ΠΟΥ: Η ειρήνη και η υγεία στο επίκεντρο της 75ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας  

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης 

«Υγεία για την Ειρήνη, Ειρήνη για την υγεία» είναι το θέμα της 75ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας που ξεκινά σήμερα Κυριακή και θα διαρκέσει έως τις 28 Μαΐου 2022 στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη. Η συνέλευση θα ξεκινήσει σήμερα Κυριακή 22 Μαΐου το απόγευμα, με ομιλίες από τον εκλεγμένο πρόεδρο της συνέλευσης τον Υπουργό Υγείας του Μπουτάν, την ομιλία του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ και την παρουσίαση των βραβείων της Γενικής Διεύθυνσης υγείας.

Παρόντες στην Γενική Συνέλευση έχουν δηλώσει o  Ομοσπονδιακός Πρωθυπουργός της Ελεβτίας Αλέν Μπερσέτ, ο Πρόεδρος της Μποτσουάνα, ο Πρόεδρος της Κροατίας, ο Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Κένυας, ο Αντιπρόεδρος του Ισημερινού, ενώ διαδικτυακά θα συνδεθούν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν και ο Πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές

Μεταξύ των τριών πιο κρίσιμων και σημαντικών ζητημάτων που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της συνέλευσης είναι το όραμα του νέου επικεφαλής του ΠΟΥ, ο οποίος εκτός απρόοπτου θα είναι και πάλι ο νυν Γενικός Διευθυντής Δρ. Τένδρος. Στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΠΟΥ τον Ιανουάριο, ο Γενικός Διευθυντής είχε τονίσει  ότι ο οργανισμός δεσμεύτηκε να ενισχύσει δραματικά την ικανότητά του να προσφέρει αποτελέσματα σε επίπεδο χώρας και αποτελεί αδήριτη ανάγκη να αξιοποιηθούν τα διδάγματα της πανδημίας.

Παράλληλα θα συζητηθεί η βιώσιμη χρηματοδότηση του ΠΟΥ καθώς υποχρηματοδοτούνταν για χρόνια, κάτι που έχει γίνει ιδιαίτερα εμφανές καθώς ο κόσμος έχει στραφεί σε αυτόν για ηγετικό ρόλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συνολικά, ο προϋπολογισμός του ΠΟΥ είναι αντίστοιχος με εκείνον ενός μεσαίου μεγέθους νοσοκομείου στη Γενεύη και δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις στο μοντέλο χρηματοδότησης του ΠΟΥ εδώ και δεκαετίες. Ένα από τα κύρια εμπόδια του οργανισμού είναι ότι οι υποχρεωτικές συνδρομές μέλους των χωρών που  αντιπροσωπεύουν μόνο το 16% του βασικού προϋπολογισμού του, εμποδίζοντας την ικανότητά του να σχεδιάζει και να προσελκύει τα καλύτερα επιστημονικά ταλέντα. Ο ΠΟΥ αναγκάζεται να βασίζεται σε απρόβλεπτες και συχνά προβλεπόμενες εθελοντικές συνεισφορές. Ως αποτέλεσμα, καθεμία από τις περισσότερες από 2.000 επιχορηγήσεις που διαχειρίζεται έχει διαφορετικούς περιορισμούς χρηματοδότησης, απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων και κόστος διαχείρισης επιχορηγήσεων.

Η Ομάδα Εργασίας του ΠΟΥ για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση έχει επιφορτιστεί για πάνω από ένα χρόνο να βρει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Στα τέλη Απριλίου, ο Οργανισμός κατέληξε σε σημαντική συμφωνία για την αύξηση των εκτιμώμενων συνεισφορών για την κάλυψη του 50% του βασικού προϋπολογισμού έως το 2030. Εάν εγκριθεί στη φετινή συνέλευση η πρώτη σταδιακή αύξηση τότε αυτή θα πραγματοποιηθεί το 2023, ενώ εάν εγκριθούν και οι συστάσεις, αυτό θα μπορούσε να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε ολόκληρο τον παγκόσμιο τομέα υγείας και όχι μόνο. Μια πρόσφατα δημοσιευμένη επενδυτική υπόθεση του ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι επενδύσεις στον ΠΟΥ παράγουν οικονομική απόδοση 35 δολαρίων για κάθε δολάριο που επενδύεται.

Επιπλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα τρίτο σημείο που θα αφορά το εάν η Συνέλευση θα υιοθετήσει τυχόν τροποποιήσεις στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας, και το τρέχον νομικό πλαίσιο που χρησιμοποιεί ο κόσμος για να μειώσει την εξάπλωση και τον αντίκτυπο των εστιών μολυσματικών ασθενειών. Προτάσεις από τα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης των κανονισμών βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία, επομένως μένει να δούμε εάν αυτή η Συνέλευση θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες αλλαγές.

Αν και αυτές οι διαδικασίες θα είναι σίγουρα κεντρικές για τη Συνέλευση, θα συζητηθούν και ζητήματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της ετοιμότητας και την ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Συγκεκριμένα, οι ανησυχίες των κρατών μελών σχετικά με τη συνοχή και οι απαιτήσεις για ένα ισχυρότερο σχέδιο για το πώς ο ΠΟΥ και άλλοι πολυμερείς φορείς θα συνεργαστούν για τη διαχείριση μελλοντικών απειλών. Ο ΠΟΥ θα παρουσιάσει το δικό του όραμα για την ενίσχυση αυτών των ικανοτήτων μέσω της έκθεσης του Γενικού Διευθυντή που θα εστιάζει στην ενίσχυση της Παγκόσμιας Αρχιτεκτονικής για την ετοιμότητα, την απόκριση και την ανθεκτικότητα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης υγείας, η οποία σκοπεύει να προσφέρει ένα νέο γενικό ολοκληρωμένο πλαίσιο για όλες τις μεταρρυθμίσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία και διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και ο ρόλος της ΠΟΥ. 

Εν τω μεταξύ στην συνέλευση θα συζητηθούν επίσης η άνοδος των μη μεταδοτικών ασθενειών, η πρόληψη της παχυσαρκίας και η επιβλαβής χρήση αλκοόλ, η πορεία προς την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, η πρόοδος προς την Ατζέντα Εμβολιασμών 2030 και η προαγωγή της ψυχικής υγείας. Η βελτίωση του εργατικού δυναμικού της υγειονομικής περίθαλψης θα είναι επίσης σημαντικό θέμα συζήτησης με ιδιαίτερη έμφαση σε μια έκθεση που συνοψίζει την πρόοδο στην εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής του ΠΟΥ για τους ανθρώπινους πόρους για την υγεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος