Σουδάν: Πραξικόπημα από στρατιωτικούς – Συλλήψεις πολιτικών και αποκλεισμός του Χαρτούμ

O στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επικεφαλής του λεγόμενου συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας του Σουδάν αναμένεται να κάνει δηλώσεις για τις εξελίξεις στη χώρα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ.

Δύναμη του στρατού έκανε έφοδο και συνέλαβε πολλούς εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Ομντουρμάν, δίδυμη πόλη της πρωτεύουσας Χαρτούμ, σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών.

Ο πρωθυπουργός του Σουδάν, Αμπντάλα Χάμντοκ, τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση από δύναμη του στρατού που δεν είναι σαφές σε τίνος τις διαταγές υπακούει, έπειτα από πολιορκία της κατοικίας του νωρίς σήμερα το πρωί, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ, επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε και απο το γραφείο του Χάμντοκ ότι έχει τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση, μετέδωσε η αραβόφωνη υπηρεσία του Sky News επικαλούμενη ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Νωρίτερα, το υπουργείο Πληροφοριών του Σουδάν επιβεβαίωσε πως έχουν συλληφθεί τα περισσότερα από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και του συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας, που ανέλαβε τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας μετά την ανατροπή του Όμαρ Ελ Μπασίρ το 2019.

Η πρωτεύουσα Χαρτούμ είναι αποκλεισμένη και αποκομμένη απο το διαδίκτυο. Το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ, έκλεισε και οι διεθνείς πτήσεις ανεστάλησαν.

Λίγο πριν, η ίδια δύναμη συνέλαβε τουλάχιστον τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης του A. Χάμντοκ –Επικοινωνιών, Πληροφοριών, Οικονομικών, Βιομηχανίας– κι έναν πολίτη που συμμετέχει στο κυβερνητικό συμβούλιο, καθώς και τον κυβερνήτη του Χαρτούμ, κατά τις ίδιες πηγές. Οι συλλήψεις αναμένεται να συνεχιστούν.

Οι στρατιώτες εισέβαλαν εξάλλου στο σπίτι συμβούλου επικοινωνίας του πρωθυπουργού και τον έθεσαν υπό κράτηση, όπως δήλωσαν μέλη της οικογένειάς του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η στρατιωτική δύναμη έχει αποκλείσει όλες τις εισόδους στην πρωτεύουσα και αρκετές γέφυρες.

Χθες Κυριακή η αστυνομία του Σουδάν έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να αποκλείσουν κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας.

Υποστηρικτές του στρατού διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, τη δεύτερη στη σειρά, για να απαιτήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις μεταβατικές αρχές, στις κινητοποιήσεις και στα επεισόδια συμμετέχουν οπαδοί του κόμματος του Όμαρ Ελ Μπασίρ, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα και ήταν πρόεδρος του Σουδάν ώσπου τον ανέτρεψε ο στρατός το 2019.

H Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν –η οποία είχε πρωτοστατήσει στις μαζικές κινητοποιήσεις οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή του Μπασίρ– κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να «αντισταθούν» σε οποιοδήποτε νέο πραξικόπημα. Σε μερικούς δρόμους στήθηκαν οδοφράγματα απο πολίτες κατά του πραξικοπήματος.

Νέες καταγγελίες για τον στρατό του Σουδάν έκανε σήμερα ο διευθυντής του γραφείου του υπό κράτηση, Αμπντάλα Χάμντοκ. ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya ότι ο στρατός υποκίνησε ταραχές στο ανατολικό Σουδάν και εκμεταλλεύθηκε την κρίση για να επιβάλει σήμερα πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού.

Σημείωσε μάλιστα ότι το πραξικόπημα έγινε παρά τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει ο Χάμντοκ με τον επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας που κυβερνά τη χώρα, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, παρουσία του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Τζέφρι Φέλτμαν.

Επίσης το υπουργείο Ενημέρωσης του Σουδάν με ανακοίνωση του στο πρακτορείο Reuters ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και κάλεσε τον σουδανικό λαό να προσπαθήσει να σταματήσει την απόπειρα των στρατιωτικών να εμποδίσουν τη δημοκρατική μετάβαση.

Διεθνής ανησυχία για τις εξελίξεις

Βαθιά ανησυχία εκφράζει ο ΟΗΕ όσον αφορά τις πληροφορίες για πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σουδάν και τις απόπειρες να υπονομευτεί η πολιτική μετάβαση στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Φόλκερ Πέρθες, ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη χώρα.

“Ανησυχία” εξέφρασε σήμερα και ο Αραβικός Σύνδεσμος  αλλά και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

«Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Σουδάν. Η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη και τους εταίρους στην περιοχή να βάλουν ξανά στις ράγες την διαδικασία πολιτικής μετάβασης», τόνισε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AlJazeera, AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος