Πολωνία: Πλεόνασμα εμβολίων κατά της Covid – Αίτημα για αναβολή νέας προμήθειας

Εκατομμύρια αδιάθετα εμβόλια κατά της Covid-19 έχει η Πολωνία και η κυβέρνηση ζητά επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Pfizer, σύμφωνα με την εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna. Προτείνει αναβολή νέας προμήθειας εμβολίων, ή προμήθεια άλλων ιατρικών προϊόντων της εταιρείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το θέμα επείγει, καθώς η Πολωνία πρόκειται να λάβει 67 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Όπως επισημαίνεται ο αριθμός υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν που διατέθηκε από την αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Καγκελαρία του Πρωθυπουργού, χρησιμοποιήθηκαν μόνο 54 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου συνολικά, ενώ 25 εκατομμύρια δόσεις είναι αδιάθετες σε αποθήκες και πρόκειται να παραμείνουν εκεί, καθώς ο ημερήσιος αριθμός εμβολιασμών στην Πολωνία, δεν ξεπερνά πρόσφατα τις 10.000.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Υγείας, εάν παραδοθούν νέες παρτίδες εμβολίων θα μείνουν αδιάθετες και “θα πάνε χαμένες” ακόμη και εάν συστηθεί χορήγηση τέταρτης δόσης στο γενικό πληθυσμό, που προς το παρόν αφορά σε άτομα άνω των 80 ετών ή ανοσοκατεσταλμένους.

Το πλεόνασμα εμβολίων δεν είναι μόνο ένα πολωνικό πρόβλημα, σύμφωνα με την εφημερίδα. Το έχουν και άλλες χώρες της ΕΕ και απαιτούν επίσης επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της DGP, σε επιστολή του προς την Ursula von der Leyen, ο πρωθυπουργός Morawiecki επισημαίνει ότι στην περίπτωση της Πολωνίας είναι ιδιαίτερα δικαιολογημένο το αίτημα, καθώς η χώρα έχει επιφορτιστεί με το επιπλέον κόστος της περίθαλψης περισσότερων του ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία

Μετάφραση: Malgkozata Olsefski

Πηγή: ΠΑΠ (Πολωνικό Πρακτορείο Ειδήσεων)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος