Πορτογαλία: Οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί στις βουλευτικές εκλογές την Κυριακή 10 Μαρτίου

Η Πορτογαλία θα διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή, 10 Μαρτίου. Στην εκλογική αναμέτρηση υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα, αφού οι περισσότεροι υποψήφιοι πρωθυπουργοί κάνουν το ντεμπούτο τους.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε μετά από επτά χρόνια διακυβέρνησης, όταν ενεπλάκη σε υποτιθέμενη υπόθεση διαφθοράς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόζα, προκήρυξε εκλογές.

Οι υποψήφιοι που παρουσιάζονται δεν είναι άγνωστοι γιατί έχουν ήδη διατελέσει βουλευτές στη Συνέλευση.

Το ερώτημα που κάνουν πολλοί όταν έρχονται αντιμέτωποι με το κάλεσμα είναι ποια ηγετική ικανότητα έχουν για να πάρουν αρκετές ψήφους ή να σχηματίσουν συμμαχίες για να κυβερνήσουν.

Οι μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις δείχνουν την κεντροδεξιά ως το φαβορί, αλλά απομένει ακόμη μια εβδομάδα για την εκστρατεία.

Εάν χάσουν, οι σοσιαλιστές προσφέρθηκαν να διευκολύνουν μια κεντρώα κυβέρνηση μειοψηφίας με στόχο να σταματήσει την αναμενόμενη άνοδο της ακροδεξιάς. Ο Τσέγκα, με περισσότερο από 17% πρόθεση ψήφου, είναι προς το παρόν η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα μετά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που θα συγκέντρωνε το 27% των ψήφων.

Συνολικά, σε αυτές τις εκλογές παρουσιάζονται τα οκτώ κόμματα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και άλλα επτά που πρωτοεμφανίζονται, τέσσερα από αυτά δεξιά ή ακροδεξιά.

Αυτοί είναι οι βασικοί υποψήφιοι:

Ο Πέδρο Νούνο Σάντος είναι ο σοσιαλιστής υποψήφιος. Είναι 46 ετών και είναι οικονομολόγος στο επάγγελμα. Εξελέγη με την πλειοψηφία των προκριματικών για να διαδεχθεί τον Αντόνιο Κόστα. Μάλιστα, έχει διατελέσει υπουργός Υποδομών και Στέγασης, αν και παραιτήθηκε όταν ενεπλάκη στις ατασθαλίες της ιδιωτικοποίησης της αεροπορικής εταιρείας TAP.

Ο Νούνο Σάντος ήταν πάντα μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και θεωρείται άνθρωπος της αριστεράς, αν και ορισμένοι τον αποκαλούσαν ριζοσπαστικό και επαναστάτη. Τα πραγματικά του στοιχήματα είναι κοινωνικά, όπως οι συντάξεις ή η αύξηση του κατώτατου μισθού. Ήταν ο πρόδρομος το 2015 της περίφημης γκερινγκόντσα, εκείνης της συμμαχίας που επέτρεψε στον Κόστα να κυβερνήσει με το Bloco de Esquerda (Αριστερό Μπλοκ) και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Luis Montenegro, νέο μετριοπαθές πρόσωπο

Στη μετριοπαθή πλευρά υπάρχουν επίσης αλλαγές. Ο Ρίου Ρίο, που ήταν ο βασικός αντίπαλος του Κόστα, αποχώρησε από τη διοίκηση μετά την εκλογική αποτυχία του 2022 που έδωσε την πλειοψηφία στους σοσιαλιστές.

 Ο Λουίς Μοντενέγκρο είναι σήμερα ο ηγέτης του PSD και της συντηρητικής αντιπολίτευσης σε αυτές τις εκλογές. Είναι 51 ετών και είναι δικηγόρος στο επάγγελμα.

Από τότε που εξελέγη τον Ιούνιο του 2022, έχει σκληρύνει την ομιλία του για να αποστασιοποιηθεί από την ακροδεξιά. Υπήρξε βουλευτής στη Βουλή και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στο τελευταίο πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πέδρο Νούνο Σάντος, δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει αν δεν συγκεντρώσουν επαρκή πλειοψηφία για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Έχει επικρίνει τον σοσιαλιστή ηγέτη, τον οποίο περιγράφει ως ριζοσπαστικό και ανώριμο.

Ο Αντρέ Βεντούρα και η άνοδος του Τσέγκα

Η τρίτη πολιτική δύναμη στο Κοινοβούλιο είναι το Τσέγκα, ο ακροδεξιός σχηματισμός με επικεφαλής τον Αντρέ Βεντούρα. Από το 2019, όταν κέρδισε την έδρα του, η άνοδος ήταν μετέωρη.

Αυτή τη στιγμή αριθμεί 12 αναπληρωτές και έχει καταφέρει να μπει και στα περιφερειακά όργανα των νησιών. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ισχυρή άνοδο σε αυτές τις εκλογές. Ο Βεντούρα, δάσκαλος στο επάγγελμα, άρχισε να γίνεται γνωστός ως αθλητικός σχολιαστής και ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Λούρες για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ηγούμενος εκστρατείας κατά του πληθυσμού των τσιγγάνων το 2017. Είπε μάλιστα ότι οι Τσιγγάνοι ζουν μόνο από κρατικές επιδοτήσεις, μερικές λέξεις που προκάλεσαν διαμάχη.

Σε αυτές τις εκλογές ο Βεντούρα έχει ήδη πει ότι θα συμφωνήσει με τη Δημοκρατική Συμμαχία μόνο εάν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση. Ένα από τα στοιχήματά του, εκτός από τη μείωση των φόρων και την ανάκτηση της υγειονομικής περίθαλψης, είναι να βάλει ποσοστώσεις στη μετανάστευση.

Οι υποψήφιοι του Αριστερού Μπλοκ, του Ανιμαλιστικού Κόμματος και του ΚΚΠ

Πριν από δύο χρόνια το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατάφερε να ανατρέψει την εκστρατεία αναζητώντας χρήσιμες ψήφους λόγω της ανησυχίας του για την άνοδο της ακροδεξιάς και ο Κόστα κατάφερε να κερδίσει με απόλυτη πλειοψηφία, αλλά αυτή τη φορά υπάρχουν και άλλα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία εκτός από το οικονομία: οι περιπτώσεις διαφθοράς που έχουν τυλίξει και τα δύο κόμματα, τόσο το PS όσο και το PSD.

Το Αριστερό Μπλοκ ήταν ο μεγάλος χαμένος στις τελευταίες εκλογές, όταν από τους 14 έφτασε στους πέντε βουλευτές. Και η αρχηγός του, Catarina Martins, αποχώρησε από τη διοίκηση. Επί του παρόντος, επικεφαλής της λίστας είναι μια άλλη γυναίκα, η Mariana Mortagua, μεγάλη υπερασπιστής της αριστερής οικονομίας. Το Bloco ήταν το κόμμα που επέτρεψε τον πρώτο νόμο κατά της βίας κατά των γυναικών στην Πορτογαλία και έχει διατηρήσει συμμαχίες για χρόνια με κόμματα όπως τα Podemos.

Το Animalist Party PAN ήταν ένας ακόμη από τους ηττημένους στις τελευταίες εκλογές. Ο σχηματισμός με επικεφαλής την Inés Sousa πήγε από τρεις έδρες σε μία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Πορτογαλία κάνει επίσης το ντεμπούτο του σε αυτές τις εκλογές. Ο ιστορικός Jerómino Sousa ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αντιπάλους των προϋπολογισμών που έριξαν την κυβέρνηση Costa το 2021. Ο Paulo Raimundo είναι ο σημερινός γενικός γραμματέας και υποψήφιος πρωθυπουργός σε συνασπισμό με τους πράσινους. Είναι 46 ετών και είναι ένας άνθρωπος που ήταν πάντα συνδεδεμένος με το εργατικό κίνημα.

Φιλελεύθερη και Ελεύθερη Πρωτοβουλία

Η Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία μπήκε στη Βουλή για πρώτη φορά το 2019 με έναν βουλευτή και αυξήθηκε σε επτά στις τελευταίες εκλογές. Αρχηγός του είναι  ο Ρούι Ρότσα, ο οποίος φιλοδοξεί να εκλεγεί πρωθυπουργός. Αυτός ο φιλελεύθερος έχει συνδεθεί στενά με το ανθρώπινο δυναμικό σε διάφορους τομείς όπως ο τραπεζικός ή η αυτοκινητοβιομηχανία.

Για το κόμμα του Livre, υποψήφιος είναι ο Rui Tavares, του οποίου ο προσανατολισμός είναι περισσότερο προς τα αριστερά και φιλοδοξεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Διακυβεύονται 230 έδρες στη Βουλή της Πορτογαλικής Δημοκρατίας. Το 2022, το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέκτησε, κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, την απόλυτη πλειοψηφία με 41% και 120 έδρες.

Σε αυτές τις εκλογές καμία δημοσκόπηση δεν δίνει απόλυτη πλειοψηφία. Η δυσκολία απόκτησης κατοικίας, το υψηλό κόστος ζωής και ο πληθωρισμός, οι φόροι και οι συντάξεις αλλά και η μετανάστευση είναι τα κύρια θέματα που εμφανίζονται στα προγράμματα, των κομμάτων

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος