Πολιτική κρίση στη Βρετανία: Τα πρώτα φαβορί για την πρωθυπουργία

Array

Στη Βρετανία, η κούρσα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία έχει ξεκινήσει. Στη μάχη μπήκε επίσημα μετά την Κέμι Μπέιντενοχ και ο Ρίσι Σουνάκ, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, που με την παραίτησή του άνοιξε τον δρόμο για τη μαζική έξοδο και άλλων υπουργών από την κυβέρνηση.

Σε δημοσκόπηση ανάμεσα σε 493 μέλη του Συντηρητικού κόμματος είναι στην κορυφή με 25% μπροστά από την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατάφερε να περιορίσει στην τρίτη θέση την έως τώρα πρώτη επιλογή των Τόρις, τον Υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας, ο οποίος πάντως δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον.

Έπειτα από προσεκτική εξέταση και αφού το συζήτησα με συνεργάτες και με την οικογένειά μου, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος“, έγραψε ο Γουάλας στο Twitter. “Δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά το ενδιαφέρον μου είναι εστιασμένο στον σημερινό μου ρόλο και στο να κρατήσω ασφαλή αυτή τη σπουδαία χώρα“, έγραψε.

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς θα τεθεί υποψήφιος για να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Times, μπαίνοντας και αυτός στην κούρσα διαδοχής μαζί με πολλούς υποφηφίους.

Ο Γκραντ απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής εθνικών εκλογών, αλλά αν κερδίσει θα εκδώσει έναν έκτακτο προϋπολογισμό μέσα στις πρώτες 100 ημέρες για να μειώσει τους φόρους για τους πιο ευάλωτους και να παράσχει κρατική υποστήριξη σε εταιρείες με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας, ανέφεραν οι Sunday Times σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας σήμερα.

«(…) Πρέπει να είμαστε μια στρατηγική κυβέρνηση, νηφάλια στην ανάλυσή της και να μην κυνηγάμε το επόμενο πρωτοσέλιδο», ανέφερε ο Σαπς στην εφημερίδα. Η Sunday Times ανέφερε ότι στόχος του Σαπς ήταν να αντιμετωπίσει την κρίση κόστους ζωής και να ανοικοδομήσει τη βρετανική οικονομία, ώστε να είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη μέχρι το 2050.

Και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ναντίμ Ζαχάουι θα τεθεί υποψήφιος να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Evening Standard. “Ο στόχος μου είναι ο εξής απλός: να προσφέρω τις ευκαιρίες που δόθηκαν στη γενιά μου, σε όλους τους Βρετανούς, όποιοι κι αν είστε και από όπου κι αν προέρχεστε…. Να σταθεροποιήσω την οικονομία“, ανέφερε ο Ζαχάουι σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Επιτροπή του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία, η οποία καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς και θα επιτηρήσει την διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου του Μπόρις Τζόνσον, θα περιορίσει σε δύο ονόματα τους υποψηφίους μέχρι τις 20 Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ένα από τα μέλη της. Η αποκαλούμενη “Επιτροπή 1922” θα ορίσει τους ακριβείς κανόνες και το χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία την ερχόμενη εβδομάδα έπειτα από την παραίτηση του Τζόνσον στην οποία οδηγήθηκε ύστερα από πιέσεις του ίδιου του κόμματός του.

Πολλοί βουλευτές ασκούν πιέσεις για την διενέργεια της εκλογής του διαδόχου του με συνοπτικές διαδικασίες. Τέσσερις Συντηρητικοί βουλευτές έχουν ήδη εκφράσει επισήμως την επιθυμία τους να τον διαδεχτούν, αλλά αναμένεται ότι περίπου άλλοι 12 θα θέσουν επίσης υποψηφιότητα. Οι Συντηρητικοί βουλευτές θα πραγματοποιήσουν μια σειρά από ψηφοφορίες για να μειώσουν τον αριθμό των υποψηφίων σε δύο που θα πάνε στον τελικό γύρο–δηλαδή στην επιστολική ψήφο των μελών των Τόρις.

Ξεκάθαρα αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε και νομίζω ότι ακόμη και οι υποψήφιοι θα παραδεχτούν ότι είναι έτσι, είναι να αποκλείσουμε, από σχετικά πρώιμο στάδιο, ορισμένους από εκείνους που είναι σαφές ότι δεν θα εξασφαλίσουν αρκετή στήριξη για να φτάσουν στους δύο τελευταίους γύρους“, δήλωσε στο Times Radio ο ταμίας της “Επιτροπής 1922”, ο Τζόφρι Κλίφτον-Μπράουν.

Ο ίδιος είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει αυξάνοντας τον αριθμό των υπογραφών από άλλους Συντηρητικούς βουλευτές που απαιτείται για να είναι κάποιος προτεινόμενος και αυξάνοντας το όριο των ψήφων τις οποίες πρέπει να λάβουν οι υποψήφιοι για να περάσουν στον επόμενο γύρο. “Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μια διαδικασία ώστε πράγματι να καταλήξουμε σε δύο ονόματα μέχρι να κλείσει το κοινοβούλιο στις 20 Ιουλίου. Θα πρέπει να έχουμε μια απάντηση μέχρι το συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο και ίσως και πριν από αυτό“, κατέληξε.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος