Πορτογαλία -Ισπανία: Αναμένουν πράσινο φως από τη Γαλλία για τον αγωγό φυσικού αερίου της Ιβηρικής

Array

Η Ισπανία και η Πορτογαλία υποστήριξαν την έκκληση της Γερμανίας για αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ιβηρική χερσόνησο με την κεντρική Ευρώπη μέσω των Πυρηναίων. Η Μαδρίτη δήλωσε ότι το μέρος του έργου θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία «εντός 9 μηνών».

Την Πέμπτη, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι ένας αγωγός που διέρχεται από την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Γαλλία προς την κεντρική Ευρώπη «είναι εμφανώς απών», ενώ η Ευρώπη αγωνίζεται να βρει τρόπους να μειώσει γρήγορα την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Η Ισπανία εμφανίζεται ιδιαίτερα πιεστική στο θέμα του αγωγού από τα Καταλανικά Πυρηναία Όρη καθώς έχει μόνο δύο συνδέσεις χαμηλής χωρητικότητας με το δίκτυο φυσικού αερίου της Γαλλίας.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα χαρακτήρισε ως «προτεραιότητα» τη σύνδεση με την κεντρική Ευρώπη  σχολιάζοντας ότι η πίεση της Γερμανίας να επιλυθεί το ζήτημα της μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ιβηρική Χερσόνησο στα Πυρηναία.

Η Ισπανία και ο διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου της Enagas  εκτιμούν ότι εάν οι  γαλλικές αρχές συνεργαστούν ο αγωγός «θα μπορούσε να λειτουργήσει εντός οκτώ ή εννέα μηνών στη νότια έστω πλευρά».

Ο αγωγός θα είναι παρόμοιος με το μη λειτουργικό έργο MidCat που προσπάθησε να συνδέσει την Πορτογαλία, την Ισπανία με τη Γαλλία, αλλά το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και σταμάτησε το 2019.

Η Ισπανία αναμένει από τον αγωγό αύξηση του φυσικού αερίου που εξάγεται κατά 20 έως 30%.

«Αυτή η διασύνδεση, η οποία βελτιώνει την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί ως ευρωπαϊκό έργο για το οποίο πρέπει να εργαστούμε ταυτόχρονα με τη γαλλική κυβέρνηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Μαδρίτης.

Πηγή: Financial Times

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος