Οι θάνατοι 1,7 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των πέντε ετών και 4.9 εκατομμυρίων ανθρώπων από 50 ως 75 ετών, θα έπρεπε να έχουν αποτραπεί, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας που εκδίδει νέο σήμα κινδύνου για τις ασθένειες που πλέον συνδέονται με τις περιβαλλοντικές συνθήκες.
Nearly 1 in 4 worldwide deaths are due to an unhealthy environment, WHO reports https://t.co/NLZ2YTShhl pic.twitter.com/F7hHMGNlpz
— World Economic Forum (@wef) April 5, 2016
Η μόλυνση, ατμοσφαιρική αλλά και οικιακή, καθώς η καθαρή τεχνολογία για μαγείρεμα, θέρμανση και ηλεκτρικό δεν υφίσταται στα φτωχά νοικοκυριά της Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και της Μεσογείου, βρίσκεται πίσω από 7,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με την ΠΟΥ.
Ενας στους τέσσερις θανάτους παγκοσμίως αποδίδεται στους περιβαλλοντικούς κινδύνους που κατονομάζονται από την ΠΟΥ: Μολυσμένος αέρας, μολυσμένο νερό, ρύπανση του εδάφους, έκθεση σε χημικές ουσίες, κλιματική αλλαγή και υπεριώδης ακτινοβολία.
Το 42% των εγκεφαλικών επεισοδίων συνδέονται με το περιβάλλον και το 18% των καρδιαγγειακών παθήσεων αποδίδονται στην οικιακή ρύπανση, δηλαδή σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα για μαγείρεμα. «Η καύση άνθρακα και η βιομάζα συσχετίστηκαν και με σημαντικές αυξήσεις του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα», υπογραμμίζει η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας της ΠΟΥ, Μαρία Νέιρα.
Χαρτογραφώντας τις πιο μολυσμένες περιοχές του πλανήτη, η ΠΟΥ κάνει λόγο για περιβαλλοντική καταστροφή στη νοτιοανατολική Ασία ειδικά μετά τις πυρκαγιές στην Ινδονησία, για νοσηρό περιβάλλον στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού , αλλά και στην Ευρώπη, όπου ετησίως χάνονται 1,4 εκατομμύρια ζωές. Στο κόκκινο βρίσκεται και η ανατολική Μεσόγειος με 854 000 θανάτους ετησίως.
«Οι θάνατοι από μολυσματικές ασθένειες μειώθηκαν σημαντικά την τελευταία δεκαετία, ωστόσο αυξήθηκαν οι μη μεταδοτικές ασθένειες όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, η καρδιακή νόσος, ο καρκίνος και οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις που πλέον αντιστοιχούν σχεδόν στα δύο τρίτα του συνόλου των θανάτων που συνδέονται με τη ρύπανση», καταλήγουν οι ειδικοί.
Πρώτη αιτία θανάτου, παραμένουν τα εγκεφαλικά επεισόδια με 2,5 εκατομμύρια νεκρούς ετησίως, ενώ ακολουθούν ο καρκίνος (1,7 απώλειες ετησίως) , οι χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού ( 1,4 θάνατοι ετησίως) και οι μολύνσεις του αναπνευστικού με 567.000 νεκρούς ετησίως.
ΠΗΓΗ:World Economic Forum
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος