Πόρισμα Π.Ο.Υ: Η συσχέτιση του εμβολίου της Astrazeneca με θρόμβους θεωρείται εύλογη αλλά δεν επιβεβαιώνεται 

Στρασβούργο – Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης 

Η αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολίου της Astrazeneca και της εμφάνισης θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια θεωρείται εύλογη αλλά δεν επιβεβαιώνεται ανακοίνωσε πριν από λίγο η ειδική επιτροπή ασφάλειας εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχοντας εξετάσει σήμερα τις τελευταίες πληροφορίες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μαζί με πληροφορίες από τον Οργανισμό Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλους κανονισμούς για τα προϊόντα υγείας καθώς και στοιχεία από άλλα κράτη μέλη του Οργανισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Απαιτούνται, πάντως όπως σημειώνει ο οργανισμός, εξειδικευμένες μελέτες για την πλήρη κατανόηση της πιθανής σχέσης μεταξύ εμβολιασμού και πιθανών παραγόντων κινδύνου.

Για τον λόγο αυτό η επιτροπή θα συνεχίσει να συλλέγει και να επανεξετάζει περαιτέρω δεδομένα, όπως συνέβη από την αρχή του προγράμματος εμβολίων COVID και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, τα υπό εκτίμηση συμβάντα είναι πολύ σπάνια, με έναν πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων να αναφέρεται μεταξύ των σχεδόν 200 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο AstraZeneca COVID-19 σε όλο τον κόσμο.

Ο Π.Ο.Υ τονίζει επίσης με έμφαση πως οι σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβολιασμούς πρέπει να αξιολογούνται σε σχέση με τον κίνδυνο θανάτων από την νόσο COVID-19 και τη δυνατότητα των εμβολίων να αποτρέπουν λοιμώξεις και να μειώνουν τους θανάτους λόγω της ασθένειας. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από νόσο COVID-19 παγκοσμίως.

Παράλληλα όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες ο Π.Ο.Υ αναφέρει πως αυτές εμφανίζονται εντός δύο ή τριών ημερών μετά τον εμβολιασμό, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ήπιας μορφής, και αναμένονται να είναι συχνές.

Ωστόσο, άτομα που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα – όπως δύσπνοια, πόνο στο στήθος, οίδημα στα πόδια, επίμονο κοιλιακό άλγος, νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση, μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα ​​από το σημείο της ένεσης, από περίπου τέσσερις έως 20 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να αναζητούν επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να γνωρίζουν τους σχετικούς ορισμούς των περιπτώσεων και την κλινική καθοδήγηση για τους ασθενείς που παρουσιάζουν θρόμβωση και θρομβοκυτταροπενία μετά τον εμβολιασμό COVID-19. Για το σκοπό αυτό, η υποεπιτροπή πρότεινε επίσης να συγκληθεί επιτροπή κλινικών εμπειρογνωμόνων. συμπεριλαμβανομένων αιματολόγων και άλλων ειδικών, για συμβουλές σχετικά με την κλινική διάγνωση και τη διαχείριση περιπτώσεων.

Σημαντική παράμετρος αποτελεί η ενεργή παρακολούθηση, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών που βασίζονται σε περιστατικά νοσοκομείου, για τον περαιτέρω χαρακτηρισμό αυτών των σπάνιων συμβάντων. Ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει πρωτόκολλα προτύπων που οι χώρες θα μπορούσαν να προσαρμοστούν για τέτοιες μελέτες.

Όπως ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ η επιτροπή θα συναντηθεί ξανά την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσει επιπλέον δεδομένα και να εκδώσει περαιτέρω συστάσεις αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος