Πολωνία: Επιστρέφει στο Ισραήλ ο πρεσβευτής της χώρας μετά απο δύο χρόνια

Ο Πολωνός πρεσβευτής θα επιστρέψει στο Ισραήλ, μετά από δύο χρόνια παύσης που η οποία προκλήθηκε εξ αιτίας ενός πολωνικού νόμου που περιόριζε τη δυνατότητα των Εβραίων να ανακτήσουν περιουσίες που χάθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν στη Βαρσοβία

Ο Πολωνός πρεσβευτής θα επιστρέψει στο Ισραήλ, μετά από δύο χρόνια παύσης που η οποία προκλήθηκε εξ αιτίας ενός πολωνικού νόμου που περιόριζε τη δυνατότητα των Εβραίων να ανακτήσουν περιουσίες που χάθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν στη Βαρσοβία.

«Ήρθα εδώ για να αποκαταστήσω τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Χαίρομαι που συμφωνήσαμε για την επιστροφή του Πολωνού πρέσβη στο Ισραήλ», δήλωσε ο Κοέν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του Zbigniew Rau.

Πέρυσι, τα ταξίδια Ισραηλινών μαθητών στην Πολωνία, αφιερωμένα στην εκμάθηση των γεγονότων που σχετίζονται με το Ολοκαύτωμα, ανεστάλησαν, αλλά αυτά τα ταξίδια επαναλήφθηκαν πρόσφατα.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Πολωνία και το Ισραήλ δεσμεύτηκαν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, ανακοινώνοντας ότι θα επέστρεφαν ο ένας τους πρεσβευτές του άλλου.

«Ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Πολωνία. Η εκ νέου αποστολή του Πολωνού πρέσβη στο Ισραήλ και η επανέναρξη των σχολικών εκδρομών στην Πολωνία είναι σημαντικά βήματα για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών», σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Τον Αύγουστο του 2021, το κοινοβούλιο της Βαρσοβίας ψήφισε έναν νόμο που αποτρέπει de facto την επιστροφή των περισσότερων περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκαλώντας έντονη κριτική από το Ισραήλ.

Ο νόμος επέβαλε 30ετή παραγραφή για τη διεκδίκηση περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν, γενικά από το κομμουνιστικό καθεστώς στη μεταπολεμική εποχή.

Οι πολέμιοι του νόμου υποστήριξαν ότι οι Εβραίοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση επειδή όσοι είχαν δικαιώματα σε κάποια περιουσία καθυστέρησαν να τα διεκδικήσουν, αλλά και επειδή η περιουσία κατασχέθηκε δύο φορές, πρώτα από τους Ναζί που κατέλαβαν την Πολωνία και αργότερα από τους κομμουνιστές.

Μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989, η Πολωνία δεν οργάνωσε την απόδοση της κατασχεθείσας περιουσίας, όπως συνέβη στις περισσότερες άλλες χώρες του κομμουνιστικού μπλοκ, αφήνοντας τους πρώην ιδιοκτήτες να ενεργούν μόνοι τους στο δικαστήριο.

Πηγή: Agerpres.ro,  Reuters, AFP

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος