo/Max Pshybyshevsky)

Περίπου 400 άμαχοι έχουν ταφεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στο Σεβεροντόνετσκ, μια πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπου ο ρωσικός στρατός εξαπολύει επί του παρόντος επιθετική εκστρατεία, ανακοίνωσε σήμερα ο Σεργκέι Γκαϊνταϊ, ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ. «Κατά τη διάρκεια των 48 ημερών του πολέμου, έγιναν περίπου 400 ταφές» στο Σεβεροντόνετσκ, είπε στο Telegram, χωρίς να διευκρινίσει τις αιτίες θανάτου. Τα νεκροτομεία σε πόλεις της περιφέρειάς του «είναι γεμάτα από πτώματα αμάχων», είπε, προσθέτοντας ότι ομαδικοί τάφοι σκάβονται στο Λισιτσάνσκ, μια πόλη που βρίσκεται γειτονικά του Σεβεροντόνετσκ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι συνομιλίες με την Ρωσία είναι σκληρές, αλλά συνεχίζονται, λέει σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ, ερωτηθείς για τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε αδιέξοδο, δήλωσε ότι οι συνομιλίες είναι πολύ σκληρές αλλά συνεχίζονται. Ο Ποντολιάκ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ρωσία προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στις συνομιλίες με τις δηλώσεις που κάνει δημοσίως και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο επίπεδο των ομάδων εργασίας.

«Οι συνομιλίες διεξάγονται πολύ σκληρά.. Είναι κατανοητό ότι το συναισθηματικό φορτίο σήμερα στην διαπραγματευτική διαδικασία είναι βαρύ. Είναι κατανοητό ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία εργάζεται αποκλειστικά στα πλαίσια των ουκρανικών θέσεων και της διαφάνειας. Είναι επίσης κατανοητό ότι η ρωσική πλευρά εφαρμόζει την δική της παραδοσιακή τακτική, να ασκεί δημόσια πιέσεις στην διαπραγματευτική διαδικασία, προβαίνοντας μεταξύ άλλων και σε συγκεκριμένες δημόσιες δηλώσεις» τόνισε ο Ποντολιάκ.

Πηγές: ΕΡΤ – Ζέτα Κονταξή, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος