ΠΟΤ: Οι νέες παραλλαγές COVID υποχρεώνουν στην διατήρηση των ταξιδιωτικών προορισμών σε όλο τον κόσμο

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Ένας στους πέντε προορισμούς κρατά τα σύνορά του εντελώς κλειστά για τους τουρίστες παγκοσμίως, επισημαίνει σε έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, που εδρεύει στην Μαδρίτη. Οι νέες παραλλαγές του COVID-19 φαίνεται πως επηρεάζουν την επανεκκίνηση του διεθνούς τουρισμού και όπως δείχνει η έρευνα του ΠΟΤ το 98% των προορισμών εξακολουθούν να επιβάλλουν κάποιο είδος ταξιδιωτικού περιορισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΤ για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, 46 προορισμοί (21% όλων των προορισμών στον κόσμο) έχουν αυτή τη στιγμή τα σύνορά τους εντελώς κλειστά για τους τουρίστες. Από αυτούς, 26 προορισμοί κράτησαν εντελώς κλειστά τα σύνορα τους τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου 2020. Άλλοι 55 (25% όλων των προορισμών του κόσμου) έχουν τα σύνορά τους μερικώς κλειστά για τον διεθνή τουρισμό και 112 προορισμοί (52% όλων των προορισμών) απαιτούν από τους τουρίστες να παρουσιάζουν ένα τεστ PCR ή ένα τεστ αντιγόνου κατά την άφιξή τους.

Η έρευνα δείχνει επίσης πως ανοίγονται οι προορισμοί στους εμβολιασμένους διεθνείς τουρίστες: 85 προορισμοί (39% όλων των προορισμών στον κόσμο) έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς για πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες, ενώ 20 προορισμοί (9% όλων των προορισμών του κόσμου) έχουν συμπληρώσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του COVID-19 για την είσοδο σε έναν προορισμό για τουριστικούς σκοπούς. Ωστόσο, μόνο τέσσερις προορισμοί έχουν μέχρι στιγμής άρει όλους τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID-19 (Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία και Μεξικό).

Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili τονίζει ότι: “Η χαλάρωση των περιορισμών ή η ασφαλής άρση τους είναι απαραίτητη για την επανέναρξη του τουρισμού και την ανάκαμψη των κοινωνικών και οικονομικών οφελών που προσφέρει ο τομέας. Οι στόχοι επιβολής περιοριστικών μέτρων αντικατοπτρίζουν τη μεταβαλλόμενη φύση της πανδημίας και θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα ταξίδια, ενώ παράλληλα θα συμβάλουν στη διατήρηση της ασφάλειας τόσο των τουριστών όσο και των εργαζομένων στον τουρισμό».

Η έκθεση τονίζει επίσης τις περιφερειακές διαφορές όσον αφορά στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Η Ασία και ο Ειρηνικός συνεχίζουν να είναι οι περιοχές με τους περισσότερους περιορισμούς, με το 65% των προορισμών να είναι εντελώς κλειστοί. Συγκριτικά, η Ευρώπη είναι η πιο ανοιχτή περιοχή στον κόσμο στους διεθνείς τουρίστες (7% των συνόρων εντελώς κλειστά), ακολουθούμενη από την Αφρική (9%), την Αμερική (10%) και τη Μέση Ανατολή (15%).

“Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις που θέτει η πανδημία, υπογραμμίζουν τη σημασία των εθνικών αρχών οι οποίες οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι διαδικασίες και οι απαιτήσεις μετακίνησης μπορούν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αξιόπιστα σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα και πλατφόρμες, ώστε να να διευκολυνθεί περαιτέρω η διεθνής κινητικότητα”. Καταλήγει η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος